Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velkokapacitní očkovací centra po prázdninách skončí. Jaké má Praha a kraje další plány?

  • Autor: ČTK,tsv - 
    2. 6. 2021
    12:45

    Velkokapacitní očkovací centra budou po prázdninách postupně omezovat či ukončovat provoz kvůli očekávané vysoké proočkovanosti Čechů. Vakcinaci budou nadále poskytovat lékaři a soukromé zdravotnické kliniky. Svůj standardní provoz z doby před pandemií tak v září obnoví i největší očkovací centrum - pražské O2 universum.

  • 1.Hlavní město Praha

    Po prázdninách přestane v Praze fungovat jak Národní očkovací centrum v O2 universum, tak magistrátem provozované centrum na Vyšehradě. Jak ČTK řekl pražský očkovací koordinátor Martin Ježek, zbylou poptávku by měla zajistit menší centra, z nichž některá jsou nyní uzavřená a znovu se otevřou, a praktičtí lékaři. U těch je podle něj potřeba zajistit, aby jim byla dodávána i vakcína Pfizer/BioNTech, protože například o AstraZeneku nemají příliš zájem.

    Podle Ježka je nyní očkovací kapacita v metropoli bez započítání praktických lékařů necelých 20 000 naočkovaných denně. Kapacita očkovacího centra O2 universum by v polovině června měla dosáhnout 7000 dávek denně, Kongresové centrum na Vyšehradě zvládne 1000 lidí denně, což se má v červnu podle dřívějších informací dále navýšit.

    Obě velká centra se uzavřou po prázdninách, to v O2 universum má podle informací Ústřední vojenské nemocnice nájem do 12. září. Podle Ježka s uzavřením velkého centra počítá i Praha. „Je předpoklad, že haly se vrátí do normálního režimu a nebude tak široká poptávka, jako bude nyní,“ řekl. V Kongresovém centru podle něj městu skončí nájem 22. září. Koordinátor dodal, že po prázdninách zřejmě přestanou nabízet očkování pro veřejnost i minimálně některé větší nemocnice, stejně jako to před nedávnem udělali v Motole.

    Město před časem uzavřelo některá menší očkovací místa, například to v Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech, která je nedaleko národního centra. Po uzavření velkých center se toto místo znovu otevře a spolu s dalšími zajistí pokrytí poptávky. „Budeme jednat se všemi očkovacími místy o tom, která zůstanou,“ řekl koordinátor. Dodal, že očkovací místa se již budou vždy nacházet při zdravotnických zařízeních.

    Doplnil také, že město již začalo do menších míst dodávat látku Pfizer/BioNTech, což se nyní týká 13 míst a u čtyř se to připravuje. Dalších deset pak využívá Modernu, kterou dříve podle původní strategie města využívala všechna menší centra.

    Další očkovací kapacity mají po uzavření velkých center zajistit praktičtí lékaři, podle Ježka by mohli zvládnout naočkovat až 3000 lidí denně. Bude nicméně záležet na tom, kolik jich bude ochotných ve vakcinaci pokračovat i v klidnějším období. Ježek doplnil, že nyní jich je zapojeno 450 a po prázdninách se dá očekávat, že zpočátku dostane více lidí vakcínu v očkovacích místech, ale poměr se bude postupně přesouvat ve prospěch ordinací praktiků.

    K co nejefektivnějšímu přesunu očkování k praktikům je však podle koordinátora potřeba zajistit distribuci vakcín Pfizer/BioNTech, které lékaři často požadují. Naopak nemají zájem o látku AstraZeneca, kterou měli podle původní strategie hlavního města očkovat především. I když vakcínu Pfize/BioNTech již mohou praktici skladovat oproti předchozím instrukcím až měsíc, je problém právě s distribucí. „Zatím oficiálně se Pfizer do ordinací praktiků nedodává,“ řekl Ježek a dodal, že stát nyní soutěží distributora. Problémem je podle něj také to, že látka je dodávána v tzv. platech po 1170 dávkách, což je pro praktiky moc.

    Očkování v očkovacím centru v O2 universum. (9. dubna 2021) Očkování v očkovacím centru v O2 universum. (9. dubna 2021) | Blesk:Jakub Poláček

  • 2.Středočeský kraj

    Očkovací centra ve Středočeském kraji by měla být v provozu bez většího omezení ještě o letních prázdninách. Poté se očkování proti koronaviru přesune k praktickým lékařům a do specializovaných ambulancí, řekla ČTK mluvčí hejtmanství Martina Kemrová.

    V kraji, který má 1,4 milionu obyvatel, je 22 velkokapacitních očkovacích míst. Fungují od ledna v závislosti na dodávkách vakcín a postupném uvolňování jednotlivých skupin obyvatel k registraci. Centra vzájemně spolupracují, například při nedostatku vakcín si mezi sebou půjčovala očkovací látky.

    Někteří Středočeši se očkují v Praze či jiných regionech, středočeská očkovací místa naopak využívají i lidé odjinud. Velký nápor zájemců o očkování zaznamenalo v poslední době například očkovací místo v Říčanech, průměrné kapacity 500 očkovaných denně v uplynulých týdnech dosahovalo pravidelně. „Je to způsobeno větší stejnoměrností dodávek vakcín, ale také širším záběrem skupin, které se nyní mohou očkovat,“ uvedl ředitel říčanské nemocnice Roman Prymula. Jak dlouho ještě bude centrum v říčanské sportovní hale v provozu, zatím není známo.

    Středočeská očkovací místa chtějí přitáhnout k očkování proti koronaviru i mladší ročníky. Plánují proto z 11. na 12. června speciální akci Noc očkování aneb Očkovací maraton. Týmy zúčastněných očkovacích center neodloží stříkačky s vakcínou po dobu minimálně 24 hodin. Pořadatelé budou usilovat o zápis do knihy rekordů prostřednictvím Agentury Dobrý Den jako nejdelší nonstop očkování.

  • 3.Kraj Vysočina

    Velká očkovací centra na Vysočině, která fungují ve spolupráci s krajskými nemocnicemi, budou podávat první dávku očkování proti covidu-19 asi do poloviny července. Následující měsíc a půl budou mít na podání druhé dávky. Na konci srpna zřejmě většina z nich skončí. Výjimkou bude očkovací centrum v Jihlavě. ČTK to řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

    „Úplně definitivní není nic, protože stát by měl říct, jakým způsobem si to všechno představuje, jakým způsobem chce potom zajistit případné přeočkování, to zatím vůbec nevíme,“ řekl Novotný. Krajský plán počítá s tím, že velkokapacitní centrum v Jihlavě by mohlo fungovat až do konce roku. „Byla by to taková záloha, že bychom alespoň jedno velké očkovací centrum měli, pokud stát nebude schopen říct nějakou koncepci,“ řekl Novotný.

    Očkovat by se mohlo dál i v pěti krajských nemocnicích. Každá z nich by podle Novotného zvládla podávat až 150 dávek denně. V nemocnicích by mělo očkování fungovat zejména pro lidi, kteří nedávno covid-19 prodělali a k očkování zatím nemohou.

    Podle Novotného by bylo logické, kdyby se další očkování přesunulo k praktickým lékařům. „V současnosti není dle informací, které mám, žádný konkrétní plán očkování, ale lze předpokládat, že zapojení primární péče bude podstatně vyšší než v současnosti,“ řekl ČTK krajský šéf Sdružení praktických lékařů Tomáš Nosek. Zatím je podle něho očkování v ordinacích lékařů pořád problematické. Roli v tom hraje i fakt, že jsou rozvážena jen celá balení očkovací látky, což je pro praktiky příliš mnoho dávek najednou. „Vzhledem k postupující očkovací kampani v centrech je poměrně obtížné v některých oblastech zorganizovat dostatek lidí na jeden čas tak, aby bylo možné vyočkovat celé balení vakcíny v ordinaci. Vzhledem k výše zmíněným přetrvávajícím potížím s logistikou někteří praktičtí lékaři již uvádějí, že není v jejich možnostech se dále na očkování podílet,“ řekl Nosek.

    Podle informací ministerstva zdravotnictví bylo k úternímu ránu na Vysočině s asi 508 800 obyvateli podáno 247 260 dávek očkování.

  • 4.Plzeňský kraj

    Očkovací místa nemocnic Plzeňského kraje, která působí v kulturních domech a sálech, mají smlouvy i na srpen až září. Očkuje se například v kulturním domě v Klatovech, ve Stodu a ve společenském sále krajem zřizované střední školy v Plzni. Ve všech těchto případech považují nemocnice lhůty za dostatečné. Kraj doufá, že při dostatku vakcín by mohla být naočkována většina zájemců o očkování, řekl ČTK mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška. Další očkovací místa jsou v nemocnicích či poliklinikách a u praktických lékařů.

    Největší velkokapacitní očkovací místo v Plzni - Skvrňanech má společenský sál učiliště zřizovaného krajem k dispozici do konce září, očkovací místo v Klatovech v kulturním domě Družba bude fungovat do poloviny srpna a v kulturním domě ve Stodu do konce srpna. Kulturní domy v Klatovech a ve Stodu nabídla tamním krajským nemocnicím města a nemocnice do nich přesunuly očkování ze svých areálů.

    „Ve všech případech považujeme lhůty za dostatečné. Vzhledem k současným kapacitám očkovacích míst v Plzeňském kraji i vzhledem k avizovaným rostoucím dodávkám vakcín, a to je nezbytná podmínka, lze totiž očekávat, že do konce prázdnin se podaří v Plzeňském kraji proočkovat drtivou většinu všech lidí, kteří během léta projeví zájem o očkování. Ti, na které se z jakýchkoli důvodů nedostane, nebo projeví zájem až po prázdninách, budou mít ale i poté velký výběr očkovacích míst, která buď zůstanou ve vlastních prostorách nebo se do nich vrátí,“ řekl Kokoška. Velkokapacitní centrum v Plzni tak bude k dispozici minimálně do konce září, Klatovská a Stodská nemocnice přemístí svá očkovací místa zpět do areálů nemocnic a budou se snažit přizpůsobit kapacitu aktuální poptávce. Očkovací místa zůstanou v nemocnicích v Domažlicích, Rokycanech, Plané, určitě bude k dispozici většina současných očkovacích míst v Plzni a na Tachovsku, řekl Kokoška.

    Očkovací místa ve společenském sále v Plzni a v kulturních domech ve Stodu a Klatovech jsou i díky svému umístění v dispozičně nadstandardních prostorách nejvýkonnějšími očkovacími místy krajských nemocnic. Jejich denní kapacita je 1200 naočkovaných lidí v Plzni-Skvrňanech, 800 v kulturním domě ve Stodu a 500 v kulturním domě v Klatovech. Dosud v nich zdravotníci aplikovali 31 000, 25 000 a 24 000 vakcín, dodal Kokoška. Celkem krajské nemocnice vyočkovaly na svých šesti očkovacích místech 118 000 dávek vakcín ze zhruba 289 000 dávek, které už byly v kraji aplikovány. Nejvíc vakcín použili v kraji zdravotníci ve fakultní nemocnici, a to přes 52 500 dávek.

    Pavilon č. 61 ve Fakultní nemocnici v Plzni na Borech (bývalá vojenská nemocnice), kde se nachází očkovací centrum. Pavilon č. 61 ve Fakultní nemocnici v Plzni na Borech (bývalá vojenská nemocnice), kde se nachází očkovací centrum. | Zbyněk Schnapka

  • 5.Liberecký kraj

    Očkovací centra budou v Libereckém kraji fungovat ve stejném režimu jako dosud, zřejmě minimálně do konce letních prázdnin. Záležet bude na dostatku vakcín proti koronaviru a zájmu o očkování. ČTK to řekl krajský koordinátor očkování a radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

    „My jsme o prázdninách schopni zachovat stávající rozsah, znamená to, že očkování minimálně do začátku září poběží ve stejné míře jako dosud, pakliže budou očkovací látky a zájem lidí,“ uvedl Richter. Co bude dál, bude podle něj záležet i na tom, jaká bude vládní strategie.

    V kraji je 12 očkovacích center, která mají zatím podle radního zásadní roli, neboť zajišťují zhruba 80 až 90 procent očkování v regionu. Je to dané i tím, že vakcín pro očkování u praktických lékařů chodí výrazně méně, dodávky ale nemůže kraj podle Richtera ovlivnit. Praktičtí lékaři si je objednávají přímo a počty se kraj dozvídá až zpětně. Za minulý týden jich přišlo jen asi 2200, v očkovacích centrech za tu dobu dostalo vakcínu zhruba 20 000 lidí.

    Ve sportovní hale je očkovací centrum i v Tanvaldu na Jablonecku. Podle starosty Vladimíra Vyhnálka ale využití haly sportovce nijak neomezuje. „Máme to udělané tak, že očkovací centrum vůbec do haly nezasahuje, a bude tam do doby, dokud bude potřeba,“ dodal. To samé platí i pro Nový Bor na Českolipsku, kde se očkuje ve foyer divadla. „Je to udělané tak, aby tam mohlo být očkování i představení,“ uvedla mluvčí radnice Radmila Pokorná. V kraji je největší očkovací centrum u krajského úřadu v Liberci, kde denně vakcínu dostane přes 1000 lidí. Provozuje ho liberecká nemocnice. „Počítáme, že bude fungovat, jak bude potřeba. Aktuálně jsme zafixovaní do konce září,“ řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář.

    V Libereckém kraji je ze 442 476 obyvatel alespoň částečně očkována proti covidu-19 třetina a zcela osmina, konkrétně přes 58 000 lidí. Čekací doba pro ty, kteří si jako místo pro podání vakcíny vybrali některé z očkovacích center v kraji, jsou maximálně týden až deset dnů.

    Očkovací centrum v Liberci Očkovací centrum v Liberci | Twitter - klappe19

  • 6.Zlínský kraj

    Velkokapacitní očkovací centra ve Zlínském kraji by měla fungovat do konce srpna. Poté by se očkování mělo přesunout do nemocnic, pokud centrální řídicí tým nestanoví jinou strategii. ČTK to řekl krajský koordinátor očkování proti covidu-19 Jiří Lučan. S praktickými lékaři se zatím o postupu očkování od podzimu nejedná. Ve Zlínském kraji přitom praktici aplikovali asi 20 procent dávek vakcíny.

    V kraji jsou tři velkokapacitní očkovací centra. Po Velikonocích se otevřela centra na kroměřížském výstavišti a ve vsetínské sportovní hale, od 26. dubna funguje centrum ve zlínské PSG aréně, kde se může očkovat až tisíc lidí denně. Zdravotníci v kraji aplikují průměrně kolem 4000 až 5000 dávek denně.

    „V září by měl být zásadní rozdíl v množství očkovaných. Teoreticky by měli být všichni naočkovaní a měli by se očkovat jen jednotlivci,“ uvedl Lučan. Pokud by bylo třeba očkování zintenzivnit, jsou v záloze další očkovací místa. „Kapacitně to nebude žádný problém,“ řekl.

    V kraji je nyní osm očkovacích center. Kromě tří velkokapacitních funguje další například v Uherskohradišťské nemocnici, luhačovickém zdravotním středisku nebo nemocnici ve Valašském Meziříčí.

    Ve Zlínském kraji, který má zhruba 580 000 obyvatel, bylo dosud podáno asi 290 000 dávek vakcíny. V kraji stále funguje informační telefonní linka k očkování proti covidu. Na čísle 577 043 770 odpovídají zaměstnanci krajského úřadu. Linka je v provozu od poloviny ledna, původně sloužila především seniorům, kteří si nevěděli rady s registrací k očkování.

    Očkování Čechů proti covidu: Očkovací centrum ve Zlíně Očkování Čechů proti covidu: Očkovací centrum ve Zlíně | Foto Blesk - Slávka Červená

  • 7.Moravskoslezský kraj

    Velkokapacitní centra v Moravskoslezském kraji by měla fungovat pravděpodobně do září. Kraj očekává, že do poloviny srpna by mohlo být v regionu naočkováno 70 procent obyvatel. ČTK to řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO). V kraji se očkuje na více než třech desítkách míst, očkovací centra vznikla například na výstavišti, ale i ve sportovní hale či na zámku. Zřídily je rovněž firmy a do očkování se zapojilo také zhruba 400 praktických lékařů.

    „My bychom chtěli už od září tyto prostory, které nyní slouží jiným účelům, vrátit zase zpátky. Takže předpokládáme změnu strategie. Bude spočívat v tom, že budeme v podstatě očkovat především v našich nemocnicích. Jsou tam dva typy očkovacích center. Jedno je v prostorách nemocnice, případě se to bude řešit mimo prostory nemocnice, tam, kde už to takovým způsobem běží,“ uvedl Vondrák. Dodal, že kraj bude chtít využít i pomoci praktických lékařů, ke kterým by se v budoucnu mohla distribuovat i vakcína Pfizer/BioNTech, která k nim zatím kvůli náročným podmínkám na skladování nesměřovala. „První a druhé dávky chceme ještě zvládnout v rámci těch center, které máme, ale samozřejmě je jasné, že se bude předpokládat i očkování třetí dávkou, a nevíme, jestli budou potřeba i další. Takže i ten příští rok se bude očkovat,“ doplnil Vondrák.

    Po prvním očkování bylo k úterý v kraji s 1,2 milionu obyvatel 420 402 lidí, tedy 35 procent, obě dávky mělo aplikováno 151 971 lidí, tedy 12,7 procenta obyvatel.

    V Ostravě otevřeli obří očkovací centrum na výstavišti na Černé louce. Zájem byl velký. V Ostravě otevřeli obří očkovací centrum na výstavišti na Černé louce. Zájem byl velký. | Foto Blesk - Michal Charbulák

    Ze sportovní haly Slavie je chytré očkovací centrum OČKO. Ze sportovní haly Slavie je chytré očkovací centrum OČKO. | Foto Blesk - Michal Charbulák

  • 8.Jihomoravský kraj

    Očkovací centrum na brněnském výstavišti bude fungovat tak dlouho, dokud bude potřeba, a to i při obnovení činnosti veletrhů. ČTK to řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková. Původně byla smlouva na takzvanou polní nemocnici, v níž centrum je, do 28. února. Nyní od 1. března na neurčito platí nová smlouva mezi firmou Veletrhy Brno a Fakultní nemocnicí Brno, která očkovací centrum zajišťuje. Zdravotníci denně v centru podají vakcínu proti covidu 4100 lidem. V kraji fungují i další centra.

    Očkovací centrum na výstavišti podalo lidem více než 170 000 vakcín, uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Veronika Plachá. Podle ní se zatím přesun neplánuje a centrum bude k dispozici podle potřeby.

    V kraji jsou i další očkovací centra. V Hustopečích ve společenském sále ho provozuje Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. „Denně očkujeme asi 600 lidí stejně jako u nás v nemocnici,“ řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Podle ní se neplánuje žádný přesun, smlouva na prostor je do konce srpna.

    Ve Znojmě je očkovací centrum ve sportovní hale. „Prostory máme uvolněné ze strany města do konce srpna. Zástupci města avizovali s rozvolněním opatření zájem především ze strany sportovců o vrácení prostor co nejdříve. Z našeho pohledu to bude možné koncem srpna,“ uvedla mluvčí znojemské nemocnice Petra Veselá. Podle ní nyní dostává vakcínu 1100 lidí za den, což je denní maximum. Zdravotníci dosud v centru podali přes 30 000 dávek vakcín.

    Jako očkovací centrum funguje i kyjovské kulturní středisko. „Smlouvu máme do konce roku a přesun neplánujeme. Denně dáme vakcínu 700 lidem,“ řekl mluvčí Nemocnice Kyjov Filip Zdražil. V centru aplikovali zdravotníci lidem kolem 20 000 dávek.

    Kraj chce do konce srpna podat vakcínu proti koronaviru 70 procentům obyvatel nad 15 let, což je asi 770 000 lidí. V kraji žije téměř 1,2 milionu obyvatel včetně dětí. Zdravotníci v kraji dali lidem od konce prosince dosud kolem 600 000 dávek vakcín proti covidu-19. První dávku dostalo přes 430 000 lidí, druhou už má přes 160 000 lidí. Vyplývá to z údajů na webu Brna, kde je přehled o očkování v celém kraji.

    Očkování proti koronaviru ve Fakultní nemocnici Brno (leden 2021) Očkování proti koronaviru ve Fakultní nemocnici Brno (leden 2021) | Blesk:Hynek Zdeněk

    Radnice v Brně-Židenicích ve spolupráci s Vojenskou nemocnicí zahájila očkování židenických seniorů starších 80 let. Důchodcům, které svážejí do špitálu bezplatně seniorbusy, sestry aplikují vakcínu Pfizer/BioNTech. Radnice v Brně-Židenicích ve spolupráci s Vojenskou nemocnicí zahájila očkování židenických seniorů starších 80 let. Důchodcům, které svážejí do špitálu bezplatně seniorbusy, sestry aplikují vakcínu Pfizer/BioNTech. | Blesk:Jiří Motloch

  • 9.Pardubický kraj

    Počet očkovacích center v Pardubickém kraji dosáhl 18, nové bylo otevřeno v kulturním domě Jordán v Poličce na Svitavsku. Během června by měla přibýt ještě v Lanškrouně a Králíkách. V dalších měsících by pak mělo center postupně ubývat a vakcinaci by měli více převzít praktičtí lékaři, řekla ČTK náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková (STAN).

    „Během léta by měla končit velkokapacitní očkovací centra a na podzim už by se měla utlumovat. Podle celostátní strategie už 1. června měli nastoupit praktičtí lékaři, ale dosud není vysoutěžen distributor pro vakcínu Comirnaty,“ uvedla Matoušková. Pardubický kraj by byl ochoten vakcínu od firmy Pfizer praktikům dodávat, protože podmínky pro její uchovávání se již zmírnily, není to ale dosud možné. Dostávají pouze očkovací látky AstraZeneca a Moderna. Podle Matouškové jich lékaři mají zatím dostatek.

    Pardubický kraj chce od září ještě zachovat očkovací centra ve svých pěti nemocnicích. „Budeme muset zajistit očkování i do budoucna. Běžné očkování už ale budou zřejmě provádět praktičtí lékaři,“ řekla Matoušková.

    V současné době je kapacita očkovacích center v kraji asi 24 000 dávek týdně. Hejtmanství by ještě chtělo rozšířit možnosti očkování o víkendech ve svých nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních. Kraj by měl dostávat týdně 30 000 dávek vakcíny.

    V Pardubickém kraji zdravotníci do 31. května včetně aplikovali 227 896 dávek vakcíny. V pondělí byl dosud nejvyšší počet, celkem 4656 dávek.

    V Pardubicích začalo očkování proti covidu (31.12.2020) V Pardubicích začalo očkování proti covidu (31.12.2020) | Nemocnice Parbubice

  • 10.Jihočeský kraj

    Jihočeský kraj hodlá zachovat provoz velkokapacitních očkovacích center minimálně do léta. Přesný termín zatím nestanovil a bude reagovat podle počtu zájemců o očkování proti koronaviru. ČTK to řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Podle něj není ani problém s pronájmy prostor, v nichž velkokapacitní centra dočasně sídlí.

    „Myslím si, že v současnosti nikdo nedokáže říct, kdy se skutečně očkovací centra zavřou. Odhadujeme, že to může být v srpnu nebo v září. Ale záleží na počtu vakcín, které budeme mít k dispozici, protože od toho se odvíjí rychlost očkování. Dalším otazníkem jsou termíny pro druhá očkování, které v tom také mohou hrát roli,“ uvedl hejtman. V následujících dnech a týdnech se totiž bude zvyšovat poměr lidí na druhou dávku. Znamená to, že kraj bude muset preferovat tyto adepty, a tím se může prodlužovat doba čekání na první dávku očkování.

    Jihočeský kraj má v poslední době týdně kolem 30 000 dávek vakcín proti covidu-19. Drtivou část z nich zdravotníci podávají ve velkokapacitních očkovacích centrech, jen nízký podíl tvoří dávky pro praktické lékaře. Očkování v Jihočeském kraji proti koronaviru podstoupilo dosud více než 330 000 lidí, z toho téměř 92 000 už obdrželo obě dávky vakcíny. Region má zhruba 640 000 obyvatel.

    Jihočeský kraj jako první region v republice přišel s projektem velkokapacitních očkovacích center. Podle Kuby se ukázalo, že vybudování těchto míst mělo smysl. „Ale jak dlouho je budeme ještě potřebovat, to nikdo neví. Opravdu bych ještě s nějakými vyhlídkami na délku provozu počkal,“ řekl.

    V Českých Budějovicích velkokapacitní očkovací centrum vzniklo v jednom z pavilonu v areálu výstaviště. Kuba uvedl, že jeho chod by případně neměl přerušit ani tradiční srpnový agrosalon Země živitelka. „Mluvil jsem o tom s ministrem (zemědělství) Tomanem (ČSSD) a jasně řekl, že pokud to bude potřeba, tak očkování má prioritu a centrum zůstane v provozu i během živitelky,“ řekl jihočeský hejtman. Areál českobudějovického výstaviště, kde se agrosalon Země živitelka koná, patří ministerstvu zemědělství. Kuba uvedl, že s pronájmy prostorů pro očkovací centra i v dalších okresních jihočeských městech není žádný problém.

    Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) | archiv Blesku

  • 11.Olomoucký kraj

    Olomoucký kraj zatím neplánuje změny v síti očkovacích míst, která jsou nyní v regionu hlavním pilířem vakcinace obyvatelstva. Podíl praktických lékařů na očkování se postupně zvyšuje, zatím ho ovšem limituje množství vakcín vhodných pro aplikaci v jejich ordinacích. ČTK to řekl hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN), podle kterého podíl praktických lékařů na očkování obyvatel dál poroste.

    Očkovací místa s kapacitou až několik stovek dávek vakcín denně jsou zpravidla v nemocnicích, v Prostějově a Přerově na ně byly přeměněny i prostory společenských domů. Lidé se mohou nechat očkovat také ve více než dvou stovkách ordinací praktických lékařů. V kraji dostalo aspoň jednu dávku vakcíny proti novému koronaviru zhruba 41 procent z 527 000 obyvatel, kterých se očkování týká. Obě dávky vakcíny má 16 procent obyvatel. Denně je nyní aplikováno zhruba 5500 dávek, což je zatím nejvyšší dosažená hodnota.

    V Olomouckém kraji nebylo zřízeno žádné velkokapacitní centrum. Fungovat mělo například v pavilonu A Výstaviště Flora. Dostatečnou kapacitu totiž nabízejí místní nemocnice. „Nakonec jsme velkokapacitní místa neotevřeli, takže ta změna nebude tak dramatická a určitě žádná stávající očkovací místa nyní neomezujeme,“ uvedl Suchánek. Těžiště očkování by se podle Suchánka mělo postupně přesouvat z nemocnic a dalších očkovacích míst směrem k praktickým lékařům. „Zatím pro ně ale ještě nemáme dostatek vakcín,“ upozornil Suchánek, podle kterého je obecně vakcín dostatečné množství, týká se to ale pouze očkovací látky od firmy Pfizer, která pro praktické lékaře není určena.

    Z údajů ministerstva zdravotnictví podle Suchánka vyplývá, že praktičtí lékaři mají na očkování v Olomouckém kraji ve srovnání s ostatními kraji druhý nejvyšší podíl. „Zhruba 17 procent všech dávek jde u nás přes praktické lékaře,“ uvedl Suchánek, podle kterého by podíl praktických lékařů na očkování měl v příštích měsících výrazně vzrůst. Očkovací místa v nemocnicích budou podle hejtmana fungovat i poté, ale už v omezené kapacitě.

    Očkování seniorů proti koronaviru v Olomouckém kraji Očkování seniorů proti koronaviru v Olomouckém kraji | Twitter - michalfrantik1

  • 12.Karlovarský kraj

    Karlovarský kraj počítá s tím, že současná síť očkovacích center bude fungovat do konce letních prázdnin podle doporučení vlády. Na podzim by měl pokračovat provoz tří velkokapacitních míst v Karlových Varech, Sokolově a Chebu, jestli budou fungovat i menší centra, se bude upřesňovat, řekl ČTK karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Vedení kraje upraví krajskou očkovací strategii.

    Původně krajská očkovací strategie počítala s větším počtem očkovacích míst i v menších městech v odlehlých částech kraje, jako je Aš, Toužim nebo Kraslice. Nakonec je ale nezřídil. Krajská rada bude proto tento týden projednávat změnu krajské očkovací strategie, která bude podle hejtmana reflektovat změnu státní očkovací strategie. Očkování v těchto lokalitách mají převzít praktičtí lékaři.

    Kraj už před časem ohlásil, že z očkovacích míst brzy ukončí provoz centrum v Chodově a Moje Ambulance v Karlových Varech. Ostatní centra zajistí vakcinaci alespoň do konce srpna.

    „To, co bude od září, tak stále čekáme na metodiku, která se tvoří na ministerstvu zdravotnictví, a na základě ní pak budeme plánovat podzimní měsíce,“ řekl Kulhánek. Fungovat by měla hlavně velkokapacitní centra, aby mohli zdravotníci aplikovat lidem případné třetí dávky vakcíny proti covidu-19. „Zároveň běží dohoda s praktickými lékaři pro děti a dorost, aby mohli očkovat věkovou skupinu mezi 12 a 16 lety, ne ve svých ordinacích, ale v očkovacích centrech,“ doplnil hejtman.

    Největším očkovacím centrem v Karlovarském kraji je KV Arena v Karlových Varech. Denně v něm zdravotníci podají mezi 700 až 1600 dávkami vakcíny. Podle jednatele městské KV Areny Romana Rokůska je očkovací místo v multifunkční hale připravené fungovat i poté, co se obnoví sportovní využití KV Areny. Hala a její prostory jsou flexibilní a dají se upravit tak, aby se lidé, kteří přijdou na očkování, nepotkávali například se sportovci nebo diváky hokejových zápasů. „Jak dlouho zde bude očkovací centrum fungovat, ale nyní nevím, bude záležet na celostátní očkovací strategii, jestli se zachovají velká centra nebo se očkování přesune do ordinací praktických lékařů,“ řekl ČTK Rokůsek.

    Očkovací centrum na Sokolovsku v Karlovarském kraji Očkovací centrum na Sokolovsku v Karlovarském kraji | Twitter - dhr0n

  • 13.Ústecký kraj

    Velkokapacitní očkovací centra v Ústeckém kraji, která jsou mimo nemocnice, budou v provozu nejdéle do konce srpna. Očkovací místa pak zůstanou zachována v každém okrese podle potřeby jako součást nemocnic. ČTK to řekl mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf. V regionu jsou čtyři velká centra pro vakcinaci, a to v Ústí nad Labem, Mostě, Chomutově a Rumburku.

    Provoz očkovacích míst zajišťuje pro kraj jeho společnost Krajská zdravotní, která sdružuje šest nemocnic na severu Čech. Na začátku roku se očkovalo pouze v nemocnicích. Kvůli nevyhovujícím prostorám se zřídila velká očkovací centra mimo areály nemocnic. Po dohodě s městy Krajská zdravotní vytipovala vhodné objekty pro tyto účely. Postupně bylo zprovozněno například očkovací místo v Děčíně v budově ČVUT, ve Sportaréně Teplice, na výstavišti Zahrada Čech Litoměřice, ve sportovní hale v Mostě.

    Náklady na zřízení a provoz těchto očkovacích center jsou jednak na montáž a demontáž, a to zhruba tři miliony korun bez DPH, jednak udržování center do zahájení provozu, jež měsíčně stálo nejvýše 1,5 milionu korun bez DPH. „Jedná se o tzv. velkokapacitní očkovací centra v Ústí nad Labem, Rumburku, Litoměřicích a Mostě a také o centra v Děčíně a Teplicích. Běžný provoz očkovacích center je hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Počáteční náklady na vybavení a pronájem center do doby jejich zprovoznění hradí Ústecký kraj z Fondu pro mimořádné události,“ uvedl Volf.

    Již v dubnu utlumil provoz očkovacího místa v Duchcově. Od 24. května nepřijímají další registrace k očkování centra v Lounech a Litvínově. Důvodem je zaplněná kapacita k očkování druhými dávkami a z toho vyplývající dlouhé čekací doby na dávky první. Další změny v síti očkovacích míst Ústecký kraj neplánuje. „Omezení kapacit budou reálně souviset se zájmem ze strany veřejnosti o očkování, který bude logicky mít sestupnou tendenci,“ podotkl mluvčí.

    Krajský koordinátor pro očkování Petr Severa před časem vyzval všechny, kdo chtějí očkovací látku obdržet co nejdříve, aby se přeregistrovali do velkokapacitních center. Výzva stále platí. Termín zájemce o očkování obdrží snáze ve velkém očkovacím centru než u praktického lékaře. Byť i dodávky k praktickým lékařům se postupně zvyšují. Je to podle Volfa dáno především kapacitou očkovacích center, plynulými dodávkami očkovacích látek a jejich provozem i v letních měsících.

    V Ústeckém kraji, kde žije 817 000 obyvatel, dostalo k dnešku vakcínu 390 957 osob, z toho 101 231 osob má obě dávky.

    Očkovací centrum v Ústí nad Labem Očkovací centrum v Ústí nad Labem | Twitter - irenawunschova očkovací

  • 14.Královéhradecký kraj

    V Královéhradeckém kraji se očkuje na devíti místech v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních a v jednom očkovacím centru v Rychnově nad Kněžnou. Prostory pro jeho provoz má kraj pronajaté do konce července, v případě potřeby pronájem prodlouží. ČTK to řekli zástupci hejtmanství. Nejrozšířenější v kraji je nadále vakcína od firmy Pfizer. Zájem o očkování u mladších věkových skupin klesá, ale je dostačující pro plynulé očkování, uvedl kraj.

    „O očkování informujeme průběžně na všech krajských informačních kanálech, ale speciální očkovací kampaň v tuto chvíli nespouštíme. Čekáme, že zájem o očkování se zvýší v souvislosti se zahraničními dovolenými,“ řekl ČTK mluvčí kraje Dan Lechmann.

    Minulý týden dorazilo do Královéhradeckého kraje 24 080 dávek, o týden dříve 26 030 dávek a před tím 25 930 dávek. Množství vakcín, kromě Pfizeru, kterým se očkuje v nemocnicích, odpovídá objednávkám, které si určují praktici, uvedli zástupci kraje.

    „Očkování v Královéhradeckém kraji probíhá plynule a rozložení očkovacích míst a jejich kapacita odpovídá týdenním dodávkám vakcín do regionu,“ řekl ČTK Lechmann.

    Podle něj je kapacita očkovacích míst dostatečná a kraj neuvažuje o jejím zvýšení. Páteřní očkovací síť má v kraji 11 míst, stále je ale zapojeno deset z nich, a to ve zdravotnických zařízeních v Hradci Králové, Náchodě, Trutnově, Jičíně, Hořicích, Dvoře Králové nad Labem, Jaroměři, Broumově a ve Vrchlabí. Desátým místem, ve kterém se očkuje, je společenské centrum v Rychnově nad Kněžnou, jediné mimo zdravotnické zařízení. Krajská očkovací strategie počítá také s očkovacím místem v Novém Bydžově, které by kraj aktivoval, pokud by kapacita u praktiků nestačila.

    „Vzhledem k tomu, že v Královéhradeckém kraji od začátku očkujeme ve zdravotnických zařízeních a u praktických lékařů, nepředpokládáme, že očkovací síť budeme výrazně měnit. V tuto chvíli maximální kapacita očkovací sítě v regionu převyšuje dodávku vakcín, a je tedy dostačující,“ řekl ČTK Lechmann.

    Nejvíce dávek vakcíny podala Fakultní nemocnice Hradec Králové, k pátku 28. května to bylo více než 87 000 očkování. V počtu očkování následuje náchodská nemocnice, která ke stejnému dni naočkovala více než 37 000 dávek vakcíny. Kromě zdravotnických zařízení v kraji očkují praktičtí lékaři ve svých ordinacích, kteří minulý týden dohromady provedli okolo 38 000 vakcinací.

    Očkování proti koronaviru v Královéhradeckém kraji Očkování proti koronaviru v Královéhradeckém kraji | Twitter - Trutnovinky

    Video  Pediatr: 5 důvodů, proč očkovat děti proti covidu. A od jakého věku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa