Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřela Hana Tvrská (†93): Zažila transport Akb do Terezína, v Osvětimi přišla o tatínka

Autor: VaB - 
4. května 2021
19:59

Ve věku 93 let zemřela Hana Tvrská, poslední žijící pamětnice transportu Akb do Terezína, který jako malá absolvovala s rodiči. V Osvětimi přišla o tatínka. Ona a maminka přežily, nakonec se dočkaly osvobození.

Hana Tvrská, rozená jako Weilová, se narodila 24. dubna 1928 v jihočeském Protivíně. Její rodiče, židé, vlastnili obchod se smíšeným zbožím. Malá Hanička tehdy studovala obecnou a měšťanskou školu.

Jenže po vzniku Protektorátu Čechy a Morava přišla protižidovská nařízení. Rodina přišla o obchod a 18. dubna 1942 museli nastoupit do transportu Akb. Ten je dopravil do terezínského ghetta. Společně pak pobývali v Jugendheimu L410. Tady pracovala v terezínských šancích.

Pak ale přišel další transport, tentokrát do Osvětimi. Tady Haně zemřel tatínek. „Tatínek byl v Osvětimi vyhozený před blokem, tak jsem ho viděla už mrtvého o a nahého mezi těmi kostlivci,“ vzpomínala pro projekt Paměť národa pamětnice.

Hana s maminkou přežily, později byly transportovány na odklízecí práce do táborů Freihafen a Neugraben. „V dubnu 1945 byla spolu s maminkou odsunuta do koncentračního tábora Bergen-Belsen, kde se obě 15. dubna 1945 dočkaly osvobození anglickou armádou,“ uvedla Paměť národa.

V červnu pak společně odjely do Československa, kde Hana dodělala školu a pracovala v mlékárně a v obchodě s parfémy a bižutérií. Před pár dny ale přišla smutná zpráva. Třiadevadesátiletá pamětnice transportu Akb Hana Tvrská zemřela. Informovala o tom Paměť národa Jižní Čechy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi