Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Andreji, neznáš dějiny.“ Zeman peskoval Kisku a zmínil příjem z drog i Hitlera

Autor: sova, ČTK - 
5. března 2020
13:41

Český prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro slovenský deník Pravda pokáral slovenskou bývalou hlavu státu Andreje Kisku. Podle něj nezná dějiny a plete si fašismus s nacismem. Prozradil také, že Andreje Babiše považuje za druhého nejúspěšnějšího premiéra od roku 1989. „První jsem byl, samozřejmě, já,“ řekl slovenským novinářům. Zeman se zároveň obává odchodu vojenských sil NATO z Afghánistánu. Podle něj jde o kapitulaci před teroristy a projev zbabělosti, který mu připomíná politiku appeasementu vůči nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi.

Prezident Zeman v rozhovoru promluvil o sporech, které v minulosti vedl se slovenským exprezidentem Kiskou. Redaktora zajímal také názor hlavy státu na vzestup a značnou oblibu antisemitské Lidové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby. Ta ve volbách minulý týden získala v Národní radě 17 křesel, čímž si oproti posledním volbám polepšila o tři poslance.

„V politickém souboji existují nálepky. Jednou z nich je extremismus nebo populismus. Osobně jsem k takovým nálepkám skeptický,“ řekl Zeman.

„Andreji, ty neznáš dějiny“

„Pokud bych měl pojmenovat, co je skutečně extremismus, a ne jen politická nálepka, tak bez uvedení názvu jakékoliv politické strany a jakéhokoliv politika, bych řekl, že adorace spojenectví s nacistickým Německem nebo souhlas s deportací desítek tisíc spoluobčanů do Auschwitzu. Říkám tomu neonacismus. Měl jsem kvůli tomu velké spory s Andrejem Kiskou, když byl ještě slovenským prezidentem,“ vyjádřila se hlava státu a vysvětlila, co tím myslí.

Nazýval to (Kiska) fašismus. Říkal jsem mu: Andreji, ty neznáš dějiny. Fašismus je zvláštní směr v Itálii, který původně nebyl antisemitský. Takže lidé, o kterých jsem se zmínil, nejsou fašisté, ale neonacisté,“ uvedl Zeman na pravou míru.

Zeman: Nikdy se nebudu spolčovat se závistivými hlupáky

Novinář Zemanovi položil také otázku, která se týkala jeho přání, aby jej na Pražském hradě vystřídal současný předseda vlády Andrej Babiš.

„Osobně dodávám, že Babiše považuji nejen za mého přítele, ale především za druhého nejúspěšnějšího premiéra po listopadové sametové revoluci. První jsem byl, samozřejmě, já…“ prohlásil s tím, že Babišovi pomáhá s bojem proti závisti, která úspěšné lidi obklopuje.

„Nikdy se nebudu spolčovat se závistivými hlupáky,“ řekl prezident, který po další otázce navíc uvedl, že nesouhlasí s odchodem sil Severoatlantické aliance z Afghánistánu.

Obává se totiž, že radikální hnutí Tálibán po stažení NATO svrhne afghánskou vládu a vytvoří nové teroristické centrum, financované narkomafiemi, jako tomu bylo před americkou invazí do středoasijské země v roce 2001.

Ústupky vůči Hitlerovi

Považuji proto odchod spojeneckých vojsk z Afghánistánu za kapitulaci před teroristy, za projev určité zbabělosti, která mi trochu připomíná ústupky vůči nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi,“ uvedl Zeman. Připomněl, že své výhrady vyjádřil už na londýnském summitu NATO, a dal najevo, že dohodu s Tálibánem pokládá za projev negativní stránky amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Video  Členové vlády se sešli s prezidentem na pracovní oběd v Lánech  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Tálibán v sobotu podepsal dohodu s USA, v níž se zavázal, že nebude útočit na americké a zahraniční vojáky; pokračuje však v útocích proti afghánským vládním silám. Spojené státy se v mírové dohodě podepsané v katarském Dauhá zavázaly, že do 14 měsíců ze země stáhnou všechny své vojáky a že odejdou i vojáci ostatních zemí NATO včetně Česka, které v Afghánistánu rovněž působí.

Tálibán na oplátku slíbil, že nedovolí svým členům a ani žádným jiným organizacím využívat afghánské území k útokům na USA a jejich spojence.

Prezident si posteskl i nad příjmy z prodeje drog

„Proboha, vůbec neposloucháte, co říkám,“ odvětil Zeman na námitku novináře ohledně příměří a naději pro Afghánistán. „Pokud USA a vlastně celá Severoatlantická aliance ustoupí, tak potom (Tálibán) ovládne území Afganistánu,“ řekl Zeman a předpověděl, že Tálibán v Afghánistánu znovu vybuduje „celosvětové centrum islámského fanatismu“.

Afghánistán je největší producent opia na světě a Tálibán inkasuje z prodeje drog tak obrovské peníze, že „kdyby takové příjmy šly do českého státního rozpočtu, tak jsme za vodou“, posteskla si hlava českého státu.

1tigrusenka ( 5. března 2020 21:42 )

je to jenom de bilní pí čus

sazava ( 5. března 2020 18:29 )

Ty blbce v tom hajzlu si asi dávno, že potřebujes spolecnot

Belqhegor ( 5. března 2020 17:46 )

I my cikáni jsme lidi.

deep_ass_flsting ( 5. března 2020 17:35 )

Eman je starej vůl. Ale co se Kisky týká, má pravdu.

Kadrlik ( 5. března 2020 16:48 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa