Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dialog s Katarem potřebujeme. Exministr Svoboda kritizuje emírův odjezd před pražským summitem

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
7. října 2022
09:35

Včerejšímu zasedání platformy Evropské politické společenství předcházel nenadálý odlet katarského emíra Tamima bin Hamada Sáního. Původně se přitom počítalo, že se v rámci své oficiální návštěvy Česka zdrží také jako host čtvrtečního supersummitu. Brusel ale jeho účast neodsouhlasil a emír tak předčasně odletěl do Londýna. Přestože v jeho odjezdu premiér Petr Fiala (ODS) nespatřuje žádné drama, podle exministra zahraničí Cyrila Svobody jde ale minimálně o propásnutí příležitosti. 

„Tak vzhledem k tomu, že celý svět mluví o tom, že potřebujeme alternativní zdroje energie a zejména z Kataru, tak bych řekl šejkovi: Ano, máte možnost vystoupit. Máme k vám prosbu, všichni mají limit 10 minut, ty vám taky dáme. Jste pro nás jeden z nejdůležitějších zdrojů zkapalněného plynu,“ vysvětluje, jakou reakci by na emírovu žádost o vystoupení očekával.

„Je to škoda. Protože Katar potřebujeme všichni a i pro nás, pro Českou republiku, je lépe, když se s Katarem dohadují všichni jako celek,“ dodává Svoboda s tím, že věří, že na nějakou urážku katarského emíra nedošlo a věří hlasům z Hradu, které ubezpečují, že předčasný odlet vztahy s Českem nebo uzavřené dohody o ekonomické spolupráci neohrozí.

O něco kritičtější je k postupu české strany bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. Podle toho šlo o diplomatické faux pas a urážku. Na svém twitterovém účtu napsal: „Arabský svět mám rád, myslím, že za ty roky, co v něm jsem, ho i vcelku znám. Takže urazit H.H. Tamíma bin Hamad al-Sání tím, že ho pozvu na summit, a pak na místě mu říct, že není zván, je hodně silná ukázka neschopnosti všech, kteří se na tom podíleli.“

 

doktormediciny ( 7. října 2022 10:22 )

Keitizovat cely postup je naramne jednoduche.Nekdo snad prekrocil svou pravomoc...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa