Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel umělecký ředitel značky Louis Vuitton: Módní návrhář Virgil Abloh (†41) podlehl rakovině

Autor: ČTK - 
29. listopadu 2021
09:52

Ve věku 41 let v neděli zemřel Virgil Abloh, nejvýznamnější afroamerický módní návrhář a tvůrce pánských kolekcí francouzské módní značky Louis Vuitton. Abloh již několik let bojoval s rakovinou. Oznámila to francouzská společnost LVMH, majitel značky Louis Vuitton.

Virgil Abloh byl od března 2018 uměleckým ředitelem oddělení pánského oblečení luxusní značky Vuitton. Narodil se v USA, pracoval také jako DJ a výtvarný umělec. Jeho příchod do LVMH znamenal spojení módy ulice s módou luxusní.

Tenisky a maskáčové kalhoty neváhal kombinovat s obleky šitými na míru a s večerními toaletami. Ovlivňovalo ho graffiti, hip hop a skateboardová kultura.

„Více než dva roky Virgil statečně bojoval se vzácnou, agresivní formou rakoviny, srdečním angiosarkomem,“ uvádí se ve zprávě na Ablohově Instagramu.

„Od stanovení diagnózy v roce 2019 se rozhodl nemoci vzdorovat v soukromí. Podstoupil řadu náročných léčebných procedur. Přitom všem však vedl několik významných institucí zahrnujících módu, umění a kulturu,“ dodává zpráva.

Abloh v minulosti působil také jako kreativní stratég amerického hudebníka Kanyeho Westa. Stal se i prvním Afroameričanem na pozici hlavního návrháře pánské řady značky Louise Vuitton. Nebyl vystudovaný designér, nýbrž stavební inženýr a architekt, upozornila agentura DPA.

Abloh byl ženatý, s manželkou Shannon měl dvě děti.

Společnost LVMH, vlastník značky Louis Vuitton, držela i 60procentní podíl v Abklohově módní značce Off-White. Ta se stala součástí módního konglomerátu, který zahrnuje řadu značek z různých odvětví, od módy po lihoviny a šperky.

padrino ( 29. listopadu 2021 12:56 )

Tak to většina nepřizpůsobivých nepřežije.Ti na FB uvádějí,že pracujou pro Louis Vuitton

bizon_pepa ( 29. listopadu 2021 11:47 )

Já bych zas řekl, ze vypadá spis na AIDS než na rakovinu.

Zobrazit celou diskusi