Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lídři v Praze na výzvědách: „Kdo je Giorgia?“ Sondovali, kam blond vůdkyně nasměruje Italy

Autor: ČTK - 
7. října 2022
15:47

Italský premiér Mario Draghi čelil v Praze otázkám ostatních evropských lídrů ohledně nové vlády a pravděpodobné příští šéfky exekutivy Giorgie Meloniové. Napsal to dnes deník La Repubblica. Evropští státníci u Draghiho sondovali, jakým směrem se Itálie po nástupu nové koalice, ve které budou zřejmě převažovat krajně pravicové strany, vydá. Podle listu Draghi ostatní politiky ujistil, že nová vláda bude spolupracovat s Evropskou komisí.

„Jaká je Giorgia Meloniová? A co se může stát v Itálii?“ To jsou podle deníku La Repubblica otázky, které Draghi dostával nejčastěji při formálních i neformálních setkáních s dalšími evropskými politiky během čtvrtečního summitu Evropského politického společenství (EPC).

Evropské státníky podle deníku znepokojuje přechod od prounijního představitele a bývalého guvernéra Evropské centrální banky (ECB) Draghiho k Meloniové, jejíž strana Brusel často kritizuje a netají se sympatiemi k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi.

Situace v Itálii po nástupu nové vlády byla tématem rozhovorů mezi Draghim a šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou či jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem či nizozemským premiérem Markem Ruttem.

„Chceme se dozvědět, kdo je Giorgia Meloniová. Je to pravicová vůdkyně, která vystupovala proti Unii, nebo umírněná politička, u které se zdá, že je ochotná přijmout unijní pravidla?“ řekl mluvčí nizozemské vlády.

Draghi se snažil ostatní evropské politiky uklidnit. Podle něj nakonec italská vláda najde způsob, jak spolupracovat s Bruselem a jak přistoupit k ekonomickým problémům země, například k vysokému státnímu zadlužení.

Meloniová a její Bratři Itálie vyhráli parlamentní volby na konci září a společně se svými pravicovými spojenci mají v obou komorách parlamentu pohodlnou většinu. V současnosti v Itálii málokdo pochybuje, že se Meloniová stane první italskou premiérkou.

Video  Sedm věcí, které jste nevěděli o Giorgii Meloni  - Videohub
Video se připravuje ...

Salvini šéfem vnitra?

Nejasnosti zůstávají ohledně obsazení dalších významných vládních postů. Novým ministrem vnitra by se chtěl stát Matteo Salvini, jehož Liga ale ve volbách velmi oslabila. Na tomto postu chce Salvini prosazovat přísnější politiku proti nelegální migraci. Podle tisku si návrat Salviniho na ministerstvo, které musel opustit v roce 2019, příliš nepřejí další členové možné vládní koalice.

Meloniová by také chtěla obsadit post ministra financí odborníkem bez stranické příslušnosti, aby uklidnila mezinárodní partnery a finanční trhy. Politička dnes uvedla, že její vláda bude prosazovat jinou politiku než předchozí exekutivy, ve kterých měla silné slovo středolevicová Demokratická strana.

Draghiho poslední vrcholné schůzky

Pro Draghiho jsou summity v Praze patrně poslední vrcholné schůzky, kde bude zastupovat italskou vládu. Bývalý guvernér ECB by se ještě mohl zúčastnit unijního summitu, který se odehraje 20. a 21. října v Bruselu. Italský parlament zasedne poprvé ve čtvrtek, čímž odstartuje formální jednání o nové vládě u prezidenta Sergia Mattarelly. Ten by mohl jmenovat novou exekutivu na konci října či v prvních listopadových týdnech.

18:47
7. 10. 2022

Vážení čtenáři, děkujeme, že jste s námi sledovali dvoudenní supersummit evropských lídrů na Pražském hradě. Politici odjíždějí z Prahy a i my se loučíme. Energetickou situaci a válku na Ukrajině budeme dál sledovat na webu Blesk.cz.

18:42
7. 10. 2022

Podívejte se na záznam závěrné tiskové konference. 

Video Závěr summitu EU v Praze: Na zimu jsme připraveni lépe, věří lídři - ČTK
Video se připravuje ...
18:13
7. 10. 2022

Kolem 18:00 začaly zahraniční delegace za doprovodu policejních vozů a motorek opouštět pražské Hradčany.

Video V pátek k večeru začaly zahraniční delegeace opouštět pražské Hradčany za doprovodu policejních vozů a motorek. (7. říjen 2022) - Daniel Šesták
Video se připravuje ...
Zobrazit celý online

e.lesanova ( 7. října 2022 16:11 )

Nedivím se, že sondují...Meloniová se zatím projevuje jako těžký soupeř, která neletí na tlachy většiny politiků tohoto spolku...její projevy v EP jsou jasné, tady patolízalům a štváčům pšenka nepokvete Je dobře, že jsou ještě politici, kteří nazývají věci pravými jmény a cítí zodpovědnost, co se děje v JEJICH zemi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa