Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zelenskyj přes video doplnil lídry na Hradě. Ukrajinský premiér děkoval Čechům za tank

Aktualizováno -
6. října 2022
17:07
Autor: ČTK - 
6. října 2022
16:13

Za mimořádnou příležitost k obnovení míru v Evropě pokládá dnešní první schůzku Evropského politického společenství (EPC) v Praze ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Prezident země, jež od února čelí ozbrojené agresi sousedního Ruska, to řekl ve videovystoupení, kterým oslovil čtyři desítky státníků shromážděných na Pražském hradě. Rusko, jež pozvánku do Prahy nedostalo, podle Zelenského svými hodnotami do Evropy nepatří. Přímo v jednacím sále ocenil podle informací ČTK Zelenského projev český premiér Petr Fiala, který dnešní jednání řídí. Za příspěvek ukrajinskému prezidentovi na twitteru poděkoval také předseda Evropské rady Charles Michel, jenž se pražských jednání osobně účastní.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal dnes v rozhovoru s Českou televizí poděkoval Čechům za jejich pomoc Ukrajině, která od února vzdoruje ruské agresi.

„Nejsou tu s námi zástupci Ruska - státu, který geograficky zdánlivě patří do Evropy, ale z hlediska svých hodnot a chování je nejvíce protievropským státem na světě,“ prohlásil Zelenskyj podle přepisu projevu, který jeho úřad zveřejnil na svých stránkách.

Zelenskyj ocenil vznik nové politické iniciativy a formátu spolupráce v rámci Evropy, jež zahrnuje členy Evropské unie i státy, které o členství usilují, a stejně tak kandidátské země a partnery Severoatlantické aliance. Evropa je v silné pozici, aby mohla ukončit válku na Ukrajině, řekl Zelenskyj, jenž dodal, že jeho země nikdy válku nechtěla, naopak usiluje o mír. Poděkoval všem partnerům za podporu a vyjmenoval několik důvodů, které podle Kyjeva z Moskvy činí jediného viníka války.

Rusko podle Zelenského zabíjí, zastrašuje, vydírá jadernou hrozbou, překresluje hranice a útočí proti civilním cílům. Rusko je podle ukrajinského prezidenta potřeba porazit už na Ukrajině, jinak hrozí, že agrese ohrozí i další země. Poukázal také na neúctu, kterou podle něj ruští představitelé chovají k OSN, když vetují společné deklarace.

„Všichni oceňujeme pokroky, které Ukrajina dělá v boji s ruským agresorem -⁠ úspěšné ofenzívy jsou toho důkazem a věřím, že se jí bude dařit i nadále. Evropa musí Ukrajině dále pomáhat, aby jí pomohla zvítězit,“ napsal dnes na twitteru český premiér Fiala.

Video  Sanna Marinová v Praze: Fiala vítal premiérku Finska. Z Ukrajiny přijel premiér Šmyhal  - ČTK
Video se připravuje ...

„Děkuji, drahý (prezidente) Zelenskyj, že jste se k nám připojil na prvním jednání Evropského politického společenství v Praze. Evropa je s vámi a se statečným ukrajinským lidem,“ napsal Michel a zveřejnil fotografii z přenosu. Jedním z cílů dnešního pražského setkání EPC je ukázat právě podporu Ukrajině a také to, jak dalece je nyní Rusko, které na sousední Ukrajinu zaútočilo letos v únoru, v Evropě izolováno.

Premiér Šmyhal očekává od setkání evropských lídrů v Praze impuls k novému pohledu na bezpečnost a na rozvoj a poválečnou obnovu Ukrajiny. Řekl to v rozhovoru pro Českou televizi, v němž také poděkoval Česku za politickou a vojenskou podporu Ukrajině při obraně proti ruské invazi. „Velice si toho ceníme,“ uvedl Šmyhal. Zmínil při této příležitosti sbírku, v níž lidé přispěli na nákup tanku pro ukrajinskou armádu.

Ukrajinského premiéra podle jeho slov v Praze čeká desítka bilaterálních jednání, mnohá z nich o dodávkách zbraní. Šmyhal vyzdvihl jednotu evropských států v postoji vůči „zvěrstvům, která jsou páchána na Ukrajině“.

„Především bych rád poděkoval českému lidu za kolosální podporu Ukrajiny a ukrajinského lidu. Dobře víme, že nasbírali peníze, koupili tank pro Ukrajinu, podporují nás z hlediska sankcí, sankční politiky. Podporují naši snahu stát se členem Evropské unie,“ uvedl Šmyhal. Ocenil také návštěvu premiéra Fialy v Kyjevě. Šéf české vlády do ukrajinské metropole vyrazil po únorovém začátku války mezi prvními.

Video  Fiala přivítal na Hradě přes 40 státníků. Je to signál Putinovi?  - Blesk - Nikola Forejtová, Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

18:47
7. 10. 2022

Vážení čtenáři, děkujeme, že jste s námi sledovali dvoudenní supersummit evropských lídrů na Pražském hradě. Politici odjíždějí z Prahy a i my se loučíme. Energetickou situaci a válku na Ukrajině budeme dál sledovat na webu Blesk.cz.

18:42
7. 10. 2022

Podívejte se na záznam závěrné tiskové konference. 

Video Závěr summitu EU v Praze: Na zimu jsme připraveni lépe, věří lídři - ČTK
Video se připravuje ...
18:13
7. 10. 2022

Kolem 18:00 začaly zahraniční delegace za doprovodu policejních vozů a motorek opouštět pražské Hradčany.

Video V pátek k večeru začaly zahraniční delegeace opouštět pražské Hradčany za doprovodu policejních vozů a motorek. (7. říjen 2022) - Daniel Šesták
Video se připravuje ...
Zobrazit celý online

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 7. října 2022 08:08 )

Filosofka A. Hogenová: Držitelé moci manipulují s rebelstvím mladých. O naši duši musíme pečovat.(youtube)

Jirik-ta ( 7. října 2022 03:41 )

zelepukin

bata61 ( 6. října 2022 19:37 )

Pane bože,všichni tam stojí tak nějak státnicky,jen ten ubohý Fiala tam stojí vyšponovaný v pozoru jak nějaký školní šprt !!!

bobbo ( 6. října 2022 19:00 )

Že tom feťákovi to ještě někdo žere!!!!

alusinek ( 6. října 2022 17:38 )

My je v tom nenecháme,ale jaký dopad to u nás mělo a co nás čeká.Kdo by asi pomohl nám

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa