Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejmocnější lidé Evropy na Hradě: Fiala byl na roztrhání! Někteří lídři se viděli poprvé

Autor: Jakub Kopřiva, Nikola Forejtová, David Navrátil, Martin Valeš, Vera Renovica - 
7. října 2022
05:00

Událost, jakou Česká republika nepamatuje. I tak se mluví o summitu, který včera začal na Pražském hradě. Sjelo se na něj 45 lídrů z celé Evropy. Řešila se bezpečnost a válka na Ukrajině i energetická krize.

Vše podstatné začalo na Hradě včera v poledne. To se totiž začali sjíždět hosté ze všech koutů Evropy. A na prvním nádvoří je přivítal premiér Petr Fiala (58, ODS), který hýřil úsměvy a občas i zavtipkoval. Že významných hostů je v Praze skutečně mnoho, dokazovala i skutečnost, že jenom přivítání všech zabralo zhruba hodinu a čtvrt. Velmi srdečné bylo třeba setkání se slovenským premiérem Eduardem Hegerem (46), u něhož si Fiala pochvaloval, že ho může pozdravit českým „ahoj“.

Bez byrokracie

Čtvrteční setkání je první v rámci nové platformy Evropského politického společenství - to má sloužit jako možnost neformálního setkání státníků bez protokolů a byrokracie. „Témata, kterým se budeme věnovat, jsou jasná - mír a stabilita v Evropě, migrace, na jednom z předních míst jsou energie. Naším cílem je samozřejmě vrátit mír a prosperitu do Evropy. Těším se na jednání i diskuze a věřím, že to je velký den pro Evropu,“ řekl Fiala. Na summit se přes telemost připojil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (44), který během Ruskem vyvolané války odmítá opouštět Kyjev. Jeho zemi na místě zastupoval předseda vlády Denys Šmyhal (46). Právě Ukrajinci společně s českou stranou byli prý na roztrhání při bilaterálních jednáních.

Pravda vítězí

O Ukrajině mluvil během svého zahajovacího projevu i Fiala. Podle něj bylo vyhlášení referend o připojení v okupovaných územích nečestnou lstí, která nemůže být brána vážně, a odkazoval na motto české prezidentské vlajky: Pravda vítězí. „Chápeme, že je obtížné čelit zlu, ale také chápeme, že pravda vítězí. Možná to zabere čas, ale všichni ve svých srdcích víme, že Ukrajina zvítězí, protože pravda je na její straně,“ dodal Fiala. Kromě samotného jednání byla včera pro hosty připravena i neformální večeře. Akce bude na Hradě pokračovat ještě dnes, kdy bude probíhat zasedání Evropské rady - tedy členů Unie.

Chyběli jen Dánové

Pozvání na pražský summit přijali všichni hosté až na dánskou premiérku Mette Frederiksenovou (44). Ta se omluvila kvůli napjaté vnitropolitické situaci v království.

Petr, Pedro nebo Liz

Mnozí lídři se viděli vůbec poprvé, ale všichni se oslovují křestními jmény, jak prozradil Blesku náměstek Úřadu vlády Štěpán Černý. Taková praxe funguje i v Evropské radě. Na summitu to má ale ještě jeden význam. Ne všechny země uznávají Kosovo za suverénní stát, a tak by třeba premiéři Slovenska nebo Španělska takto nemohli tamní prezidentku Vjosu Osmaniovou oslovovat jejím titulem. Ze stejného důvodu nemají lídři na stolech před sebou ani vlaječky - jen vlastní jména.

Zážitek i pro žaludek

Součástí summitu byla i večeře pro státníky. A ti se měli rozhodně na co těšit. Jaké bylo menu:

Předkrm: Mořský vlk, uzená cuketa, fazole, bazalková omáčka. K tomu bílé víno Chardonnay.

Hlavní chod: Srnčí hřbet a konfitované telecí lýtko, brusinky, lišky, zelí. Červená frankovka.

Dezert: Pusinka, vanilková zmrzlina. Mascarpone, omáčka z lesního ovoce. Káva.

Ani ostatní pracovníci a novináři ale hlady nestrádali. K mání byla svíčková s knedlíkem, krůtí prsa, mrkvové pyré či těstoviny. A jako polévka se podávala kulajda. Sladkou tečku dělal tvarohový štrúdl, jablečné koláčky a plněné šátečky.

18:47
7. 10. 2022

Vážení čtenáři, děkujeme, že jste s námi sledovali dvoudenní supersummit evropských lídrů na Pražském hradě. Politici odjíždějí z Prahy a i my se loučíme. Energetickou situaci a válku na Ukrajině budeme dál sledovat na webu Blesk.cz.

18:42
7. 10. 2022

Podívejte se na záznam závěrné tiskové konference. 

Video Závěr summitu EU v Praze: Na zimu jsme připraveni lépe, věří lídři - ČTK
Video se připravuje ...
18:13
7. 10. 2022

Kolem 18:00 začaly zahraniční delegace za doprovodu policejních vozů a motorek opouštět pražské Hradčany.

Video V pátek k večeru začaly zahraniční delegeace opouštět pražské Hradčany za doprovodu policejních vozů a motorek. (7. říjen 2022) - Daniel Šesták
Video se připravuje ...
Zobrazit celý online

Video  Fiala přivítal na Hradě přes 40 státníků. Je to signál Putinovi?  - Blesk - Nikola Forejtová, Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

pindal ( 8. října 2022 21:25 )

Musíme šetřit,kapitalisté si u nás udělali mejdan,to bude něco stát,to bude asi ono co jsme potřebovali.

MAMKA2316 ( 8. října 2022 12:52 )

Bodejť by ne když tak pomáhá Němcům a Ukrajiňe jemu asi ještě nedošlo že je premiér Česká??????? Co vlastně vyřešili skoro nic jen žvanili jedli a pili

oltec ( 8. října 2022 09:28 )

Jarmila Hrdličková ( 8. října 2022 07:45 )

Jarmila Hrdličková ( 8. října 2022 07:45 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa