Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Exotická dovolená s vakcínou navíc: První turisté vyrazili v Thajsku na speciální zájezd

Autor: Darina Jíchová - 
8. července 2021
08:16

Mezi Tchaj-wanem a mikronéským ostrovem Guam, který spadá pod správu Spojených států, vznikl unikátní program s názvem „Air V&V“. Pod touto zkratkou se skrývají zájezdy spojené s očkováním, lidé pak zabíjí dvě mouchy jednou ranou, vyjedou si na dovolenou a ještě dostanou vakcínu. O projekt je velký zájem a první lety byly zcela vyprodané, informoval deník The Guardian.

Výlet a vakcinace v jednom, na to teď lákají Guam a Tchaj-wan a strategie jim vychází, první čtyři lety po 170 osobách byly okamžitě vyprodány. Lidé na ostrov přilétají v ochranných hazmat oblecích, rouškách a brýlích. Guam využívá toho, že má nadbytek vakcín a chce pomocí nich oživit svůj turismus.

„Očkujte se na dovolené,“ tak zní slogan guamské kampaně, prvními účastníky projektu jsou tchajwanští dovolenkáři. Regionální vláda Guamu svůj záměr na restart cestovního ruchu oznámila už v červnu. Na ostrově bylo proočkováno 75 procent dospělé populace. Naopak na Tchaj-wanu vakcinace zaostává, alespoň jednu dávku má za sebou pouze 10 procent lidí, plně naočkováno je 0,2 procenta obyvatelstva.

Na výběr jsou 3 vakcíny

„Tento program je unikátní pro cestovatele, kteří už jsou unavení čekat, až se budou moct nechat oočkovat a následně vycestovat,“ komentoval bývalý guvernér Guamu Carl Gutierrez, který nyní vede úřad pro ostrovní cestovní ruch. „Program bude vzpruhou pro náš turistický průmysl, vzpamatuje se díky němu naše ekonomika,“ doplnil.

Do programu jsou zapojeny desítky hotelů, které ubytují turisty a jejichž haly se změní v očkovací centra. Guam nabízí vakcíny od společností Pfizer, Moderna nebo Johnson & Johnson. Návštěvníci si mohou vybrat hned z několika variant výletů v délce od 5 do 22 dní. První dávku očkování následně dostanou den po příletu, není pro ně povinná žádná karanténa a mohou se volně pohybovat po ostrově.

Vybrat si mohou, i jakou vakcínu chtějí, zatím je nejpopulárnější Moderna, tu zvolilo 38 procent turistů, na druhém místě je Pfizer, pro tu se rozhodlo 34 procent, jednodávkové očkování od firmy Johnson & Johnson zatím preferuje jen 23 procent lidí, informovala tchajwanská cestovní agentura Lion Travel.

Za nedostatkem vakcín na Tchaj-wanu podle úřadů stojí první velká vlna covidu-19, která vypukla letos v dubnu. Očkují se zatím pouze prioritní skupiny jako zdravotníci a senioři, vakcíny rychle docházejí a zásobování často narušují vztahy s Čínou, mezi lidmi navíc panuje jistá váhavost nechat se očkovat vlivem dezinformací.

Zajem mají lidé mladší 49 let

Podle dat Lion Travelu guamskou nabídku ocenily hlavně věkové skupiny, které by si podle postupu očkování musely doma na vakcínu ještě počkat. Ze 73 procent zájezdy vykoupili lidi mladší 49 let, nejvíce nakoupili lidé mezi 20 až 29 lety, případně mezi 40 až 49 lety. Další exotické destinace jako Bali či Maledivy uvažovaly o podobném projektu, Guam je ale první, kdo jej spustil.

„Najali jsme brigádníky, očekáváme velký počet hostů,“ komentovala Maria Teresa Reyesová-Burrierová z resortu Lotte Guam Resort. „Zavedli jsme ochranná opatření, která by měla zabránit případnému přenosu nákazy, zaučujeme nově najaté pracovníky, chceme, aby se důkladně seznámili s opatřeními přijatými kvůli pandemii,“ doplnila.

Na Guamu panuje strach i nadšení

Znovuotevření země pro turisty však v lidech budí i strach a nervozitu. „Těšíme se na to, ale zároveň jsme dost nervózní z covidu,“ reagovala Jen Veeová, prodavačka z obchodu se suvenýry. „Pro lidi, kteří během pandemie neměli práci, to je vzrušující zpráva, ale pořád se dost bojíme,“ přiznala.

„Musíme se řídit bezpečnostním protokolem a uplatňovat všechny restrikce,“ domnívá se manažer resortu Guam Reef Resort and Spa. Jediná věc, která Tchajwancům kazí radost z dovolené, je povinná 14denní karanténa po návratu, pobyt v karanténních hotelech si budou muset sami zaplatit.

Akce pro bohaté, ostatní si musí počkat

Nejlevnější Air V&V zájezd stojí 30 tisíc korun, v ceně je letenka a hotel, cestovatelé si musí sami uhradit test na covid-19, zaplatit musí i za očkování. Tento fakt vyvolal kritiku na sociálních sítích, podle kterých je nespravedlivé, že někdo dostane vakcínu dřív, protože si to může finančně dovolit, zatímco zbytek krajanů si musí počkat, až na ně přijde řada.

„Když jste bohatý, můžete si na vakcínu zaletět do zahraničí, když ne, musíte čekat nebo umřít na Tchaj-wanu,“ objevilo se v komentářích. „Tohle znamená, že naše vláda je neschopná a lidi se musí zachránit sami,“ dodal další uživatel sociálních sítí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa