Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Epicentrum: Exministr Svoboda o prvním českém supersummitu. Co od něj můžeme čekat?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. října 2022
12:22
Autor: Markéta Volfová, pah - 
6. října 2022
11:30

Hostem Epicentra Blesku byl bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda. V České republice začal supersummit s lídky více než 40 zemí. „Poprvé historicky bude v Čechách. Je to příležitost, kdy se setkají představitelé čtyřiačtyřiceti států Evropy a mohou spolu neformálně jednat. Důležité bude, jak to budou hodnotit světové agentury, to ocení svět a já doufám, že to ocení dobře,“ uvedl Cyril Svoboda. Podle něj je summit srovnatelný se summitem NATO v České republice v roce 2002. „Tehdy jsem odmítl vstupní vízum Lukašenkovi,“ vzpomínal.

S myšlenkou uspořádat celoevropský summit v nové podobě přišel v květnu francouzský prezident Emmanuel Macron. Iniciativa má podle něj sdružovat demokratické evropské národy. „Čtu Macronovu iniciativu jako způsob, jak dostat Brity zpátky do nějakého přidruženého partnerství. Ukázalo se, že celý brexit byla chyba,“ řekl Svoboda.

Vzhledem k událostem na Ukrajině nebylo pozváno Rusko ani Bělorusko. „To je správně, že nebylo pozváno Rusko ani Bělorusko. Je to jasná evropská dělící čára mezi státy, které se hlásí k principům demokracie a těmi státy, které tyto principy neuznávají,“ vysvětlil.

„Chyběla vůle bavit se se všemi, protože se bavila buď Evropská unie nebo NATO, ale máme Radu Evropy, kde jsou všichni, včetně Ruska a Běloruska, kteří mají teď pozastavené členství,“ dodal Cyril Svoboda.

Diskutovat se bude hlavně o bezpečnosti a energetice. Všechny státy jsou důležité. „Je to důležité pro všechny, protože všichni potřebují plyn. Hraje se tu velká geopolitická hra, do které samozřejmě vstupují i Rusové svojí taktikou a využívají nečlenské státy jako Srbsko, Balkán, aby vytvářili tlak nebo ukazovali pochybovačům rozdíl,“ uvedl.

18:47
7. 10. 2022

Vážení čtenáři, děkujeme, že jste s námi sledovali dvoudenní supersummit evropských lídrů na Pražském hradě. Politici odjíždějí z Prahy a i my se loučíme. Energetickou situaci a válku na Ukrajině budeme dál sledovat na webu Blesk.cz.

18:42
7. 10. 2022

Podívejte se na záznam závěrné tiskové konference. 

Video Závěr summitu EU v Praze: Na zimu jsme připraveni lépe, věří lídři - ČTK
Video se připravuje ...
18:13
7. 10. 2022

Kolem 18:00 začaly zahraniční delegace za doprovodu policejních vozů a motorek opouštět pražské Hradčany.

Video V pátek k večeru začaly zahraniční delegeace opouštět pražské Hradčany za doprovodu policejních vozů a motorek. (7. říjen 2022) - Daniel Šesták
Video se připravuje ...
Zobrazit celý online

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa