Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Pochod homosexuálů pod dohledem tisíce policistů. Gay Pride prošel Kyjevem

Autor: bud, ČTK - 
12. června 2016
17:50

Zhruba 1500 osob se za přísného dohledu policistů zúčastnilo v Kyjevě prvního většího pochodu za práva homosexuálů Gay Pride na Ukrajině. Lidé pochodovali s duhovými vlajkami a transparenty s nápisy jako „Láska nemá pohlaví“. K pochodu se připojili i někteří západní diplomaté.

Ukrajinské úřady schvalovaly pochody za práva homosexuálů od roku 2014, kdy nastoupila nová prozápadní vláda. Dosavadní shromáždění však byla zatím malá a doprovázely je útoky krajně pravicových skupin.

Na nedělní pochod v centru Kyjeva dohlíželo několik tisíc policistů. Shromáždění bylo poklidné, přestože několik krajně pravicových skupin minulý týden hrozilo, že se chystá na účastníky zaútočit. Policisté kvůli tomu zahradili devět ulic a uzavřeli jednu stanici metra, aby zajistili bezpečnost a zabránili střetům. Mezi účastníky pochodu se dostalo několik málo aktivistů vystupujících proti homosexuálům, nebyli však agresivní.

Ultranacionalističtí radikálové, kteří hrozili, že pochod napadnou a rozpráší, sledovali pochod z bezpečné vzdálenosti za dohledu policejních jednotek. Policie uvedla, že sleduje ultranacionalistické skupiny a zadržela 57 osob, které později propustila.

Před rokem útočili extremisté

Loni byl pochod gay pride ukončen po necelé půlhodině, protože pravicoví aktivisté začali házet na účastníky pochodu kouřové granáty.

Ukrajinský parlament loni schválil zákon, který zakazuje diskriminaci homosexuálů na pracovišti. Zákon byl součástí série zákonů, které Ukrajina potřebuje k uzavření dohody s EU o bezvízovém styku. V době hlasování se však tehdejší mluvčí parlamentu Volodymyr Hrojsman, který je nyní premiérem, snažil ujistit pochybovače prohlášením, že Ukrajina nikdy nepovolí sňatky homosexuálů.

Shiro ( 14. června 2016 23:11 )

Hurá, další země se připojila k civilizovanému světu. Držím palce všem Ukrajinským gayům, aby jich bylo příští rok aspoň pětkrát tolik.

pavel215_klafunda ( 12. června 2016 19:12 )

Zkur.vený homosexuelní buseranti. Stačilo by pár plamenometů a bylo by to vyřešený.

hanka666 ( 12. června 2016 18:56 )

Ti Ukrajinci mají ale starosti. Co takhle řešit vytunelovaný ukrajinský důchodový účet???

Zobrazit celou diskusi