Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hádky kolem energií ovládly závěr summitu v Praze. „Na zimu jsme připraveni lépe,“ věří lídři EU

  • Autor: ČTK,mav,for,simao - 
    Aktualizováno -
    7. 10. 2022
    19:50
    7. 10. 2022
    14:25

    Pražský supersummit vyvrcholil tiskovku za účasti Petra Fialy (ODS), šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové a šéfa Evropské rady Charlese Michela. Řešili podporu Ukrajiny i palčivé otázky během energetické krize. Tiskovka byla dlouho posouvána a odkládána. Závěr summitu, jehož průběh si jinak lídři pochvalovali, totiž ovládly neshody kolem postupu u energií a nové a nové projevy řečníků během jednání. Zatímco k podpoře Ukrajiny zněl z Pražského hradu jednotný hlas, u energetiky se účastníci summitu zadrhli. Řada lídrů kritizovala podpůrný energetický balík Německa, který dává neférovou konkurenční výhodu tamním firmám, tvrdil polský premiér Mateusz Morawiecki. 

  • 1.Jasná podpora Ukrajině

    Šéfka Evropské komise Ursula von der Leynová na závěrečné tiskovce uvedla, že summit ukázal, „jak je Rusko izolované“. Pozvání do Prahy přijalo 44 lídrů z Evropy a přes videokonferenci se účastnil i ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj, který si svůj videohovor zopakoval i v pátek. Vedle toho vyslal do Prahy také svého předsedu vlády Denyse Šmyhala

    „Jsem velice ráda, že se nám podařilo dokončit další kolo sankcí vůči Rusku a to v rekordním čase. Je třeba jednat rychle a jednoznačně,“ uvedla von der Leynová.

    „Posuneme se dopředu rovněž pokud jde o cenové zastropování tak, abychom podkopali schopnosti Putina vést válku na Ukrajině a rovněž ho tím chceme připravit o výrazný zdroj příjmů,“ podotkla s cílem zastropovat ceny ruské ropy. „Bylo vidět, jak silná je podpora Ukrajině,“ pochvalovala si šéfka Evropské komise.

    „EU a členské státy jsou nejvýraznějším podporovatelem Ukrajiny po boku Spojených států, poskytli jsme 19 mliard euro pro Ukrajinu a do toho nepočítám vojenské systémy. Další 2 miliardy eura budou uvolněny v následujících dnech,“ zmínila. Na rekonstrukci Ukrajiny bude třeba naléz nové finanční zdroje, k zapotřebí bude obrovská částka, upozornila von der Leyenová.

    Video  Závěr summitu EU v Praze: Na zimu jsme připraveni lépe, věří lídři  - ČTK
    Video se připravuje ...

  • 2.Von der Leyenová: Na zimu jsme připraveni

    V Praze se v pátek vedle Ukrajiny diskutovala čile i energetika. „Sedm měsíců po začátku války Ruska proti Ukrajině jsme mnohem lépe připraveni na zimu, než kdykoliv dříve,“ ujišťuje šéfka eurokomise von der Leyenová.

    Evropská komise však v posledních týdnech čelí tlaku rostoucího počtu států, aby předložila návrh společného postupu proti nebývale vysoké ceně plynu, která tlačí nahoru cenu elektřiny v EU.

    Nepřeplácet se navzájem

    „Naše zásobníky jsou naplněny z více než 90 procent, což je o 15 procentních bodů více oproti stavu v loňském roce v tomto období. Rovněž jsme se zaměřili na vysoké ceny plynu a elektřiny,“ pochvalovala si v Praze Němka von der Leyenová.

    Na jaře 2023, až budou zásobníky prázdné, je třeba společně nakupovat plyn tak, „abychom se vzájemně nepřepláceli a abychom měli společnou vyjednávací sílu“, apelovala von der Leyenová.

    Závěr pražského supersummitu: Petr Fiala a Ursula von der Leyenovál  (7.10.2022) Závěr pražského supersummitu: Petr Fiala a Ursula von der Leyenovál (7.10.2022) | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 3.Fiala: Oddělení cen plynu a elektřiny má stále větší podporu

    Stále větší podporu mezi státy EU má oddělení cen plynu od cen elektřiny, uvedl na tiskovce Fiala. Navrhoval též uvolnění emisních povolenek z tržní rezervy.

    „Stále větší podporu má oddělení ceny plynu od ceny elektřiny, to by znamenalo ve výsledku snížení cen pro občany i firmy v Evropské unie,“ tvrdí český premiér. Je podle něj nutné také hledat celoevropské možnosti pomoci s cenami energií velkým firmám, které není možno podporovat ze státních rozpočtů.

    I on ocenil krok v podobě zastropování cen ruské ropy přepravované na tankerech. „Evropa je příliš závislá na ruské energii a Rusko využívá tyto zdroje jako zbraň, musíme zastavit tuto závislost,“ podotkl.

    Na počátku války bylo 41 procent veškerého dodávaného plynu z Ruska, dnes jsme na úrovni 7,5 procenta, upozornila von der Leyenová na jasné oslabení závislosti na Rusku a „posílení spolupráce s důvěryhodnými dodavateli“.

    Petr Fiala a unijní lídři Charles Michel a Ursula von der Leyenová během supersummitu v Praze (7.10.2022) Petr Fiala a unijní lídři Charles Michel a Ursula von der Leyenová během supersummitu v Praze (7.10.2022) | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 4.Morawiecki kritizoval německý plán

    Naprostý soulad mezi státy EU však v Praze nenastal. Polský premiér Mateusz Morawiecki po jednání opakoval svou kritiku na adresu německého plánu vynaložit až 200 miliard eur (téměř pět bilionů Kč) na zmírnění dopadů vysokých cen energií.

    „Nejbohatší stát EU, hospodářsky silný, zkouší využít tu krizi, aby získal konkurenční výhodu pro svoje podniky v porovnání s jinými společnostmi na jednotném trhu. To není fér, tímto způsobem nemůže fungovat jednotný trh,“ řekl Morawiecki. Podobně kritický názor podle něho dnes vyjádřilo „mnoho premiérů“.

    Další a další připomínky

    Závěrečná tiskovka, na kterou vyrazili Fiala, von der Leynová a Charles Michel, se tak stále více a více oddalovala. Není to normální, aby se k energetice chtěl vyjadřovat každý, nyní ano, i dvakrát, uvedl k průtahům v programu a dohadům v závěru pražského jednání, které se točilo kolem energetiky, zdroj blízký Úřadu vlády.

    Polák Morawiecki připustil, že dnešní jednání pozice zemí nesjednotilo, vedlo však k další výzvě komisi, aby „velmi rychle“ připravila plán, s nímž podle kritiků zbytečně dlouho váhá.

    Neshody v Evropě

    „Musíme využít síly Evropské unie k tomu, abychom stanovili maximální ceny plynu,“ prohlásil po jednání Morawiecki, který patří k hlasitým zastáncům zavedení cenového stropu.

    Stejně jako Polsko se k této myšlence hlásí například Francie, Itálie či Španělsko.

    Německo spolu s Nizozemskem či severskými státy se zatím staví proti s obavami, že by strop zásadně narušil fungování trhu a mohl způsobit nedostatek plynu. Česko jako předsednická země zastává neutrální postoj.

    Video  Ahoj. Fiala vítal v Praze souseda Hegera, na supersummit přijeli i Scholz a Morawiecki  - ČTK
    Video se připravuje ...

  • 5.Macron: V EU je 27 metod řešení energokrize

    Francouzský prezident Macron míní, že lídři EU mají 27 různých způsobů, jak bojovat s drahými energiemi. Uvedl to rovněž na závěr pražského summitu.

    V Praze se podle něj státníci shodli na dalším společném postupu, který bude stát na „garancích a půjčkách“ a nikoliv na národních subvencích. Právě druhou zmiňovanou cestu prosazovalo Německo, naopak Francie klade důraz na solidaritu. „Evropská energetická strategie musí stát na třech pilířích: energetických úspor, obnovitelných zdrojích energie a na rozvoji jádra,“ uvedl Macron.

    „Už letos se ale musíme připravit na příští zimu, která bude ještě horší, než ta letošní,“ varoval Macron.

    Emmanuel Macron závěrem Evropské rady v Praze. Emmanuel Macron závěrem Evropské rady v Praze. | Reuters

  • 6.Scholz hájil národní programy

    Kancléř Olaf Scholz však německý program znovu obhajoval a zdůraznil, že podobné balíčky přijaly i jiné země, jmenovitě Itálie, Francie, Španělsko či Nizozemsko.

    „Využil jsem příležitost, abych svým protějškům balíček vysvětlil a zasadil ho do evropského kontextu,“ řekl Scholz a dodal, že summit určitě přispěl k odstranění nedorozumění.

    Scholz řekl, že je důležité snížit ceny zemního plynu a připustil, že vyřešení problému vysokých cen lze dosáhnout jen společně. Zároveň ale obhajoval opatření na národní úrovni. Podle něj jsou nezbytná a budou muset být přijímány ve všech zemích. „Takové programy jsou plánovány, nebo už byly uskutečněny i jinde,“ podtrhl. „Nejsem si jistý, zda bude společné evropské řešení, ale nadále o tom diskutujeme,“ řekl také šéf německé vlády.

    Scholz naznačil, že snížen ceny plynu lze dosáhnout v součinnosti s vývozci této energetické suroviny, například s Norskem a Spojenými státy. Evropa podle něj potřebuje dlouhodobé kontrakty o dodávkách plynu s různými dodavateli. V posledních letech mnohé evropské státy sázely na krátkodobé dohody, řekl kancléř.

    Summit lídrů EU v Praze: Německý kancléř Olaf Scholz (7.10.2022) Summit lídrů EU v Praze: Německý kancléř Olaf Scholz (7.10.2022) | Profimedia.cz

  • 7.Michel děkoval Česku za organizaci

    Za organizaci obou dnů rokování byli Češi nejednou pochváleni. „Chtěl bych poděkovat velmi vřele panu premiérovi Fialovi za vřelé pohostinství a za skvělou organizaci obou dnů, které proběhly - dnů významných co se týče evropského kontinentu a celé EU,“ uvedl šéf Evropské rady Charles Michel na závěrečné tiskoce a mluvil o historickém setkání. Jeho průběh si pochvalovala i von der Leyenová, taktéž děkovala Fialovi a dva dny na Pražském hradě označila za nádherné, na které se bude dlouho vzpomínat.

    „Je to tedy splněný úkol, protože to byla příležitost si vzájemně naslouchat a rozpoznávat u jednotlivých sdílených výzev, jak se můžeme lépe pochopit a koordinovat,“ poznamenal.

    Zopakoval plnou podporu EU Ukrajině. „Je to agrese a nepřijatelná válka. my jsme rozhodnuti mobilizovat všechny nástroje a prostředky, abychom Ukrajinu podpořili,“ ujišťoval Michel a mluvil o podpoře rozšíření sankcí. „Je třeba vyvíjet tlak na Kreml,“ podotkl.

    Závěr pražského supersummitu: Charles Michel  (7.10.2022) Závěr pražského supersummitu: Charles Michel (7.10.2022) | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 8.Putinova energetická raketa a sabotáž Nord Streamu

    Ukrajinský lid trpí každý den a odvážně bojuje za vlastní budoucnost, ale i evropské hodnoty a budoucnost celého evropského projektu, upozornil šéf Evropské rady Michel.

    „Rusko vyslalo energetickou raketu na Evropu a celý svět,“ uvedl Michel. „Jednak je třeba snížit spotřebu, snížit poptávku,“ poznamenal směrem k energiím. „Jeden každý z nás, každý má svůj podíl a každý má možnost konat, abychom byli schopni se s touto výzvou vyrovnat,“ pokračoval.

    „Je to bolestivé pro rodiny, pro domácnosti, je to bolestivé potenciálně i pro naše podniky a máto ekonomické dopady. Cítili jsme sdílenou vůli evropských lídrů být mobilizováni se společnou ambicí - snížit ceny energetických zdrojů,“ dodal.

    Řešili i Nord Stream

    Lídři dnes v Praze hovořili také o poškození plynovodů Nord Stream v Baltském moři. Von der Leyenová v této souvislosti zmínila nutnost lepší ochrany kritické infrastruktury. „Co se stalo s Nord Streamem 1 a 2, je přesně ten typ hrozby, na který si musíme zvyknout, ale především se na to připravil,“ uvedla.

    Podle Macrona představitelé severských zemí partnerům sdělili, že v této fázi ještě nelze říci, kdo stojí za poškozením. Západ a Rusko se vzájemně podezírají z úmyslného poškození potrubí.

    18:47
    7. 10. 2022

    Vážení čtenáři, děkujeme, že jste s námi sledovali dvoudenní supersummit evropských lídrů na Pražském hradě. Politici odjíždějí z Prahy a i my se loučíme. Energetickou situaci a válku na Ukrajině budeme dál sledovat na webu Blesk.cz.

    18:42
    7. 10. 2022

    Podívejte se na záznam závěrné tiskové konference. 

    Video Závěr summitu EU v Praze: Na zimu jsme připraveni lépe, věří lídři - ČTK
    Video se připravuje ...
    18:13
    7. 10. 2022

    Kolem 18:00 začaly zahraniční delegace za doprovodu policejních vozů a motorek opouštět pražské Hradčany.

    Video V pátek k večeru začaly zahraniční delegeace opouštět pražské Hradčany za doprovodu policejních vozů a motorek. (7. říjen 2022) - Daniel Šesták
    Video se připravuje ...
    Zobrazit celý online

     

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 9. října 2022 06:33 )

já taky né. PhDr. Josef Skála, CSc. je můj favorit. Asi si nevyhraje, ale pro tuto zemi to bude škoda.
ČR na 1. místě: 12. 10. jdeme na Hrad. Žádáme demisi. ČR hrozí bankrot, tlak demonstrací je nutný.
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=iDI­UUOod8­zM&t=2­087s

Jirik-ta ( 9. října 2022 06:27 )

Ach ty hádky výrobní cena české elektřiny z uhlí 0,15 Kč/kWh až 0,25 Kč/kWh z jádra

roxin ( 8. října 2022 13:03 )

Je další DEMONSTRACE A TENTOKRÁT JI SVOLALY ODBORY proti CHUDOBĚ, že by z ní zase udělali PRORUSKOU, to snad NE, ale co prohlásí fialovej do SVĚTA o jakou DEMONSTRACI půjde když to má fialovej všechno pod kontrolou a "všichni ho milují". Kdyby ostatní v zahraničí věděli PROÁVDU co občanům v ČR vadí a proč doopravdy STÁVKUJÍ, že tuto vládu nechtějí protože je vede do záhuby mohl by fialovej udělat další summit bude stále nejhorší premiér v Evropě.

verka1 ( 8. října 2022 08:56 )

Kdo dostal covid nebo virózu.

verka1 ( 8. října 2022 08:53 )

Ano, na zimu jsou připraveni, mají plyn.
My si musíme přichystat teplé svetry, ponožky, dřevo, uhlí...tedy se postarat, abychom nezmrzli až udeří zima.
Tak žádného kandidáta na prezidenta, kterého doporučuje tato vláda nebudu volit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa