Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Strach z mutace viru způsobil kolaps! Češi uvízli v Británii, stovky kamionů na hranicích

Aktualizováno -
21. prosince 2020
13:34
Autor: ČTK, simao - 
21. prosince 2020
10:29

Kvůli rychle se šířící mutaci koronaviru SARS-CoV-2 v jižní Anglii omezuje řada zemí dopravní spojení s Británií. Přílety z ostrovní země zakázaly některé evropské státy včetně Česka a Polska, ale také například Kanada či Indie. Kolabuje i pozemní nákladní doprava mezi Británií a Francií. Na hranicích stojí kvůli zpřísněným koronavirovým opatřením z obou stran tisíce kamionů, včetně českých, protože Francie uzavřela od půlnoci zatím na 48 hodin své hranice pro osobní i nákladní dopravu z Británie.

Cestovní omezení, které mnoho evropských i mimoevropských zemí zavedlo vůči Spojenému království kvůli nové a velmi nakažlivé mutaci koronaviru, jež se šíří na jihu Anglie, se projevuje například kolonami kamionů v jihoanglickém Kentu. A také na cestě z Francie do Anglie.

Johnson jedná s krizovým štábem

Britský premiér Boris Johnson mezitím jedná s krizovým štábem o tom, jak vánočnímu výpadku v zásobování zabránit.

Ministr zdravotnictví Matt Hancock již dříve varoval, že nová mutace koronaviru, která může být až o 70 procent nakažlivější než ta dosavadní, se „dostává mimo kontrolu“.

Problémy se zásobováním?

Obavy v Británii panují nejen kvůli tomu, že další země ruší spoje do Británie. Jeden z hlavních britských supermarketových řetězců uvedl, že omezení nákladní dopravy by se v řádu několika dní mohlo podepsat na dostupnosti sezonní zeleniny, která je do Británie dovážena z kontinentální Evropy.

„Pokud se nic nezmění, uvidíme v nadcházejících dnech nedostatek hlávkového salátu, dalších salátů, květáku, brokolice a citrusových plodů, které se v tuto roční dobu dováží z kontinentu,“ varoval supermarket.

Zrušené lety do Británie i zpět

Spoje do Británie zakázalo od pondělních 12:00 i Česko. České aerolinie podle své mluvčí Vlaďky Dufkové zrušily dnešní let z Londýna do Prahy i let opačným směrem: „Zrušení se dotklo 218 cestujících. V převážné většině ve směru z Londýna do Prahy.“

České ministerstvo zahraničí nyní nemá informace o tom, že by v Británii byl někdo z českých občanů v urgentní nouzi.

Hamáček: Neplánovali trávit svátky v Británii

„Určitě se budeme bavit o situaci ve vztahu k Velké Británii,“ uvedl před pondělním jednáním vlády vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Klíčové je podle něj to, „co budeme dělat s našimi občany, kteří jsou aktuálně ve Velké Británii“. „Ta situace je složitá, oni nemohou cestovat letecky, to je velmi komplikované, dochází i k uzavírání té pozemní cesty, komplikuje se situace v tunelu,“ říká Hamáček. „Celá řada z nich určitě neplánovala zůstat na svátky v Británii, plánovali cesty domů,“ podotkl.

Stovky kamionů z ČR na hranicích Británie

Na hranicích s Británií stojí kvůli zpřísněným koronavirovým opatřením z obou stran stovky českých kamionů. Ztráty dopravci odhadují v řádu milionů korun. ČTK to dnes řekl mluvčí sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix. Francie od půlnoci kvůli ochraně proti šíření nové mutace koronaviru z britských ostrovů přerušila dopravu pod kanálem La Manche.

„Uzavření hranic bohužel přišlo v nejnepříjemnější chvíli, kdy je zvýšený počet přeprav kvůli Vánocům a kvůli předzásobení z obav z brexitu. Na hranicích z obou stran jsou stovky českých kamionů v těžko řešitelné situaci,“ podotkl Felix. Dopravu omezily i Belgie, Nizozemsko nebo Dánsko.

Významné šíření nové mutace koronaviru oznámila britská vláda před týdnem. V sobotu premiér Johnson řekl, že nový kmen může být až o 70 procent nakažlivější než ten, který dosud v Británii převládal. Zároveň Britové oznámili, že šíření viru nemají pod kontrolou.

Video  Ostrá výměna názorů. Vicepremiér Havlíček a hospodský Janeček o chaosu v opatřeních restaurací  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

O Češích v urgentní nouzi nemají informaci

Ministerstvo zahraničí nyní nemá informace o tom, že by v Británii byl někdo z českých občanů v urgentní nouzi.

Ochranné opatření ministerstva zdravotnictví o zrušení letů je podle ministerstva zahraničí dočasné. „Česká republika tak reaguje, podobně jako další státy EU, na nedostatek informací o šíření nové mutace koronaviru ve Spojeném království. Opatření se mohou dále upravovat a sjednocovat po dnešním jednání na evropské úrovni (IPCR),“ uvedl úřad.

„V současné době nemáme informace o tom, že by v Británii byl někdo z českých občanů v urgentní nouzi. Všem českým občanům v Británii, kteří jsou zaregistrováni v databázi DROZD, bylo včera (v neděli) zasláno upozornění. Ministr zahraničí Tomáš Petříček navrhne projednání celé situace na dnešním zasedání vlády,“ dodalo ministerstvo.

Lidé, kteří strávili v Británii alespoň 24 hodin, nyní po návratu povinně nastupují do karantény. Pátý až sedmý den po příjezdu do Česka podstoupí PCR test na nemoc covid-19. Když bude test negativní, karanténa jim skončí. V opačném případě bude domácí izolace trvat deset dní.

Matos7 ( 21. prosince 2020 16:03 )

Soudruhu Savko stáhni vocas a vypadni. Neurazej

arne100 ( 21. prosince 2020 14:28 )

Savko.Ty se raděj nejdříve podívej na sebe co jsi zač a nemluv o bolševicích
když máš doma celou rodinu bolševickou.Jen jste obrátili kabáty.

renalek ( 21. prosince 2020 12:42 )

Krabicové červené? Už to nepij ani ředené!

smradlavamakrela ( 21. prosince 2020 12:36 )

Všechna opatření doteď nic nepřinesla. Celá evropa je červená. Vždyť ty dr.bilové vubec nevi jak se virus šíří.Jenom kecaji že jsou odborníci a experti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa