Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Očkování „tlouštíků“: Zabírají vakcíny u obézních lidí hůř? Experti řešili vliv nadváhy

Autor: tsv - 
12. července 2021
05:00

V nejnovějších studiích se vakcíny od farmaceutických společností Pfizer/BioNTech, Moderna a Johnson & Johnson prokázaly jako stejně efektivní u obézních skupin v porovnání s lidmi se standardní váhou. Výsledky dřívějších studií prokazovaly opak. Lékaři doufají, že nový výzkum pomůže motivovat lidi s nadváhou, kteří si zatím udržují odmítavý přístup k očkování. Informoval o tom server DailyMail.

Studie byla prováděna ve Spojených státech, které stejně jako mnoho dalších světových zemí zažívají spolu s koronavirovou pandemií i epidemii obezity. Podle statistik z roku 2017 a 2018 trpí extrémní nadváhou 42,4 procent americké populace. Spolu s obezitou přichází i prokazatelně vyšší riziko těžkých následků koronavirové infekce, což dokazuje i třicetiprocentní zastoupení obézních pacientů na nemocničních covid jednotkách. Pravděpodobnost hospitalizace po nákaze je u lidí s nadváhou trojnásobně vyšší než u těch s normální zdravou váhou.

„Spolu s obecnými chybnými tvrzeními o obezitě přidaly spekulace o efektivitě vakcín u obézních lidí na zdrženlivosti nechat se očkovat,“ řekl lékař Scott Butsch, ředitel centra obezity v bariatrickém institutu clevelandské kliniky. „Doufám, že toto prohlášení nejen motivuje lidi s obezitou nebo bez k očkování, ale povede i konverzaci o panující zaujatosti proti vyšší tělesné váze ve zdravotnictví a neefektivnímu pokrytí náhrad za spolehlivou léčbu obezity,“ dodal lékař.

Podle studie vykazují tyto tři vakcíny až 96 procentní efektivitu při ochraně před covidem u lidí s výraznou nadváhou. „Zkušební výsledky ukázaly, že v rozporu s původními obavami ze snížené efektivity vakcíny u lidí s obezitou bylo očkování stejně účinné v porovnání s lidmi s normální váhou,“ řekla lékařka Alexandra Hajduk, vědkyně a výzkumná pracovnice z oddělení geriatriky na lékařské fakultě univerzity Yale. Výzkumu účinnosti vakcíny od Pfizer/BioNTech se zúčastnilo 13 218 obézních Američanů.

Nové výsledky tak přináší naději jedné z nejrizikovějších skupin. Podle statistik je společnost nejméně proočkována právě v těch amerických státech, které hlásí nejvyšší procentuální zastoupení obézních obyvatel, což potvrzuje neochotu a strach oné těžší části populace nechat se naočkovat.

Celosvětově dostalo dávku vakcíny proti koronaviru zatím necelých 3,5 miliardy lidí.

Video  „Přestali jsme obědvat.“ Doktorka Cajthamlová o obezitě, dětech a nešvarech u jídla za covidu  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa