Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zemřel legendární Richard Marcinko (†81) z jednotky, která zabila bin Ládina: Truchlí pro něj vojáci i významné osobnosti

Autor: rix - 
30. prosince 2021
05:00

Ve věku jednaosmdesáti let zemřel Američan se slovenskými kořeny Richard Marcinko. Šlo o prvního muže s vazbami na Slovensko, který sloužil v Navy SEALs. Mimo jiné založil protiteroristickou skupinu TEAM 6, jejíž příslušníci se podíleli na smrti Usámy bin Ládina. Poklonu zesnulému veteránovi složil kromě jiných i syn bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

„Odpočívej v pokoji, legendo. Richard Marcinko byl prvním velícím důstojníkem Teamu 6, je to absolutní legenda,“ uvedl Trumpův syn na instagramu. Chválou na Marcinka nešetřil ani veterán Sam Brown, který v roce 2008 utrpěl v Afghánistánu těžká zranění. „Amerika právě ztratila skutečnou ikonu a národní osobnost. Muži jeho síly a odhodlání jsou výjimečně vzácní. Odpočívej v pokoji,“ napsal na sociálních sítích. 

„Ztratili jsme jednoho z největších americký hrdinů,“ napsal zdrcený veterán George Harris. Hold muži, který mimo jiné sloužil na misích ve Vietnamu nebo Íránu, vzdali i policisté.

Jmenovitě šéf newyorských kriminalistů Bernad B.Kerik. „Odpočívej v pokoji Richarde Dicku Marcinko, bývalý veliteli US Navy SEAL a válečný veteráne ve Vietnamu. Byl prvním velícím důstojníkem skupiny SEAL Team Six. Po odchodu z námořnictva Spojených států se stal autorem, moderátorem rozhlasové talk show, vojenským konzultantem a motivačním řečníkem,“ vyjmenoval Kirk, čím vším se Marcinko vyznamenal. 

Poklonu Marcinkovi skládali nejen vojáci nebo policisté. Zmínil se o něm i slavný spisovatel Brad Thor, který je autor thrillerů „Černá Píseň“ nebo „Mravní Kodex“. 

„Byl to opravdový pionýr. Četl jsem jeho knížku ‚Rogue Warrior‘ a byl jsem naprosto uchvácený,“ přispěl slovem i významný finančník a investor do kryptoměn Cameron Winklevoss. 

Smrt slavného veterána

Jak uvedl web NBC News, Marcinko zemřel 25. prosince. Potvrdila to jeho dcera Kathy Ritchieová společně s matkou Nancy s tím, že její tatínek zemřel doma v tichosti na infarkt. „Pro vnější svět to byl Rogue Warrior a Demo Dick, ale pro nás to vždy bude manžel a milující otec,“ uvedla zdrcená rodina. 

Marcinko v roce 1958 narukoval k námořnictvu a nakonec se vypracoval až do hodnosti velitele. Založil tzv. skupinu 6, která se vysokou měrou podílela na smrti Usámy bin Ládina. Ačkoli měly jednotky SEAL ve své době pouze skupiny jedna a dvě, Marcinko založil „šestku“, aby oklamal nepřátele, mimo jiné i tehdejší Sovětský svaz. Protivníci si měli myslet, že Spojené státy mají k dispozici vícero specializovaných týmů. 

Video  Usáma bin Ládin  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi