Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dcera Rusa, jehož našli u Londýna mrtvého se stopami na krku, zmizela. Miliardové dluhy po otci

Autor: nkov - 
15. března 2018
12:54

Tělo Rusa Nikolaje Gluškova nalezla jeho dcera Natalia v pondělí, na krku oběti se našly strangulační rýhy. Poté, co vyšla najevo skutečnost, že Gluškovovy dluhy po tragické smrti připadnou na jeho potomky, slehla se po dceři zem, informoval deník Dailly Mail. Před smrtí se Gluškov soudil s ruskou státní aerolinkou Aeroflot, která po něm požadovala částku 87 milionů liber (cca dvě miliardy korun).

„Poté, co soud obdržel informaci o smrti dlužníka, nahradili jej v případu jeho právní zástupci,“ sdělil médiím zástupce ruského soudu: toto rozhodnutí bylo pro Natalii pravděpodobně impulsem k útěku. Gluškov byl v případě obviněn společně se svým přítelem, oligarchou Borisem Berezovským.

Ten odcestoval do Británie ještě před Gluškovem. V roce 2013 byl však nalezen mrtvý ve svém domě v jižní Anglii, kolem krku měl šátek. Podle soudu nebylo možné zjistit, jestli se jednalo o vraždu či sebevraždu.

Gluškov byl v Rusku zatčen na počátku tisíciletí pro podezření ze zpronevěry v době, kdy byl v čele Aeroflotu. Po pěti letech byl však propuštěn, hned poté odjel do Británie za Berezovským, kde v roce 2010 získal politický azyl.

Do případu byl zapletený i Andrej Lugovoj, který pomáhal Gluškovovi s útěkem. Lugojov je mimo jiné hlavním podezřelým v případě otravy Alexandera Litviněnka poloniem. Policie případ spojila i se smrtí zmíněného Berezovského.

Bodyguard: Gluškov chystal útěk

Gluškov již dříve tvrdil, že Berezovsky i Litvinenko byli na Putinově seznamu lidí k likvidaci. Spekuloval také o tom, že sám je další na řadě.

Podle slov bývalého bodyguarda zavražděného Rusa žil Gluškov v neustálém strachu, že ho Putin nechá zabít. Francouz, který vystupuje pod iniciálami RG, sdělil britskému listu Telegraph, že Gluškov měl nachystaný plán útěku.

„Když jsme se dozvěděli, že věci jsou celkem napjaté, měli jsme začít vymýšlet únikový plán pro Gluškova,“ sdělil listu Telegraph. „Boris mluvil otevřeně o tom, že příkazy eliminovat jeho i jeho přátele přicházely přímo od Putina,“ dodal bodyguard.

Jde o propojené případy?

Z důvodu zapletení několika zvučných ruských jmen nasadil Scotland Yard jako velitele vyšetřování důstojníky protiteroristické jednotky, smrt je zatím oficiálně vedena jako neobjasněná.

Berezovského smrt je jedním ze 14 případů, které budou znovuotevřeny po novém útoku nervovým plynem na Rusa Sergeje Skripala, ke kterému došlo před 9 dny. Ten je spolu se svou dcerou stále ve vážném stavu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi