Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Zemřela pamětnice Marta Szilárdová (†98): Statečná žena přežila Osvětim i pochod smrti

Autor: jel - 
30. prosince 2021
14:46

V pondělí 27. prosince zemřela ve věku osmadevadesáti let pamětnice hrůz nacistických vyhlazovacích táborů Marta Szilárdová. Pocházela z města Levice na Slovensku a byla z židovské rodiny. Za války si prošla peklem, přežila Osvětim i pochod smrti.

Rodina paní Marty nepatřila mezi ortodoxní Židy, jak sama pamětnice říká, takových věřících bylo v Levicích opravdu málo. Přesto se jim kvůli jejich víře nežilo dobře. Když byla obce v roce 1938 připojena k Maďarsku, bylo Martě 15 let. Vše bylo na příděl a její rodina dostávala skutečně jen to nejnutnější, nemohla si koupit nic navíc, ani nic kvalitnějšího, co by déle vydrželo.

Mladší bratr paní Marty se později rozhodl, že uteče do Izraele, kde pak žil až do konce života. Manžel pamětnice paní Marty byl krátce po svatbě odveden do pracovního tábora a brzy na to skončila Marta, její rodiče a sestra Brigita v ghettu. 

Ještě tam netušili, co se děje s těmi, kteří jsou deportováni. Bohužel v roce 1944 byli i oni nahnáni do vlaku do Osvětimi. „Ještě ve vagónu můj otec chudák řekl: ‚Nevím, co na nás čeká, ale když se zachráníme, když přežijeme, v Levicích se setkáme!',“ popsala před svou smrtí pamětnice pro projekt Paměť národa.

Když vystoupili  z vlaku, viděly obě sestry své rodiče naposledy. Byli totiž zavražděni hned po příjezdu na místo. Marta a Brigita nicméně těžké podmínky koncentračního tábora přežily. Paní Szilárdová pak musela pracovat ve výrobně zbraní, šlo o náročnou práci a každý den ve velké zimě musela do továrny dlouhou cestu pěšky. 

Nakonec se paní Marta musela vydat i na pochod smrti. „Kdo to nezvládal a zastavil se na kraji cesty, toho zastřelili,“ vzpomínala Marta s tím, že ona se sestrou šly vzadu, takže procházely kolem mnoha mrtvých těl.

Po válce to také neměla jednoduché, na cestu do Levic se společně s dalšími lidmi vydala pěšky. Po cestě jim naštěstí na mnoha místech lidé pomohli a dali jim něco na zahřátí a k jídlu. V Levicích se nemohly vrátily do bytu, kde dříve bydlely, dostalo se jim tam nemilého přivítaní. „Víc se vás vrátilo, než kolik vás odvezli,“ řekli jim noví nájemníci.

Nakonec si našly bydlení a po nějaké době se Marta shledala i s manželem Štefanem, který vyhlazovací tábor naštěstí také přežil. Po letech léčení pamětnice dokonce otěhotněla a narodily se jim dvě dcery. 

Celý příběh paní Szilárdové a mnoho dalších příběhů z minulého století si můžete přečíst na portálu Paměť národa.

Video  Jiří (83) je posledním dvojčetem Mengeleho. Popsal děsivé pokusy i boj o přežité v Osvětimi  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi