Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Průšvih hasičů z Prackovic: V Českém Švýcarsku hasili zadarmo kvůli chybě starostky!

Autor: Michal I. Volf - 
4. prosince 2022
05:00

Naštvaní jsou dobrovolní hasiči z Prackovic nad Labem. Pomáhali likvidovat ohnivé peklo v Českém Švýcarsku a za to měli dostat peníze na obnovu vybavení, které při požáru zničili. Kvůli liknavosti starostky ale mají smůlu.

Suma, která měla pokrýt náklady prackovických hasičů po letním zásahu v Českém Švýcarsku, činí 92 tisíc korun. „Během takovéto náročné akce dojde k poškození techniky i vybavení zcela přirozeně,“ vysvětlil Blesku velitel jednotky Michal Lupínek (30). Sepsal proto žádost o dotaci, kterou vypsalo Ministerstvo vnitra prostřednictví Generálního ředitelství HZS ČR. „Bylo to za podpory starostky obce, protože ta jako jediná měla přístupy do portálů, kde se tyto žádosti zpracovávají,“ doplnil velitel.

Prošvihla termín

Když jim dokument zkontroloval a posvětil územní odbor v Litoměřicích a doplnila účetní z obce, čekali hasiči na to, až ho starostka podepíše a odešle na příslušný úřad. To se ale nestalo. „Nevěděla jsem, že to mám vytisknout, podepsat a někam poslat. Udělala jsem chybu, že jsem se po tom nepídila,“ sdělila starostka Prackovic Andrea Svobodová Křešová s tím, že vše provedla až dva dny po termínu, do něhož měly být žádosti odeslány. „Teď je to na krajském úřadu, ale stále prý není rozhodnuto, tak třeba bude možné udělit výjimku,“ doufá starostka.

Zásadní podmínka

Blesk zjistil, že peníze na účet hasičům ale skutečně nedorazí. Chyba podle starostky vzešla z komunikačního šumu. „Každý dotační program má jasná pravidla, která upravuje zákon. Termín je jedním ze závazných parametrů, který nelze obejít,“ přiblížila mluvčí GŘ HZS ČR Pavla Jakoubková. Na ušlé mzdy a nové vybavení si tak dobrovolníci z Prackovic můžou nechat zajít chuť.

Na co chtěli peníze

Během zásahu v Českém Švýcarsku si hasiči poničili proudnice, rukavice, kalhoty uniforem a byly poničeny jedny boty. „Zároveň jsme chtěli peníze použít na ušlé mzdy hasičů, kteří místo ve svém zaměstnání byli u požáru ve Hřensku,“ vysvětlil velitel jednotky.

Video  Blesk Podcast: Podcast: Jak se změní České Švýcarsko? Horolezci se do parku možná nevrátí  - Tim Slavík, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

backora ( 4. prosince 2022 12:56 )

Je smutné, že hasiči pracovali - zachraňovali co se dalo a nyní na to doplatí, paní| starostka by měla uvolnit peníze z obecního rozpočtu pokud má nějaké svědomí a uznání náročné práce hasičů

Uživatel_5432408 ( 4. prosince 2022 11:09 )

Aha,takže odvedená práce je,že tam byli a ty věci použili doloženy mají,ale kvůli debilnímu papíru tu budete pranýrovat paní starostku,jim to doplaťte zpétně a je... članek o ***.

Uživatel_5522193 ( 4. prosince 2022 10:37 )

Až jim to dá ze svého za to "zapomenutí".

Uživatel_5432408 ( 4. prosince 2022 10:35 )

Aha,takže odvedená práce je,že tam byli a ty věci použili doloženy mají,ale kvůli debilnímu papíru tu budete pranýrovat paní starostku, jim to doplať tě zpétně a je...dobrovolní hasiči (už to slovo v v sobě nese dobro_volně;) nikdo je to dělat nenutí članek o ***.

ctenar09 ( 4. prosince 2022 10:26 )

holt blondýna (a ten kukuč) ...

Zobrazit celou diskusi