Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Emily (21) se posmívali kvůli obezitě! Za rok a půl zhubla 50 kilo díky zdravé stravě

Autor: štt - 
17. prosince 2021
09:48

Jednadvacetiletá Emily Nuttallová ze severoanglického Lancashiru vážila v dubnu loňského roku 129 kilogramů. Její denní příděl kalorií byl neuvěřitelných 7 000 kalorií. Ve škole se jí kvůli nadměrné váze posmívali, což dívka velmi těžce nesla. Před 18 měsíci se však rozhodla, že už toho bylo dost, a radikálně omezila svůj jídelníček. Od té doby zhubla o 50 kilogramů.

„Ve škole jsem byla vždy za tu nejtlustší a často si mě i kvůli mé váze dobírali, což mi neuvěřitelně ztěžovalo dospívání,“ svěřila se deníku Daily Mail. Emilly celý život bojovala se závislostí na sladkém jídle. „Bylo normální, že jsem na jedno posezení spořádala celou čokoládu a chtěla jsem další.“

Emily své rozhodnutí označuje za zcela spontánní: „Seděla jsem na pohovce, užívala si film a chystala se sníst další sáček sladkostí, ale dostala jsem úzkost a řekla jsem si, že to takhle dál nejde.“ Od té chvíle byla rozhodnutá změnit svůj život a své každodenní návyky.

Dlouhodobé onemocnění

Další z traumat, které si Emily s sebou nesla, je vzácné onemocnění mozku zvané idiopatická intrakraniální hypertenze. Dívka musela být po náročné operaci dlouho upoutána na lůžko, což jí stěžovalo dokončení středoškolského studia. Sen o nastoupení na univerzitu zůstal v nedohlednu.

V roce 2018 jí bylo diagnostikováno další chronické onemocnění – fibromyalgii.  Ta způsobující nesnesitelnou bolesti, kvůli kterým se cítila oslabená a začala ještě více jíst. „Jídlo se pro mě v tomto období stalo útěchou ve všem a zbavovalo mě stresu, ale také výrazně ovlivňovalo mé zdraví,“ přiznává. Její zdravotní problémy a nárůst hmotnosti měly drastický dopad na všechny oblasti jejího života. „Byla jsem izolovaná od všech svých přátel, nešťastná a agresivní,“ svěřuje se.

Náhlá změna

Emily proto v dubnu minulého roku kontaktovala výživového poradce a od té doby udělala neskutečný pokrok. „Za rok, co se držím nastaveného plánu, jsem zatím zhubla 50 kilo a můj život se úplně změnil,“ říká s radostí a tvrdí o sobě, že žije více dobrodružný a společenský život.

„Předtím jsem většinou jedla anglickou snídani, po které následovala spousta sladkostí před obědem, a k večeři jsem snědla hodně chleba nebo těstoviny,“ reflektuje svou dřívější stravu. Dnes snídá 100 gramů jogurtu se 150 gramy mraženého ovoce a banánem.

Emily také dbá na to, aby při každém jídle vypila litr vody. Emily si myslí, že každý, kdo chce zhubnout jako ona, by se měl ujistit, že to dělá pro sebe, a ne pro někoho jiného.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi