Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Protržená hráz na Slovensku způsobila pohromu! Voda si s sebou vzala i život bývalého starosty Stanislava (†70)

Aktualizováno -
18. května 2021
09:02
Autor: rix - 
18. května 2021
08:46

V pondělí se nad obcí Rudno nad Hronom protrhla protipovodňová hráz. Vesnicí se poté přehnala velká přílivová vlna, která smetla vše, co jí stálo v cestě. Voda si s sebou vzala i život bývalého starosty (†70) Stanislava. Toho měl najít utopeného jeho vlastní syn. 

Situace byla podle současného starosty obce Mariána Šurjanského (KDH) vážná. „Voda brala všechno, co jí stálo v cestě. Několik aut zůstalo zaklíněných pod mosty,“ sdělil pro aktuality.sk.

Podle starosty se obec potýkala s velkou vodou již v minulosti, ale situace nikdy nebyla takto vážná. „Roztrhla se protipovodňová hráz, kterou jsme zde vybudovali v roce 2011. Tři minuty před jejím roztrhnutím jsem tam byl, takže jsem rád, že vůbec žiju. Z hráze nic nezůstalo, je to tragédie,“ uvedl.

Situace byla natolik kritická, že na místo musel vyrazit evakuační autobus a plovoucí transportér. Hasiči museli pomáhat lidem, kteří se nemohli dostat ze svých domovů.

„Silný proud vody strhl jednu osobu, hasiči ji našli bez známek života,“ informovali slovenští hasiči na sociální síti. Jak uvedla RTVS, jednalo se o sedmdesátiletého bývalého starostu vesničky. Podle Plusky ho syn ho našel utopeného ve sklepě.

Soustrast nad ztrátou lidského života vyjádřil i slovenský ministr vnitra Roman Mikulec. Slovensko mezitím dál sužují silné deště. Za jeden den měli hasiči až šedesát výjezdů v souvislosti s počasím.

Video  Na Slovensku se protrhla hráz.  - Ministerstvo životného prostredia SR
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání