Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

TOP 09 zařízla Kalouska! Do eurovoleb ho nevyšle, chce ho v Senátu. Expolitik výzvu nechápe

Aktualizováno -
15. prosince 2023
08:31
Autor: ČTK, Mii, lig - 
14. prosince 2023
18:51

Bývalý šéf strany a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek nebude za TOP 09 na kandidátce koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) ve volbách do Evropského parlamentu. Uvedl to na sociální síti X. Výkonný výbor TOP 09 ho dnes navzdory řadě nominací z regionálních organizací na listinu nezvolil. Širší vedení podle předsedkyně strany Markéty Pekarové Adamové vyzvalo Kalouska, aby se věnoval domácí politice a za stranu kandidoval do Senátu.

Kalousek uvedl, že ho rozhodnutí nepřekvapilo. „Velké iluze jsem si nedělal. Nechtěl jsem však především zklamat důvěru 12 krajských organizací strany, které si mě na kandidátce přály a podporovaly mě,“ napsal. Doplnil, že rozhodnutí přijímá. Proces, který k němu vedl, byl zdrojem řady informací zajímavých pro mě i veřejnost, doplnil.

Jedničkou TOP 09 na kandidátce Spolu bude nynější europoslanec Luděk Niedermayer a dvojkou poslanec Ondřej Kolář. Na kandidátku se stejně jako Kalousek nedostal druhý nynější europoslanec strany Jiří Pospíšil. „Slovy klasika: Toto jsem opravdu nečekal,“ uvedl Pospíšil na síti X. „U většiny delegátů převládla obava o koalici Spolu více než obava o její volební výsledek,“ doplnil pro ČTK..

Listinu Spolu povede europoslanec Alexandr Vondra (ODS), jedničkou lidovců na bude nynější europoslanec Tomáš Zdechovský.

Premiér Petr Fiala (ODS) dříve uvedl, že si nedovede účast Kalouska na kandidátce představit. Podle vyjádření politiků Spolu by Kalouskova nominace znamenala zařazení kontroverzní postavy, ale také porušení interní dohody nezařazovat níže na listinu adepty s potenciálem získat hodně preferenčních hlasů.

Ať kandiduje do Senátu, vzkázala Pekarová

Pekarová Adamová dnes odmítla o důvodech rozhodnutí výkonného výboru spekulovat. Kalousek podle ní není na listině, „protože tak výkonný výbor rozhodl“. Každý člen širšího vedení pro rozhodnutí mohl mít podle Pekarové Adamové různé důvody, ona se přiklonila například ke Kolářovi z důvodu, že se dlouhodobě věnuje zahraniční politice.

Více pak napsala na sociální síti. „Nikdy jsem se netajila tím, že Miroslava Kalouska považuji za nebojácného a zkušeného politika s velkým darem řeči. Domnívám se, že v situaci, kdy hnutí ANO začíná opětovně útočit na Senát, je právě on člověkem, který zde může odvést neocenitelnou práci pro demokracii,“ napsala. 

„Výkonný výbor TOP 09 Miroslava Kalouska dnes vyzval ke kandidatuře do Senátu, protože zde může straně pomoci k zisku velmi důležitého mandátu. Zároveň jsem si jistá, že by o tento mandát mohl zabojovat jakožto kandidát koalice Spolu,“ dodala Pekarová.

Kalousek: Do Senátu kandidovat nebudu

Výzvu ke kandidatuře do Senátu ale Kalousek nechápe. „Nikdy jsem nedělal politiku proto, abych ‚měl trafiku'. Vždycky proto, abych dělal práci, která mi dávala smysl. Jakkoliv si Senátu vážím, práce senátora by z řady důvodů pro mě smysl neměla,“ odmítl návrh.

Podle svých slov zdůraznil, že do Senátu kandidovat nebude. „Půl hodiny poté, co jsem odešel, přijali toto usnesení,“ vysvětlil Kalousek na sociální síti X. „Vždycky jsem si myslel, že mám smysl pro humor, ale tohle je vážně dada: Bez mé přítomnosti se domluví, kam kandidovat nesmím a bez mé přítomnosti se usnesou, kam bych kandidovat měl, i když nechci,“ popsal.

Na dotaz, proč Senát odmítá, pak uvedl, že chce kontrolovat vládu. „Vláda se zodpovídá pouze Sněmovně, nikoliv parlamentu jako celku. Takže Senát neprojednává rozpočet a nemá vůči vládě žádné kontrolní pravomoci. A v tom je těžiště mé celoživotní práce,“ sdělil Kalousek s tím, že kdyby šel do důchodu, tak by to možná bylo lákavé přilepšení. Do důchodu se ale podle svých slov nechystá.

Růžička: Co by tomu řekl Schwarzenberg

„Pevně věřím, Mirku, že pokud ses rozhodl skutečně vrátit do vrcholné politiky, uvidím tě mezi kandidáty do Senátu na podzim roku 2024. Vždy jsem si tě vážil za upřímnost, i když jsem s tebou mnohdy nesouhlasil. Lidi jako ty mají určitě v politice své místo,“ reagoval na oznámení Zdechovský.

Poslanec TOP 09 Michal Zuna sdělil, že respektuje demokratickou volbu, jako člověka ho však rozhodnutí výkonného výboru strany mrzí. „Osobně si velmi vážím Miroslava Kalouska a Jiřího Pospíšila. Jejich neumístění na kandidátku do EP je promarněnou příležitostí. Oba dva prokázali své schopnosti ve složitých dobách,“ uvedl.

Expremiér Mirek Topolánek a Kalouskův přítel na zprávu reagoval tajemně. „Pojďte, chaso, ke kamnům. Přišel krajánek, zůstane tu dnes s námi a dětem povypráví. Tak jakou byste, haverlanti, rádi slyšeli? Tu o Kalouskovi, strýčku! Jak chodil krajem, hlupáci se ho báli a on o nich básničky skládal!“ napsal.

Podle Niedermayera málokdo vidí do českých veřejných financí jako Kalousek. Míní, že by to tyto znalosti chtělo využít. „Ale úplně ti nerozumim, neb interakce mezi třeba Senátem a touto oblasti (třeba nutně potřebujeme nová rozpočtová pravidla) je zásadně vyšší než kompetence EP vůdčí rozpočtům zemi,“ nechápe Kalouskovo odmítání Senátu jednička evropské kandidátky TOP 09 na listině Spolu.

„Co by tomu včerejšímu rozhodnutí TOP 09 asi řekl Karel Schwarzenberg. Co myslíte...?“ zapekuloval senátor Jiří Růžička (za TOP 09) s odkazem na druhého zakladatele strany, který nedávno zemřel. 

Dlouhá kariéra

Kalousek byl původně poslancem za lidovce, které také v letech 2003 až 2006 vedl. Později byl jedním z iniciátorů vzniku nové strany, TOP 09, ve které byl po jejím založení v roce 2009 místopředsedou a v letech 2015 až 2017 předsedou. Dvakrát byl také ministrem financí, a to ve vládách Mirka Topolánka a Petra Nečase (oba ODS). Nyní dvaašedesátiletý Kalousek se v lednu 2021 rozhodl složit poslanecký mandát a odejít z aktivní politiky. Jako politik, který nebyl pro část potenciálních partnerů přijatelný, tak otevřel dveře vzniku koalice Spolu. V poslední době často kritizoval vládu, jako bývalý ministr financí hlavně ekonomické kroky kabinetu.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční v červnu příštího roku. Voliči budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel, což bude o 15 víc než v končícím období. Zvýšení počtu křesel je reakcí na demografické změny v EU. Česko má nyní 21 mandátů a jejich počet se měnit nebude.

Video  Zlomený Kalousek na pohřbu Schwarzenberga (†85): V katedrále zadržoval slzy.  - ČT/Blesk TV
Video se připravuje ...

pindal ( 18. prosince 2023 21:12 )

Pamětníkům vděčím za to,že drželi mír už od počátku mého života,narodil jsem se po válce..Vydrželi to dlouho,na to,co si pamatovali.Všechna čest.Stále věřím lidem,nezkazí to.Jsou na vyšší úrovni než dřív i když Amerika nás krmí brutalitou ve svých filmech každý den, v naší televizi.A k těm snad vzhlížíme?Tomu se mě nechce věřit. 😃

pindal ( 18. prosince 2023 20:56 )

A než dojde k tomu,co je dnes, uplyne zase spoustu let.Je třeba udělat tlustou čáru a znova a lépe.Je teda fakt,že lépe to mohou udělat jenom pamětníci.Tak teď nevím.Jo lepší to mohou udělat i ti,co mají lepší představivost a to mladí lidé mají.Pamětníci to už moc nevylepší. 😁

pindal ( 18. prosince 2023 20:41 )

Co by dělal Kalousek v senátu?Vždyť by se z něho ty dědci zbláznili,potřebují pohodu a klídek. 😁 Ať jde radši do EU,tam se hodí líp,třeba je probudí.Není totiž úplně blbej a věřím,že už má pro sebe nahrabáno,takže by mohl kopat za celek.Stačilo by za Čechy.Pokud by jsme chtěli za lidstvo,jako celek,museli by jsme pustit k řízení světové politiky mládež,která touží po míru a zároveň si nepamatuje podrazy,které tady vznikaly za spoustu let.Já osobně jsem pro,pustil bych k tomu i děti.Všichni dědci a hodně pamatující ženy,do zaslouženého důchodu,jinak to nepřestane,to nedorozumění mezi národy. 😃

jajas ( 17. prosince 2023 13:29 )

Já blost nenapsal, jen jsem "dotyčného" upozornil, že Kalouska soudy neuznaly vinným, v domění, že to tomu "dotyčněmu" dojde­....ne­došlo­..... a navíc ses ozval ty se svou naivní otázkou....také jsem si myslel, že jsi mou odpověď pochopil...ale nestalo se....Nevěděl jsem, že takové jasné postupy u odsouzení někomu jasné nejsou... 🙂

jajas ( 17. prosince 2023 09:25 )

Pokud "někdo" píše o tom, že bude (by měl) Kalousek sedět, pak předpokládám, že ho k tomu musí odsoudit soud, ne? Nebo jak jinak by se mohl ocitnout ve vězení a "sedět"?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa