Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čaputová jmenovala Matoviče i novou vládu. Dala jim úkol kvůli koronaviru na Slovensku

Aktualizováno -
21. března 2020
14:36
Autor: ČTK - 
21. března 2020
13:57

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes jmenovala předsedu protikorupčního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče premiérem nové koaliční vlády, která vzešla z únorových parlamentních voleb. Do 30 dnů bude muset jeho kabinet předstoupit před parlament s programovým prohlášením a požádat poslance o vyslovení důvěry. Koalice má ve sněmovně pohodlnou většinu.

Nová vláda nastoupí do úřadu v době pandemie způsobené koronavirem, kvůli které slovenské úřady přistoupily k zavedení řady omezení a některé velké firmy přerušily výrobu.

Matovičův kabinet bude muset do 30 dnů od svého jmenování předstoupit před parlament s programovým prohlášením a požádat poslance o vyslovení důvěry.

Nová slovenská vláda stojí před úkolem nejprve ochránit co nejvíce lidí v souboji s neviditelným nebezpečím, řekla prezidentka Čaputová k pandemii.

Šéf diplomacie v karanténě

Slovenskou diplomacii v nové vládě zatím povede vicepremiér Sulík. Příští ministr zahraničí Korčok musí kvůli pandemii koronaviru do karantény.

OLaNO, které se ziskem 25 procent hlasů přesvědčivě vyhrálo únorové volby, se dohodlo na koalici s populistickým hnutím Jsme rodina, s liberální stranou Svoboda a solidarita a se stranou Za lidi exprezidenta Andreje Kisky.

Kollár bude předsedou parlamentu

Nová koalice má ve 150členné sněmovně 95 křesel. To je pohodlná většina umožňující prosazení změn ústavy, čehož chce Matovič využít například k zavedení plošných prověrek soudců. Slovenské soudnictví po nedávném obvinění 13 soudců čelí největší korupční kauze v novodobých dějinách země.

Koalice v pátek obstála v klíčových hlasováních ustavující schůze sněmovny. Předsedou parlamentu byl zvolen šéf druhé nejsilnější koaliční formace Jsme rodina Boris Kollár a místopředsedy parlamentu další dva zástupci koalice.

Matovičův kabinet vystřídá vládu sociálnědemokratického (Směr-SD) premiéra Petera Pellegriniho. Směr-SD v čele s expremiérem Robertem Ficem byl na Slovensku u moci s výjimkou necelých dvou let nepřetržitě od roku 2006. Po porážce v posledních volbách skončila Ficova strana v opozici.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ccir ( 29. března 2020 15:52 )

To nie je ich vlajka!!! Tú vlajku jednoducho ukradli, na vlastnú sa nezmohli dodnes!!!

ccir ( 29. března 2020 15:51 )

Chuderka ... Ale ťa zožiera záviť a zároveň v tebe vzbudzuje aj nenávisť, že? Však bež kandidovať po tom vašom "roztomilom" dedkovi a uvidíme ...

ccir ( 29. března 2020 15:48 )

Trápne ...

ccir ( 29. března 2020 15:46 )

Záviť a primitivizmus!!! Súdružka ...

ccir ( 29. března 2020 15:45 )

Tento príspevok páchne silným primitivizmom!!! Ach tí nevlastní bratia Česi ...

Zobrazit celou diskusi