Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Drama po zatčení Zemanova poradce: Zestátnili v Číně vlivného investora pro Česko?

Autor: ČTK - 
2. března 2018
10:33

Vedení a každodenní provoz společnosti CEFC China Energy převzala čínská společnost Šanghaj Kuo-šeng (Shanghai Guosheng Group), která spadá pod vládu v Šanghaji. S odvoláním na dva informované zdroje to dnes uvedl hongkongský list South China Morning Post. CEFC China Energy tvrdí, že ji o převzetí nikdo neinformoval a že ji nadále řídí současný management.

Ve čtvrtek se v čínských médiích objevily zprávy, že předseda představenstva CEFC Jie Ťien-ming je vyšetřován kvůli podezření z hospodářské kriminality. Tyto informace firma odmítla. Manažer je mimo jiné členem poradního týmu prezidenta Miloše Zemana, firma působí rovněž v České republice.

Na zprávu o současném dění kolem CEFC reagovaly poklesem akcie firem spojených s tímto podnikem. Čínská ratingová agentura China Lianhe Credit Rating dnes navíc snížila rating dlouhodobých závazků společnosti CEFC Shanghai International na druhý nejvyšší stupeň AA+ z dosavadní nejvyšší známky AAA. Rating tedy nadále zůstává v investičním pásmu.

Hongkongský list připomíná, že čínská vláda se od dubna loňského roku začala intenzivně zajímat o silně zadlužené soukromé podniky a jejich zahraniční investice.

Video  Podívejte se na 48 hodin čínského prezidenta v Česku ve 3 minutách  - Jan Jedlička, Zuzana Štíchová, Blesk TV
Video se připravuje ...

Na konci února vláda převzala kontrolu nad společností Anbang Insurance Group, jedním z největších pojišťovacích konglomerátů v zemi. Její šéf Wu Siao-chuej byl zatčen loni v červnu. Pozornosti čínských regulátorů neunikl ani konglomerát Dalian Wanda Group, který působí v několika oblastech od realit po zábavu a jeho majitelem je miliardář Wang Ťien-lin. Od loňského léta mu velké banky nesmějí půjčovat peníze.

Tvrdík: Nad společností CEFC kontrolu nepřevzali

Skupina CEFC působí kromě energetiky především ve financích a průmyslu. Podle vlastních údajů je největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně. V Česku koupila podíly například v aerolinkách Travel Service, v internetové cestovní agentuře Invia.cz, kapitálově vstoupila do J&T Finance Group, ovládá Pivovary Lobkowicz Group a je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie.

Video  Hotovo! Slavia má vlastní stadion, Číňané koupí Eden  - iSport TV
Video se připravuje ...

Skupinu Šanghaj Kuo-šeng (Shanghai Guosheng Group) založila v roce 2007 šanghajská vláda. Podíly drží v řadě státních firem, včetně státního výrobce letadel Commercial Aircraft Corp of China (COMAC). Podle svého webu se mimo jiné "aktivně podílí na reorganizaci a úpravě" státního majetku a podniků.

Exministr a zástupce čínské skupiny CEFC Jaroslav Tvrdík, zastupující ve fotbalového Slavii čínského investora, na Twitteru k dnešním událostem uvedl její prohlášení: „Shanghai Guosheng Group je respektovaná a prestižní čínská firma a pro CEFC China by bylo vždy ctí s ní obchodně spolupracovat. Můžeme však kategoricky vyloučit, že by tato společnost převzala kontrolu nad společností CEFC China. Firmu řídí pravoplatně zvolené orgány společnosti.“

Od července 2015 firma investovala CEFC do akvizic od Čadu po Rumunsko zhruba 4,9 miliardy dolarů (101 miliard Kč). Podle listu South China Morning Post se zdá, že CEFC se stala nejnovějším cílem tažení čínské vlády.

Video  Prezident Zeman o obchodování s Čínou  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

sekebo ( 2. března 2018 15:59 )

Tvrďas je schopný dovést k bankrotu nejen ČSA, ale jak je vidět i mnohem větší čínskou společnost. On už od pohledu má v sobě zakódovaný obchodnický antitalent. Ale že mu někdo naletí až z Číny? Jedině, že by ho tam doporučil jeden z největších přátel čínského prezidenta - náš nestárnoucí, nejchytřejší a nejjasnější "myslitel" z Hradu.

kterip ( 2. března 2018 12:45 )

https://zpravy.idnes.cz/hedvabna-stezka-prezident-zeman-v-cine-dhb-/zahranicni.aspx?c=A170514_071316 _zahranicni_pku Stezka za 3 BILIONY pořád platí?

tosto ( 2. března 2018 11:02 )

Bylo domluveno víc takových SPRÁVNÝCH investorů ? Stejná poradce jako Nejedlý.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa