Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Případ CEFC: Čínský stát mění pravidla, chce jiné investice, řekl Blesku sinolog Hudeček

Autor: ČTK, bel, jko - 
27. března 2018
13:17

Je jednou z největších firem v Číně a její roční příjmy v roce 2016 byly 53 miliard dolarů (asi 1 bilion korun). Teď firma CITIC Group, již kompletně vlastní čínské ministerstvo financí, vstupuje podílem do soukromé CEFC. Tedy i do Česka. To, že čínská vláda majetkově vstupuje do CEFC Europe, zásadně mění situaci. Jak a proč, Blesku vysvětlil odborník na Čínu Jiří Hudeček z Ústavu Dálného východu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Souvisí nějak ten vstup s vyšetřováním čelného představitele CEFC Europe?

„Spíše si myslím, že to má souvislost se snahou čínské vlády si teď hlídat, kdo a jak investuje a zabránit tomu, aby čínský kapitál odtékal do zahraničí. Je to priorita čínské vlády pro toto období a asi s tím souvisí vše, co se teď kolem CEFC děje.“

Co to znamená? Vláda bude prostřednictvím těchto polosoukromých, polostátních firem korigovat nákupy, investice v zahraničí?

„Určitě budou chtít cílit na investice, které mají velký potenciál a budou chtít bránit nějakým rentiérským nebo prestižním investicím. Oni se vyslovovali proti vlastnictví různých zábavních podniků, sportovních klubů či hotelů, které dlouhodobě nemají pro Čínu strategický užitek. Chtějí to spíš směřovat do energetických podniků nebo firem se strategickými informacemi. A tam by pak hrálo velkou roli, že jde i o čínskou státní firmu. Ale i tady se trochu obávají reakce, protože třeba v Německu jsou teď snahy kontrolovat, co všechno Čína nakupuje.“

Cílí vláda na konkrétní region?

„Říká se, že investice do střední a východní Evropy chtějí omezit, že ty výsledky nejsou takové, jaké si slibovali, a naopak jim to komplikuje v některých ohledech jednání s Evropskou unií a také s Ruskem. Připadá mi proto věrohodné, že došlo k přehodnocení této strategie a že investiční aktivita do těchto oblastí bude menší.“

Čína hodlá vytvořit národní rozhlasový a televizní gigant

CITIC Group Corporation Limited, jak zní celý název, se zaměřuje hlavně na finančnictví, stavebnictví, energetiku a nemovitosti a podle posledních údajů spravuje aktiva za více než 930 miliard dolarů (18,6 bilionu korun). Vstupuje 49% podílem do CEFC, která v Česku investovala už 38 miliard korun a podíl má ve firmách jako pivovar Lobkowicz, cestovní kancelář Invia nebo fotbalový klub Slavia. Podíl má čínská skupina, již v Česku reprezentuje Tvrdík, také v bance J&T a chtěla ho navýšit na půlku, jenže vycouvala. Patří jí v Praze i několik budov, například stadion Eden nebo bývalá Živnostenská banka.

Čína se vedle toho chystá vytvořit nový vysílací gigant spojením svých největších státních televizních a rozhlasových stanic. Země tak chce rozšířit svou globální zpravodajskou stopu a posílit svůj vliv v zahraničí. Nový gigant se má jmenovat Hlas Číny, napsal list Financial Times.

Podle plánu se spojí televizní stanice CCTV a dvě státní rozhlasové platformy China Radio International (CRI) a China National Radio. Cílem nové sloučené firmy bude šířit čínské poselství za hranice země. Hlavní náplní bude zveřejňování teorií, pokynů a politik komunistické strany a posílení mezinárodních vysílacích kapacit, uvedl čínský stranický list People’s Daily.

Čínská CCTV je důležitou součástí vládní snahy o posílení vlivu země nenásilným způsobem. V roce 2016 změnila značku svých zahraničních sítí na CGTN, v současnosti má více než 70 zámořských kanceláří. Rozhlasová CRI, se kterou se má CCTV spojit, vysílá ve více než 60 jazycích ze 70 stanic v zámoří. CCTV také vysílá na tisících zahraničních kanálech, nabízí zdarma videoobsah a zpravodajství pro zahraniční organizace v rámci licenčních smluv.

Čínský model vládnutí a hospodaření jako vzor?

Sloučení mediálních firem je součástí širšího vládní plánu restrukturalizace schváleného na výročním zasedání čínského parlamentu. Tento krok je také jednou z nejdůležitějších částí změn ve státních médiích v rámci snahy Číny vytvořit národního zpravodajského šampiona, který by mohl konkurovat globálně západním zpravodajským médiím. Pod vedením prezidenta Si Ťin-pchinga se snaží vládnoucí komunistická strana prodat svůj čínský model vládnutí a hospodářského vývoje jako alternativu západním politikám.

„(Čínský model) nabízí novou možnost pro další země a národy, které chtějí urychlit svůj rozvoj při zachování své nezávislosti,“ prohlásil tento týden Si. Ve snaze zlepšit svůj globální obraz Čína masivně investuje do zahraničních médií a vzdělávacích iniciativ. Součástí toho je síť Konfuciových institutů, které vyučují čínskou kulturu a jazyk a nacházejí se v areálech západních univerzit.


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa