Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tři „mušketýři“: Macron, Scholz a Rutte dorazili na Hrad pěšky, ostatní lídry přivezly limuzíny

Aktualizováno -
7. října 2022
12:47
Autor: for, ČTK - 
7. října 2022
11:43

Tři evropští lídři se rozhodli sejít ještě před začátkem druhého dne neformálního summitu v Praze. Francouzský prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz a nizozemský premiér Mark Rutte dorazili z Hrzánského paláce na Pražský hrad pěšky. Ostatní lídry přivezly limuzíny.

Druhý den pražského supersummitu začal dopoledne na prvním nádvoří Pražského hradu. Úderem deváté hodiny se otevřela brána a k červenému koberci se začali sjíždět lídři Evropské unie, včetně vysoko postavených politických špiček z Evropského parlamentu. Dorazila například předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a také předsedkyně EP Roberta Metsolaová. 

Na rozdíl od prvního dne, kdy se připojili i prezidenti a premiéři ostatních zemí z evropského kontinentu, se v pátek sešli jen členové Unie. A dorazila i opozdilá premiérka Dánska Mette Frederiksenová, která v domovině řešila krizi. 

Macron, Scholz a Rutte bez limuzín

Většina lídrů dorazila v koloně a po boku hlídkujících policistů. Ne tak ale francouzský prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz a nizozemský premiér Mark Rutte. Ti totiž dorazili po svých poté, co společně jednali v Hrzenském paláci. Údajně jednali o novém geopolitickém centru, k němuž se ČR připojí po předsednictví. Kolem novinářů prošli a nedali jim žádné vyjádření.

Česko zváží připojení k němu po konci předsednictví. „Byli jsme jednou z pozvaných zemí. Řekli jsme, že se tím budeme zabývat hned, jak skončí předsednictví,“ řekl ČTK mluvčí vlády Václav Smolka.

Scholz později na twitteru upřesnil, že se společně pánové setkali i se zakladateli bruselského institutu. „Musíme společně najít způsob, jak si udržet silnou pozici na světové scéně,“ dodal německý kancléř. 

Na rozdíl od čtvrtka také lídři nebyli oficiálně vítáni premiérem Petrem Fialou (ODS). Ten dorazil autem krátce po otevření bran a připojil se ke svým kolegům ve Vladislavském sále, kde proběhla klasická „rodinná“ fotografie. 

Evropská rada na schodech k Rothmayerovu sálu na Pražském hradě (7. 10. 2022). Evropská rada na schodech k Rothmayerovu sálu na Pražském hradě (7. 10. 2022). | Reuters

Státníci i dnes stráví většinu času ve Španělském sále a v salóncích, kde budou podle dostupných informací řešit především válku na Ukrajině, ale také bezpečnostní situaci a energetickou krizi. Podle předsedkyně komise Ursuly von der Leyenové se jedná o přípravu na oficiální summit v říjnu. Krátce se znovu připojí i ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj prostřednictvím videohovoru. Řešit se budou podle Fialy i dodávky zbraní na Ukrajinu. 

18:47
7. 10. 2022

Vážení čtenáři, děkujeme, že jste s námi sledovali dvoudenní supersummit evropských lídrů na Pražském hradě. Politici odjíždějí z Prahy a i my se loučíme. Energetickou situaci a válku na Ukrajině budeme dál sledovat na webu Blesk.cz.

18:42
7. 10. 2022

Podívejte se na záznam závěrné tiskové konference. 

Video Závěr summitu EU v Praze: Na zimu jsme připraveni lépe, věří lídři - ČTK
Video se připravuje ...
18:13
7. 10. 2022

Kolem 18:00 začaly zahraniční delegace za doprovodu policejních vozů a motorek opouštět pražské Hradčany.

Video V pátek k večeru začaly zahraniční delegeace opouštět pražské Hradčany za doprovodu policejních vozů a motorek. (7. říjen 2022) - Daniel Šesták
Video se připravuje ...
Zobrazit celý online

Uživatel_5596377 ( 7. října 2022 16:38 )

Ano, Fiala je jejich slouha a poskok

Uživatel_5596377 ( 7. října 2022 16:37 )

Tyhlůe cikánsko-***ské příšerky z Blesku budou ořád gumovat, gumy černé!

Uživatel_5596377 ( 7. října 2022 16:36 )

Tady se prostě pravda psát nesmí!

nespokojeny ( 7. října 2022 14:41 )

Aha, děkuji moc. Asi to tak bude...., to je lepší

nespokojeny ( 7. října 2022 13:41 )

Tři mušketýři. Ještě chybí d'Artagnan alias Fiala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa