Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Číňané v problémech: Po zatčení Zemanova poradce jim krachne velký obchod v Česku?

Autor: ČTK - 
12. března 2018
15:04

Čínská investiční skupina CEFC má problém. Pokud uspokojivě nevyvrátí zprávy o zásadních ekonomických problémech a jasně nevysvětlí důvody údajného stíhání svého vrcholového představitele a Zemanova poradce, je dokončení dlouho připravované transakce vstupu do J&T Finance Group nepřijatelné, uvedla dnes skupina. Vedle toho se objevily i další zprávy o potížích kolem CEFC. A také o údajném zatčení Zemanova zvláštního poradce Jie Ťien-minga.

Čínská skupina CEFC China Energy si v poslední době byla ochotna krátkodobě půjčovat peníze za mimořádně vysoké úroky, a to až ve výši 36 procent ročně. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom dnes informovala agentura Reuters.

Takový postup podle ní odráží problémy podniku s hotovostí v době, kdy se předseda představenstva CEFC Jie a poradce Miloše Zemana Ťien-ming dostal do centra pozornosti ze strany čínských úřadů.

Reuters: Vzali si drahé úvěry

Začátkem března se dostaly na veřejnost informace, že Jie Ťien-ming je vyšetřován kvůli podezření z hospodářské kriminality. CEFC však měla podle Reuters problémy již dříve.

Podle zdrojů agentury se CEFC již minimálně od druhé poloviny loňského roku snažila získat drahé krátkodobé půjčky od nebankovních společností. Začátkem ledna si CEFC vzala od firmy Bida Holding Group patnáctidenní úvěr v objemu jedné miliardy jüanů (3,3 miliardy Kč) s úrokovou sazbou odpovídající 36 procentům ročně, uvedl jeden ze zdrojů.

Video  Podívejte se na 48 hodin čínského prezidenta v Česku ve 3 minutách  - Jan Jedlička, Zuzana Štíchová, Blesk TV
Video se připravuje ...

Podle dalších zdrojů se CEFC zajímala rovněž o drahé úvěry od firem Shenzhen Qianhai Everbright Financial Holding Investment Management, Wanxiang Trust a Bohai International Trust. Ty jí však peníze nepůjčily, a to z různých důvodů, včetně obav ohledně likvidity a nejasné vlastnické struktury CEFC.

„Placení mimořádně vysokých úrokových sazeb je známkou intenzivní potřeby hotovosti,“ uvedl analytik Andrew Collier ze společnosti Orient Capital Research. „Peking zjevně tlačí CEFC k tomu, aby se rychle snažila získat finanční prostředky ke snížení dluhu nebo ke splacení pohledávek určitým věřitelům, například bankám vlastněným státem,“ dodal.

Drahé půjčky? CEFC mluví o „nesprávných“ informacích

CEFC informace o drahých půjčkách označila za „nesprávné“, uvádí Reuters. Podle finanční zprávy za první polovinu loňského roku poskytnuté držitelům dluhopisů by měla firma do konce první poloviny letošního roku splatit krátkodobé půjčky v hodnotě kolem 44 miliard jüanů (zhruba 144 miliard Kč). Celkové zadlužení CEFC na konci loňského června dosahovalo 111 miliard jüanů, zatímco aktiva podniku činila 169 miliard jüanů.

CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. CEFC Group (Europe) Company k 1. březnu posílila kapitál o 13,5 miliardy Kč na 14,65 miliardy Kč. V pátek oznámila, že beze změn řídí své investiční portfolio v oblastech financí, letectví a cestovního ruchu, průmyslu a výrobě, nemovitostí či sportu.

„Mateřská společnost se sídlem v Hongkongu vyjádřila posílením kapitálu firmy důležitost, jakou evropským projektům přikládá. Zároveň tím posílila samostatnost CEFC Europe. Navýšení vlastního kapitálu firmy je signálem, že společnost je stabilním a kredibilním partnerem,“ uvedla v pátek firma.

J&T: CEFC před vstupem musí vyvrátit pochybnosti o problémech

Problémy čínské skupiny mají však dál ohlasy i v Česku. Dceřiná firma CEFC Group (Europe) Company tu chystala velkou transakci, která je však v ohrožení - ve finanční skupině J&T Finance Group původně držela desetiprocentní podíl, předloni v březnu se obě strany dohodly, že získá polovinu. Měla za něj zaplatit 980 milionů eur (25 miliard Kč).

„Skupina J&T Finance Group SE v uplynulém týdnu požádala hlavní představitele čínské skupiny CEFC o jasné oficiální stanovisko k informacím, které byly v posledních týdnech publikovány v domácích i zahraničních médiích,“ uvedla v prohlášení J&T Banka. „Pokud CEFC uspokojivě nevyvrátí zprávy o zásadních ekonomických problémech skupiny a jasně nevysvětlí důvody údajného stíhání jejího vrcholového představitele, je dokončení dlouho připravované transakce vstupu do J&T FINANCE GROUP nepřijatelné,“ dodala.

Video  Takhle mluvil Miloš Zeman v dubnu 2016 o obchodování s Čínou  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Čínská společnost se kritice brání. V posledních dnech je pod vlivem spekulativní mediální kampaně, řekla v pátek viceprezidentka CEFC Group (Europe) Company Marcela Hrdá. Zdůraznila, že CEFC Europe je samostatná entita, její projekty, které provozuje v sedmi evropských zemích, fungují nezávisle na mateřské společnosti. Odmítla zároveň spekulace médií o tom, že by jakékoliv její společnosti (SK Slavia Praha, Eden Arena a další) čelily finančním či jiným problémům.

Neovlivni.cz: Čínský poradce byl skutečně zatčen

Zemanův poradce Jie Ťien-ming byl přitom v Číně skutečně v polovině února zatčen, uvedl web Neovlivni.cz - potvrdili mu to prý podnikatelé a státní úředníci, kteří podrobnosti zjišťovali přímo v Číně. Firma ani čínské úřady dosud zatčení nepotvrdily.

Podle Neovlivní.cz byl čínský podnikatel zatčen demonstrativně 16. února, kdy Čína slavila příchod nového roku. „Ten den nebyl vybraný náhodně. Šlo o demonstraci, že Jie Ťien-ming nemůže počítat s žádnou přízní prezidenta,“ citoval web podnikatele, který pozadí potíží CEFC zjišťoval přímo v Číně.

Pražský hrad dál vyčkává

Do Číny se vydali zástupci českých firem i pracovníci bezpečnostních úřadů, aby zjistili podrobnosti o zatčení Jie Ťien-minga. „Informaci, že byl zadržen, nám potvrdily přímo místní úřady. Bohužel, tak jak je v podobných případech obvyklé, neřekly, zda a případně kdy bude propuštěn. Je to v Číně celkem běžný postup, když stát zasáhne proti nějaké ekonomické skupině,“ řekl Neovlivní.cz český státní úředník.

Zeman, který je velkým příznivcem hospodářské spolupráce s Čínou, o údajném zadržení Jie Ťien-minga již mluvil s čínskou velvyslankyní. Z postu ho dosud neodvolal. „Čekáme, až budou k dispozici jednoznačné a nezpochybnitelné informace,“ zdůvodnil v neděli postup hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

show ( 12. března 2018 17:53 )

Jak píšeš, zemančata se vyplašili že mlčí. Co taky říkat když je zradil. Hlupáky.

ovartovar ( 12. března 2018 16:49 )

hrdadaxo je to hustý!!! to jsem na začátku. Dík a odkaz rozházej dál, já taky tak v mejlech. Sesaďte to všechno, zloděj číňan už je v řiti.

astalavista ( 12. března 2018 16:42 )

hrdadaxoOPORUčUJEM SI VYPOčUť TúTO TLAčOVKU, BUDETE žASNúť! : https://www.facebook.com/obycajni.ludia.a.nezavisle.osobnosti/videos/1505905756189128/

astalavista ( 12. března 2018 16:10 )

Jak na to?

astalavista ( 12. března 2018 15:58 )

To nevím jak teď Čína splní Zemanovi sen kanál Dunaj-Odra-Labe , z čehož mají odborníci předem strach a nikdo je neslyší. Hedvábná stezka bude navazovat z chemlonu. Čínské velkolázně na obří ploše Moravy doufám taky padne. jen na Krtka je pozdě, mělo být referendum. Hrad si dělá co chce, naprosto co chce a to nevíme ty jiné obr všivárny. A že měl být zloděj na inauguraci, to je gól!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Další články
Články odjinud