Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ženy po boku Matoviče: Manželka s podmínkou, lídryně po operaci páteře i pohledná tenistka

Autor: Darina Jíchová - 
3. března 2020
16:03

Igor Matovič je král slovenských voleb. Za jeho úspěchem stojí i domácí pohoda s manželkou Pavlínou a dvěma dcerami. Žen má však po boku více. Jedničkou kandidátky byla krátkovlasá blondýnka Mária Šofranko, která však chyběla během triumfu OLaNO ve volebním štábu. Je upoutaná na lůžko po operaci páteře, i proto chyběla při finále kampaně. Spolu s vítězem voleb nyní do slovenské sněmovny míří i další nové tváře. Matovičovi však jeho žena dala ultimátum. Musí si vyhradit čas na rodinu.

Řada Slováků stále slaví pád éry „směrácké“ vlády premiéra Petera Pellegriniho za zády s expremiérem Robertem Ficem, kterým u sobotních voleb uštědřil porážku „šašek z Trnavy“ či „Jánošík 21. století“, milionář Igor Matovič a jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO).

Vítěz slovenských voleb nyní stojí před složitým úkolem sestavit vládu, na nejvyšší posty má mnoho kandidátů. Do parlamentu se přitom v sobotu dostalo i několik zajímavých jmen za OLaNO – včetně sportovců. Koaliční partneři Matovičova hnutí pak do poslaneckých lavic přivedou mj. i řadu rodinných příslušníků.

Manželčina jasná podmínka

Jedno z nejtěžších vyjednávání absolvoval Matovič už před volbami – byla jím domluva s manželkou Pavlínou o tom, jak to bude vypadat, když vyhraje. „Jasně jsem mu řekla, ať se stane, co stane, jeden víkend v měsíci bude jen náš,“ prohlásila Matovičová.

Video  „Obyčejný“ milionář: „Jánošík“ Matovič (OLaNO) porazil Ficův Směr-SD, k urně šel s manželkou i dcerou.  - Reuters
Video se připravuje ...

Tuto větu zopakovala ve volebním štábu v Trnavě i v několika rozhovorech s novináři. „Jde mi i o to, aby si mohl Igor trochu odpočinout, funkce předsedy vlády mu vezme hodně sil,“ vysvětlila.

Novinářům trochu vytkla, že si ho všímají, jen když Matovič udělá něco výstředního. A že její manžel nemá na triku mnohdy až bizarních kousků málo. Pozornost jimi však na Slovensku upoutal – byť dostal nálepku politického showmana, ale i populisty.

Pavlína Mativočová prozatím odmítla neoficiální titul „paní premiérová“, případně první dáma. „Ve světě tento titul patří pouze manželkám prezidentů. Já zůstanu Pavlína, jako matka a jako Igorova žena,“ uvedla Matovičová. A promluvila o svém muži.

Tvrdí, že Matovič je zodpovědný podnikatel a milující otec. „Víte, někdy něco nedomyslí,“ zmínila se smíchem příhodu, kdy se Matovič snažil „předvést“ před bratrancem, jak umí koupat svou pětiměsíční dcerku.

„Oduševněle vykládal, jak správně koupat miminko, a nevšiml si, že se Rebeka sune dolů, až měla hlavičku pod vodou. Vyděšeně ji hned vytáhl z vody,“ vzpomínala Matovičová. Z jejich rodinného života také odtajnila, že Matovič není v jídle vybíravý. „A to nejsem žádná velká kuchařka.“ Jak bude vypadat manželova vláda, ale tisku nesdělila, dokonce ani nic nenaznačila.

Lídryně připoutaná na lůžko

Matovič má z čeho vybírat. Mezi nejúspěšnější adepty z kandidátky OLaNO patří „obyčejná žena z východu“ Mária Šofranko. Ta ale předvolební dobu strávila v nemocnici, nechodila do debat a stáhla se z kampaně. Přesto dostala přes 95 tisíc preferenčních hlasů. A to i přes svůj nemalý zdravotní hendikep.

 

„Bohužel, zdravíčko nevydrželo a Mária skončila ve Vojenské nemocnici v Ružomberoku,“ uvedl o usměvavé pedagožce a občanské aktivistce Márii Šofranko Matovič před volbami.

Igor Matovič s jedničkou kandidátky OLaNO Máriou Šofranko Igor Matovič s jedničkou kandidátky OLaNO Máriou Šofranko | Facebook I. Matoviče

„Jsme plní nadšení, ale nechybí nám ani vytrvalost, ani zodpovědnost,“ vzkázala po vítězných volbách jednička kandidátky Šofranko. Paradoxní však bylo, že coby jednička kandidátky ve štábu OLaNO v Trnavě, kde Matovič s manželkou a dvěma dcerami žijí, během volební noci chyběla.

Její zdravotní potíže totiž ještě neskončily. „I mě to mrzí, ale bohužel nemohla jsem to nijak ovlivnit. Jsem momentálně PN (v pracovní neschopnosti, pozn. red.), i proto jsem sledovala průběh voleb doma ve Spišské Nové Vsi, dokonce jsem volila do přenosné urny,“ řekla pro Jeden den Plus po volbách.

Video  Obavy z koronaviru na Slovensku: Ve štábu vítěze voleb Matoviče v Trnavě měřili příchozím teplotu.  - Reuters
Video se připravuje ...

A přiblížila důvod. „Jsem upoutána na lůžko, protože jsem absolvovala v ružomberské nemocnici druhou náročnou operaci páteře. Přibyly mi do těla další šrouby a opravdu se necítím dobře. Zřejmě si mohu trošku za to sama, protože po červnové operaci jsem měla marodit šest měsíců až rok. Já jsem však nastoupila do práce dříve. Cestování a úvod kampaně mi zdravotně nepomohly. Nastal otok, zánět a přidružené věci k tomu. 24. ledna mě hospitalizovali a po dlouhém pobytu v nemocnici mě 21. února operovali,“ prozradila.

Přístup šéfa hnutí si pochvaluje. „Vycházím s ním velmi dobře. Během celé kampaně mi psal a telefonoval. Skoro každý den se ozval. Povídali jsme se i hodinu. Velmi mi to pomohlo, zvláště když jsem byla v nemocnici. Zajímal se, jak se mám, co se děje, jestli mám absolvovat nějaké vyšetření a podobně,“ prozradila.

Pohledná tenistka a další sportovci v Národní radě

Úspěšnými ve volbách jsou v barvách OLaNO i bezpečnostní analytik Jaroslav Naď či někdejší šéf týmu Gorila, bývalý vyšetřovatel Lukáš Kyselica. Ze sedmého místa kandidvat však i herec a moderátor Jozef Pročko.

OLaNO budou zastupovat také 3 ze 4 sportovců, kteří se dostali do parlamentu, a to tenisti a tenistka Karol Kučera, Ján Krošlák a Romana Tabaková, slovenská semifinalistka Wimbledonu, která však před časem s tenisem skončila, jak psal i iSport.blesk.cz.

Čtvrtým sportovcem je někdejší fotbalista a trenér Dušan Galis (70) ze Směru-SD. Strany, kterou Matovič před volbami ztrhal. A její vedení označil za hydru a mafiány.

Kandidátka hnutí OLaNO, tenistka Romana Tabak Kandidátka hnutí OLaNO, tenistka Romana Tabak | Facebook Romany Tabak

Tři partneři pro „obyčejného“ milionáře

Matovičovo OLaNO vyhrál ovolby jednoznačně – se ziskem 25 procent. Druhý skončil Ficův Směr-SD, třetí pak strana Jsme rodina Borise Kollára, čtvrtá je pravicová strana Mariana Kotleby Kotlebovci-LSNS, do parlamentu se probojovala také strana exprezidenta Andreje Kisky Za lidi a strana Richarda Sulíka Svoboda a Solidarita (SaS).

Matovič již zahájil hovory s případnými koaličními partnery – tedy s Kollárem, Sulíkem i Kiskou. Tato čtveřice by mohla ve 150členné sněmovně dodat pro společnou koalici pohodlnou většinu 95 hlasů.

Rodinná pouta v koalici i u extremistů

Mezi novými zákonodárci bude rekordní počet příbuzných, vyplývá to z údajů Statistického úřadu SR. Strana Jsme rodina zůstává věrná svému názvu a do vlády vysílá švagra a švagrovou Petra a Adrianu Pčolinské.

Adeptkou na poslankyni je také Petra Krištúfková, která je jednou z žen lídra strany Borise Kollára. Krištúfková je matkou jednoho z 10 Kollárových dětí.

Rodinnou dvojice má i Kiskova strana Za Lidi, a to otce s dcerou Vladimíra Ledeckého a Vladimíru Marcinkovou. „Je to poprvé, co se kombo otec a dcera dostalo do parlamentu. Jsem velmi vděčná. S otcem jsme šli každý jinou cestou a je to velké zadostiučinění, že se naše cesty protkly,“ napsala na svých sociálních sítích Marcinková.

Video  Zuzana Čaputová s rodinou u voleb 2020: Doprovodily ji dcery Lea a Emma.  - Reuters
Video se připravuje ...

To obávaní extremisté Kotlebovci (LSNS), se kterými do koalice nikdo nechce, by měli mít v parlamentu dvě příbuzenské dvojice – bratry Mariana a Marka Kotlebovy a otce se synem Štefana a Filipa Kuffovy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi