Kouř z Hřenska, kde právě zhruba 150 hasičů bojuje s rozsáhlým požárem, roznesl vítr po celé republice. „Od rána evidujeme v Libereckém kraji, Pardubickém kraji, Praze atd. velký počet volání s nahlášením zápachu kouře. Vzhledem k povětrnostním podmínkám lze cítit kouř od požáru v Národním parku České Švýcarsko na desítky kilometrů daleko,“ uvedl Hasičský záchranný sbor České republiky v úterý brzy ráno. 

 

Lidé napříč Českem popisují, že je zápach velmi intenzivní, někde natolik, že je vyhnal z postelí. Co dělat? Hasiči žádají, aby lidé pokud možno omezili větrání, zavírali okna i dveře. Zároveň uvedli, aby občané kvůli kouři zbytečně nepřetěžovali tísňovou linku. „Prosíme občany, aby v tomto specifickém případě (pokud nevidíte další příznaky hoření, např. plameny) zvážili, zda nám volat na tísňové linky,“ dodali hasiči.

Mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová obyvatele uklidňuje - k tomu, že by se Pražané mohli nadýchat zplodinami hoření, dojít v tuto chvíli nemůže, neboť koncentrace není zdaleka tak vysoká, jedná se spíš o pocit nekomfortu. „Dalo by se doporučit, to je ale hyperopatrnost, aby lidé s dýchacími obtížemi, kteří jsou náchylnější, nevycházeli ven, pokud to není nezbytně nutné – toto doporučení patří nemocným, starším lidem, je to podobné jako při vysokých teplotách. Hlavně ale doporučujeme sledovat Twitter hasičů, kteří dokážou upozornit, pokud by se situace změnila,“ dodala.

Video
Video se připravuje ...

Záběry z boje s plameny v Českém Švýcarsku, jak je zachytili dobrovolní hasiči z Velkého Šenova SDH Velký Šenov

Fotogalerie
79 fotografií