Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čekání na déšť ve zdecimovaném Českém Švýcarsku: Meteorologové nemají dobré zprávy

Autor: ČTK, inf - 
26. července 2022
15:40

V oblasti Hřenska na Děčínsku, kde hasiči od neděle likvidují rozsáhlý požár, nemá pršet až do pátku. První srážky by České Švýcarsko měly zasáhnout v noci na sobotu a v sobotu. Kolik jich spadne, nelze nyní specifikovat, uvedl dnes v tiskové zprávě Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Kvůli suchu v celých Čechách platí do odvolání i jeho upozornění před nebezpečím vzniku a šíření požárů. Podle hasičů právě na počasí záleží, kdy se podaří požár uhasit.

Nebezpečím je pak vítr, u kterého podle generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Vladimíra Vlčka záleží zejména na síle a směru. Meteorologové uvedli, že dnes bude v zasažené oblasti převládat slabý až mírný severozápadní vítr, který ojediněle dosáhne v nárazech rychlosti do 36 kilometrů v hodině. V noci na středu se změní na severní, zůstane však slabý. Relativně silnější vítr meteorologové očekávají v sobotu.

Vlček dnes po návštěvě požářiště uvedl, že hasiči v Hřensku drží linii požáru. Kdy požár skončí, odhadovat nechtěl. Úplné uhašení lze podle něj čekat i za několik dnů.

Meteorologové v této souvislosti upozornili, že lesní požáry představují zdroj znečištění ovzduší. Do okolí se při nich dostávají zejména menší znečišťující částice a také oxid uhelnatý, těkavé organické látky, polycyklické aromatické uhlovodíky nebo oxidy dusíku. „Zvýšené koncentrace související prokazatelně požárem ve Hřensku byly zaznamenány na rozsáhlém území ČR,“ uvedli. Doplnili, že například v České Lípě mohly v noci na dnešek maximální hodinové koncentrace prachových částic PM10 překročit i 250 mikrogramů na metr krychlový. Nicméně hodnota čtyřiadvacetihodinového imisního limitu 50 mikrogramů na metr krychlový byla kolem 13:00 mírně překročena jen v České Lípě a Kolíně, doplnili meteorologové.

Oheň v Národním parku České Švýcarsko byl dnes ráno podle hasičů na ploše kolem 30 hektarů a před dnešním polednem ho likvidovalo přes 400 hasičů z 83 jednotek.

Video  Boj hasičů s požárem v Českém Švýcarsku (25.7.2022)  - HZS ČR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi