Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Premiér v roušce žádá o důvěru. Přes „paralýzu světa“ slíbil očistu Slovenska i pomoc lidem

Aktualizováno -
20. dubna 2020
15:16
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
20. dubna 2020
13:43

Přes den nový slovenský premiér Igor Matovič a jeho nová vláda bojují s koronavirem, po nocích dávali dohromady programové prohlášení, o kterém se bude jednat na schůzi slovenského parlamentu. Čtyřčlenná koalice složená z premiérova protikorupčního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), z populistického hnutí Jsme rodina, liberální strany Svoboda a solidarita a strany Za lidi exprezidenta Andreje Kisky vzešla z únorových parlamentních voleb. Nová vláda, která vystřídala předchozí kabinet pod vedením sociálních demokratů (Směr-SD) někdejšího premiéra Roberta Fica, se ve Sněmovně opírá až o ústavní většinu. Hlasování poslanců o vyslovení důvěry kabinetu se dnes ale ještě nečeká

Před začátkem Matovičova projevu zástupci Směru opustili jednací sál, premiér schůzi otevřel slovy, že „jeho vláda se ze Slovenska pokusí udělat zemi, kde jsou si před zákonem všichni rovni“. Dodal také, že základním a společným cílem nové vlády bude to, aby „byli schopní se vcítit do potřeb běžných lidí, dokázali analyzovat problémy a předkládat jejich řešení“.

Nová vláda slovenského nastupujícího slovenského premiéra Igora Matoviče, (21.03.2020). Nová vláda slovenského nastupujícího slovenského premiéra Igora Matoviče, (21.03.2020). | Reuters

„Předkládáme plán, jak Slovensko změnit k lepšímu, abychom ze Slovenska udělali zemi, kde se bude dobře žít, podnikat a pracovat. Máme unikátní příležitost, musíme držet spolu a musíme znát cíl a jít za tím cílem,“ řekl Matovič v projevu před poslanci.

„Držme si všichni palce,“ zakončil svůj proslov Matovič. Co se týče zdravotnictví, zavázal se, že zvedne platy zdravotním sestrám i to, že se jeho kabinet „bude snažit snížit odvratitelná úmrtí“. Místopředseda vlády a ministr hospodářství Richard Sulík (SaS) na schůzi dorazil se zpoždění a nestihl začátek Matovičova projevu.

Kollár je spokojený

S programovým prohlášením je nadmíru spokojený předseda hnutí Jsme rodina Boris Kollár. „Podařilo se nám tam dostat naše priority jako státní nájemné byty, exekuční amnestie a rušení poplatků za léky,“ pochlubil se. Kollár zároveň slíbil, že udělá všechno proto, aby vztahy mezi opozicí a koalicí byly na „standardní úrovni“.

Poslankyně Petra Krištúfková (Jsme rodina) doplnila, že hnutí do programového prohlášení dostalo i zvýšení rodičovského příspěvku, úpravu zákona o výživném ad.

Matovič se v projevu před poslanci také opakovaně vymezoval vůči předchozímu vládnutí Směru-SD a sociální demokraty kritizoval za různé kauzy. „Směráci svým odchodem dali signál občanům na Slovensku, jak se staví k věcem veřejným,“ reagoval Kollár na odchod poslanců Směru-SD. Matovič odchod označil za „ubohé chování“.

„Rokování o programovém prohlášení byla dlouhá a náročná a vznikala v nejtěžší éře samostatného Slovenska,“ uvedla místopředsedkyně strany Za lidi Veronika Remišová.

Fico: Matovičův program je sci-fi

K programovému prohlášení Matovičovy vlády se krátce vyjádřil předseda Směru-SD Fico, který celý program označil za „sci-fi“. Zdůraznil, že nový premiér bude potřebovat mnohem větší rozpočet než předešlá vláda.

Zkritizoval rovněž, že program nereaguje na koronavirus či na vědu a techniku. Vytkl také, že v rámci zahraniční politiky chybí definovaná pozice vůči Rusku a Číně. Konkrétněji se k prohlášení vyjádří ve středu 22. dubna.

Program nesouvisí s koronavirem

„Pandemie covid-19 doslova paralyzovala svět, Evropu, a stejně tak i naši zemi. Navzdory tíživé situaci si uvědomujeme, že očista Slovenska a slíbené změny před volbami nemohou čekat do konce současné krize. Předkládáme proto toto programové prohlášení, které je nejambicióznějším plánem na změnu fungování Slovenska k lepšímu v jeho historii,“ řekl Matovič.

Vláda bude podle Matoviče naplňovat svůj program, který z 99 procent nesouvisí s koronavirem, navzdory pandemii. Nově by veřejní funkcionáři měli mít hmotnou odpovědnost za pochybení při svém rozhodování, na rozhodování soudů o uvalení vazby na obviněné soudce by už neměl být potřeba předchozí souhlas ústavního soudu, a členové vedení policie podle dokumentu budou muset před jmenováním do funkcí absolvovat vyšetření na detektoru lži.

Pilíře dokumentu: Boj s korupcí i vzdělání

Úvodní kapitoly programového prohlášení vlády se týkají opatření proti korupci a k obnovení důvěry v právní stát. V březnu slovenská policie v největší justiční kauze v novodobé historii země obvinila z více trestných činů včetně korupce 13 soudců, ústavní soud dal souhlas k rozhodování o vazbě jen menší části z nich.

Kabinet slibuje také postihování nelegálních příjmů, snížení byrokracie pro podnikatele, ale i zlepšení situace příslušníků početné romské menšiny, z nichž část žije v nevyhovujících hygienických podmínkách. Vzdělávání, v němž Slovensko zaostává za vyspělými zeměmi, vláda označila za pilíř budoucí prosperity země.

V ekonomické oblasti kabinet předpokládá odbourávání byrokracie či dosažení vyrovnaného hospodaření státu v roce 2024 za předpokladu, že po stávající krizi v souvislosti s koronavirem se zotaví světová ekonomika. Vláda chce také zvýšit význam nepřímých, majetkových a environmentálních daní.

Matovičova vláda chce prosadit, aby Slováci, kteří dlouhodobě žijí v zahraničí a získají občanství cizí země, už nepřicházeli o to slovenské. Až na výjimky zákaz dvojího občanství zavedla Ficova vláda v roce 2010 v obavě, aby příslušníci početné maďarské menšiny hromadně neusilovali o získání občanství v sousedním Maďarsku. Bratislava tehdy zareagovala na maďarský zákon, kterým Budapešť zmírnila podmínky udělování občanství krajanům.

Své programové prohlášení, které čítá 121 stran, Matovičův kabinet schválil den před uplynutím termínu k jeho předložení do Sněmovny. Nová vláda kvůli koronaviru už dříve prosadila v parlamentu změny více zákonů a také schválila finanční pobídky podnikatelům zasaženým krizí. Také pomoc ohroženým skupinám podnikatelů a zaměstnanců kvůli koronaviru zahrnula do svého programu.

„Směráci v opozici“

Směr-SD, který byl u moci s výjimkou necelých dvou let nepřetržitě od roku 2006, po volební porážce odešel do opozice. Jeho dva bývalí koaliční partneři kvůli slabému volebnímu výsledku už nejsou ani ve Sněmovně. Spolu se Směrem-SD skončila v opozici krajně pravicová strana Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko.

Video  Obavy z koronaviru na Slovensku: Ve štábu vítěze voleb Matoviče v Trnavě měřili příchozím teplotu  - Reuters
Video se připravuje ...

luxardo ( 20. dubna 2020 14:30 )

Kdy už začnou budovat svoje školství a nenechají se podporovat od ČR
bezplatným studiem Slováků na českých vysokých školách. Vyžírkové.

Zobrazit celou diskusi