Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poslední záběry čínské vesmírné stanice: Nakonec shořela nad Pacifikem

Autor: ČTK, zuz - 
2. dubna 2018
10:32

Trosky první čínské vesmírné stanice Tchien-kung 1 dnes kolem 2:15 SELČ nad jižním Pacifikem vnikly do atmosféry Země a z velké části při návratu shořely. Informovaly o tom agentura Nová Čína a čínský kosmický úřad.

Čínský kosmický úřad předtím uváděl, že zařízení by mělo vstoupit do atmosféry mezi 2:11 a 3:33 SELČ nad jižním Atlantikem poblíž Sao Paula. Čínské úřady od začátku ujišťovaly, že lidem nehrozí téměř žádné nebezpečí a dopad větších úlomků stanice na pevninu je nepravděpodobný. 

Prakticky celá 8,5 tuny vážící stanice, která na oběžné dráze pracovala od roku 2011, byla podle čínského vesmírného úřadu zničena při vstupu do atmosféry. Stalo se tak údajně o něco dříve, než se původně předpokládalo. 

 

Vědci již předem upozornilli, se lidé nemají kvůli nekontrolovanému pádu vesmírné stanice nějak nepřiměřeně bát. Průlet atmosférou podle nich vydrží jen asi 1,5 až 3,5 tuny materiálu v malých kouscích a ty se rozptýlí v pásu dlouhém 1000 až 1200 kilometrů.
 

 

Šance, že zasáhne člověka? Extrémně malá

 „Pravděpodobnost, že nějakou osobu zraní kousek padajících trosek, je asi tak vysoká, že někoho dvakrát ve stejném roce zasáhne blesk,“ vysvětlil zástupce ESA Holger Krag.

Stanice Tchien-kung 1 je padesátým největším objektem, který se nekontrolovatelně řítí k zemi od roku 1957. Čína sice původně chystala její kontrolovaný návrat do atmosféry Země, ale to se nepovedlo, protože v březnu 2016 přestala reagovat na pokyny řízení a nakonec přestala fungovat úplně.

Původně měla být stanice vyřazena z provozu v roce 2013, ale mise byla opakovaně prodlužována. Díky ní mohli Číňané provádět experimenty, které jsou součástí ambiciózního čínského vesmírného programu. Jeho cílem je umístit na oběžnou dráhu kosmickou stanici se stálou posádkou do roku 2023.

Čínský bulvární list Global Times v neděli napsal, že celosvětová pozornost věnovaná návratu stanice Tchien-kung 1 ukazuje, jak zahraničí Číně závidí její vesmírný program. „Je normální, že se kosmické lodě vrací do atmosféry, ale Tchien-kung 1 se dostalo tolik pozornosti částečně proto, že některé západní země se pokouší o mediální humbuk a házení špíny na rychle rostoucí čínský letecký a kosmický průmysl,“ napsal deník.

 

pochcanycarmin ( 2. dubna 2018 22:35 )

My, levicoví debilové, slastně chrochtáme nad tvými výblitky. Čest práci!

dfghjk ( 2. dubna 2018 10:45 )

Jako obvykle ti zku rvenci nic neřeknou, jen omílají dokola svoje předchozí kydy. Prý: bude to nádherná podívaná, nikdo neví kam to spadne. Ale teď už dobře ví kam to spadlo a kde jsou fotky té "nádherné podívané"? Ať jdou všichni dopr dele! Se rou na nás zvrchu!!!

blamal ( 2. dubna 2018 10:25 )

Typicky bolsevická rétorika toho jejich slavneho deniku. Mel jim ten jejich technicky vyspely neriditelny sajrajt spadnout na palice celého ustredniho vyboru komunisticky strany Číny, hajzlum.

odol ( 2. dubna 2018 02:18 )

 U nás už padají cikáni ale jestli je to tohle-nevím dig more!

jasnovidec01 ( 1. dubna 2018 20:48 )

Tebe už trefil debile,jinak bys dávno nekecal tyhle kecy,hele VOLE je to pořád náš president,tak si dělej šloufky ze své rodiny ...

Zobrazit celou diskusi