Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Supersummit v Praze: Lídři EU řešili podporu Ukrajině proti Putinovu teroru i energokrizi

Aktualizováno -
7. října 2022
18:35
Autor: vr, mav, simao, for, ČTK, dnav, vja - 
6. října 2022
05:00

Franouzský prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz, šéfka Evropské komise Ursula von der Leynová, ale třeba i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan - více než čtyři desítky lídrů dorazily ve čttvrtek na historický summit Evropského politického společenství, který hostila Praha. V pátek lídři debatovali v rámci Evropské rady především o Ukrajině i energetice. Dění jsme na Blesk.cz sledovali online

  • Ve čtvrtek se v Praze poprvé sešel tzv. Evropské politické společenství – vedle států EU dostalo pozvánku i 17 dalších zemí včetně Británie, Ukrajiny či Turecka. Na neformální večeři ke státníkům promluvil prezident Miloš Zeman.
  • Vedle hlav unijních zemí a lídrů, jako jsou Emmanuel Macron či německý kancléř Olaf Scholz, do Prahy zavítala i britská premiérka Liz Trussová či turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se připojil na dálku ve čtvrtek i v pátek.
  • Bezpečnost a doprovod účastníků summitu zajišťují stovky policistů. Od úterý do soboty se uzavřel celý areál Pražského hradu.
  • V pátek se hlavy států a premiéři členských zemí EU sešli na neformálním zasedání Evropské rady – a to především o válce na Ukrajině a energetické krizi. Jak funguje Evropská rada čtěte ZDE

Pražský supersummit EU
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
18:47
7. 10. 2022

Vážení čtenáři, děkujeme, že jste s námi sledovali dvoudenní supersummit evropských lídrů na Pražském hradě. Politici odjíždějí z Prahy a i my se loučíme. Energetickou situaci a válku na Ukrajině budeme dál sledovat na webu Blesk.cz.

18:42
7. 10. 2022

Podívejte se na záznam závěrné tiskové konference. 

Video  
Video se připravuje ...
18:13
7. 10. 2022

Kolem 18:00 začaly zahraniční delegace za doprovodu policejních vozů a motorek opouštět pražské Hradčany.

Video  
Video se připravuje ...
18:11
7. 10. 2022

Končící italský premiér Mario Draghi zhodnotil pozitivně debaty na dnešním summitu. „V případě energií nastal posun,“ řekl italský premiér.

18:09
7. 10. 2022

Od chvíle, kdy se začnou plnit zásobníky po letošní topné sezoně, je třeba plyn nakupovat společně, uvedl po dnešním summitu slovenský premiér Eduard Heger. Konkrétní řešení má přinést Evropská komise do 20. října. Heger novinářům řekl, že zavedení maximálních cen vnímaly jako velmi důležité všichni účastníci jednání.

„Všichni jsme komunikovali urgentnost snížení cen, jsou pro naše ekonomiky neúnosné,“ uvedl s tím, že takový hlas nezněl pouze ze Slovenska, které je na plynu hodně závislé, ale i z dalších zemí. Na zasedání bylo podle Hegera představené více scénářů zastropování.

Summit lídrů EU v Praze: Slovenský premiér Eduard Heger (7.10.2022) Summit lídrů EU v Praze: Slovenský premiér Eduard Heger (7.10.2022)
18:03
7. 10. 2022

Německý kancléř Olaf Scholz mluvil i o Ukrajině. „Oba summity zdůraznily, že ruský útok na Ukrajinu znamenal dějinný zlom,“ prohlásil. Účastníci obou vrcholných schůzek podle něj byli jednotní v podpoře napadené země. Už ve čtvrtek dávali zástupci EPC najevo,že neúčast Ruska a Běloruska na jednání je symbolem jejich izolace kvůli konfliktu, který Rusko rozpoutalo.

Scholz také odsoudil debaty o možném využití jaderných zbraní v konfliktu na Ukrajině. „Na zmínky o možném nasazení jaderných zbraní musí být jasná odpověď. A to, že jakékoli užití jaderných zbraní je nepřijatelné,“ řekl.

Summit lídrů EU v Praze: Německý kancléř Olaf Scholz (7.10.2022) Summit lídrů EU v Praze: Německý kancléř Olaf Scholz (7.10.2022)
18:02
7. 10. 2022

Svou tiskovou konferenci měl i německý kancléř Olaf Scholz. Na summitu Evropské unie se podařilo odstranit nepochopení ohledně plánu německé vlády na zmírnění dopadů vysokých cen energií v objemu 200 miliard eur (téměř pět bilionů korun), řekl. Scholz dnes německý program znovu obhajoval a zdůraznil, že podobné balíčky přijaly i jiné země, jmenovitě Itálie, Francie, Španělsko či Nizozemsko.

Podle něj je důležité snížit ceny zemního plynu a připustil, že vyřešení problému vysokých cen lze dosáhnout jen společně. Naznačil, že snížení ceny plynu lze dosáhnout v součinnosti s vývozci této energetické suroviny, například s Norskem a Spojenými státy. Evropa podle něj potřebuje dlouhodobé kontrakty o dodávkách plynu s různými dodavateli. V posledních letech mnohé evropské státy sázely na krátkodobé dohody, kritizoval kancléř.

17:57
7. 10. 2022

Co ještě od řečníků zaznělo? „Jsem velice ráda, že se nám podařilo dokončit další kolo sankcí vůči Rusku a to v rekordním čase. Je třeba jednat rychle a jednoznačně,“ uvedla šéfka Evropské komise Ursula von der Leynová. „EU a členské státy jsou nejvýraznějším podporovatelem Ukrajiny po boku Spojených států, poskytli jsme 19 mliard euro pro Ukrajinu a do toho nepočítám vojenské systémy. Další 2 miliardy eura budou uvolněny v následujících dnech,“ uvedla také.

„Naše zásobníky jsou naplněny z více než 90 procent, což je o 15 procentních bodů více oproti stavu v loňském roce v tomto období. Rovněž jsme se zaměřili na vysoké ceny plynu a elektřiny,“ navázala.

Závěr pražského supersummitu: Petr Fiala a Ursula von der Leyenovál (7.10.2022)
17:45
7. 10. 2022

Závěrečná tisková konference skončila.

17:43
7. 10. 2022

„Je třeba jednat s třetími zeměmi. Zeměmi, které mohou být v budoucnu spolehlivými partnery v dodávkách,“ odpověděl Michel na dotaz, kde by Evropská unie mohla v budoucnu brát energie. Jako příklad uvedl předseda Evropské rady Katar. „Máme jasné cíle (…) jde o koordinaci nákupů. K tomu potřebujeme jasnou transparentnost ohledně nabídek plynu,“ doplnila jej Ursula von der Leyenová, šéfka Evropské komise.

17:40
7. 10. 2022

Vystupující byli dotázáni, co říkají na jaderné výhrůžky ruského prezidenta Vladimira Putina. „Tyto hrozby nás nezastraší a zachováme klid,“ řekl předseda Evropské rady Charles Michel. „Opravdu bereme vážně tyto hrozby prezidenta Putina. Stejně jako u všech jeho citací se nenecháme vydírat,“ dodala šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

17:38
7. 10. 2022

„Tyto krize nám ukazují, že je nutné zlepšit propojení Evropy, zejména propojení elektrická, která jsou nejvýznamnější, pokud chceme trvat na koherentní energetické strategii naší unie,“ prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron po skončení jednání Evropské rady. Evropská energetika podle něj musí víc spoléhat na elektřinu. „Musíme více a rychleji produkovat čistou energii, na půdě Evropské unie. To znamená, že naše evropská strategie se musí opírat o tři pilíře: energetická účinnost a úspory; masivní výroba z obnovitelných zdrojů; zrychlení produkce z jádra.“

Emmanuel Macron závěrem Evropské rady v Praze. Emmanuel Macron závěrem Evropské rady v Praze. Emmanuel Macron závěrem Evropské rady v Praze.
17:31
7. 10. 2022

„Toto byla neformální Evropská rada, která nemá za cíl přijít s konkrétními řešeními a závěry,“ upozornil na dotaz Fiala. Dnešní a včerejší diskuze ale vedla k tomu, že konkrétní návrhy budou přijaty na řádném zasedání. „Většina návrhů, se kterými přijde Evropská komise, se neschvaluje na Evropské radě, ale při konkrétních jednání ministrů,“ řekl premiér.

17:28
7. 10. 2022

„Oba ty dva dny byly reklamou pro Českou republiku,“ pokračoval Fiala. Stejně jako Michel a Von der Leyenová uvedl, že dnes se jednalo především o Ukrajině a energetice. „Musím říct, že v základních věcích jsme došli ke shodě,“ sdělil premiér k části o elektřině a plynu. Lídři se podle něj dotkli mimo jiné podpory velkých firem, která musí jít přes EU, jelikož národní podpory nejsou umožněny.

Závěr pražského supersummitu: Petr Fiala a Charles Michel a závěrečné tiskoce (7.10.2022) Závěr pražského supersummitu: Na závěrečné tiskovce se sešli Petr Fiala, Charles Michel a Ursula von der Leyenová (7.10.2022)
17:25
7. 10. 2022

Posledním řečníkem byl český premiér Petr Fiala (ODS). „Otevřeně jsme jednali o návrzích, abychom oddělili ceny plynu od elektřiny (…) České předsednictví bude spolupracovat s Evropskou komisí na dalších krocích,“ řekl. „Uspořádáme tolik jednání ministrů energetiky, kolik bude třeba,“ dodal.

17:23
7. 10. 2022

„Jednotný trh opět prokázal, že je to nejlepší nástroj během krize. Musíme ho tedy chránit, musíme zabránit fragmentaci a narušení,“ uvedla von der Leyenová. Krize ale nesmí způsobit to, že budou omezeny investice do obnovitelných zdrojů energií.

Dále zmínila, že lídři diskutovali o ochraně kritické infrastruktury. Jsou připraveny konkrétní kroky, jak předejít tomu, aby se opakoval útok podobný těm jako na plynovody Nord Stream.

Závěr pražského supersummitu: Ursula von der Leyenovál (7.10.2022) Závěr pražského supersummitu: Ursula von der Leyenovál (7.10.2022)
17:20
7. 10. 2022

„Je naprosto jednoznačné, že budeme muset nalézt nové finanční zdroje,“ řekla von der Leyenová s odkazem na poválečnou rekonstrukci Ukrajiny. „7 měsíců po začátku války na Ukrajině jsme mnohem lépe připraveni na zimu,“ pokračovala v souvislosti s energiemi. „Naše zásobníky jsou naplněny z více než 90 procent,“ řekla. Lídři podle ní diskutovali i o cenovém stropu na energie.

17:17
7. 10. 2022

Jako druhá promluvila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, také začala projev poděkováním Fialovi. Včerejší setkání se podle ní neslo v duchu podpory Ukrajině. „Evropské země jsou odhodlány hájit právní stát a pořádek,“ řekla a dodala, že o Ukrajině se hovořilo i dnes. Energetická nezávislost na Rusku podkope jeho schopnost vést válku, míní.

Závěrečná tiskovka: Petr Fiala a unijní lídři Charles Michel a Ursula von der Leyenová (7.10.2022)
17:15
7. 10. 2022

Dále lídři na Evropské radě podle Michela řešili energetiku. Politici se podle něj shodli, že je třeba snížit spotřebu a poptávku ruského plynu. Mluvili rovněž o společném evropském obchodníkovi s energiemi. „K tomu jsme se dnes také vrátili,“ řekl.

17:12
7. 10. 2022

„Dnes se konala Evropská rada a měli jsme znovu možnost naslouchat ukrajinskému prezidentovi (…) měli jsme možnost zopakovat naši podporu Ukrajině,“ řekl Michel. Podotkl, že EU je rozhodnuta mobilizovat všechny prostředky, aby Ukrajině pomohla. „Je třeba vyvíjet tlak na Kreml,“ zdůraznil.

17:10
7. 10. 2022

Jako první si slovo vzal předseda Evropské rady Charles Michel. „Chtěl bych poděkovat velmi vřele panu premiérovi Petru Fialovi,“ řekl Michel s tím, že organizace byla provedena skvěle. Následně ocenil včerejší setkání. „Bylo rozhodnuto včera večer, že další jednání se bude konat v Moldavsku, Španělsku a Velké Británii,“ pokračoval.

17:07
7. 10. 2022
!

Závěrečná tisková konference právě začíná. Můžete ji sledovat živě zde.

17:06
7. 10. 2022

Summit se výrazně podepsal také na atmosféře v okolí Pražského hradu, zdejší restaurace zely prázdnotou a turisty na Hradě nahradili policisté, kteří na průběh celého summitu dohlíželi. Čišník Evžen (32) z restaurace u Císařů Blesku popsal, jak to v jejich restauraci poslední dva dny vypadá: äOproti normálnímu pátku je to dnes strašná bída, dneska jsme zatím měli asi tak dva obědy, jindy se tady nezastavím, je to rozdíl tak o 90 %.“ Ani příslušníci delegací se jim o tržbu bohužel nepostarali. Evžen se ale domnívá že je přeci jen možné, že během včerejšího dne k nim někdo ze summitu zavítal. „Včera přišli tři pánové v oblecích, ti vypadali že by k nim mohli patřit, všichni měli na uchu sluchátko, tak možná to byla nějaká ochranka, dali si jen rychle kafe a šli pryč”, říká čišník Evžen.

Naopak stánkař Petr (38) říká, že pro něj se moc nezměnilo: „Podle mě to není zas takový rozdíl, alespoň já jsem na tom dobře. U mě se dokonce včera i pár lidí ze summitu zastavilo. Je vidět že turistů je tu míň, ale ti ubyli už s koncem sezóny.“Původně dokonce přemýšlel, že by na tyto dva dny stánek uzavřel a udělal si dovolenou na prodloužený víkend. Nakonec je rád že to neudělal, i když připouští a že dnes možná přeci zavře dřív.

16:52
7. 10. 2022
!

Jednání lídrů je u konce, potvrdil mluvčí Evropské rady Barend Leyts. 

16:49
7. 10. 2022

Vedoucí Úřadu vlády ČR Jana Kotalíková zveřejnila fotografii týmu, který se podílel na organizování celého supersummitu. „Odvedli jste skvělou práci, děkuji vám,“ napsala. 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.lesanova ( 8. října 2022 16:20 )

Bohužel, výsledek dle očekávání...NIC. Jestli lze něco ozančit jako "super", takže to byl opravdu politický SUPERpropadák

st.rec ( 8. října 2022 11:36 )

Nevím jak chtějí řešit energokrizi dyž všichni hulákali jak je nutné se zbavit závislosti na plynu z RF,napadá mě že všichni budou ve velkém baštit fazole,čočku,hrách atd.a povinně si zavedou hadičku do "výfuku".

tarrica ( 7. října 2022 18:25 )

Proč jsem si vzpomněla na pohádku Dařbuján a Pandrhola ?- tady máme pandrholu s chováním Dařbujána: Já,já a chci a chci.
Vy ostatní žerte mláto....

Alaxandra Saxo ( 7. října 2022 18:19 )

Je tady někdo, kdo mi bude rozumět?
Tady je všechno v pr deli…,
Silnice, školy, školky, zdravotnictví, špína ve městech, narkomani, nezaměstnaní…..
A Fia LA pořad jede tu stejnou větu!
Musíme pomoci Ukrajině!
Mne snad jebne

e.lesanova ( 7. října 2022 17:00 )

Zelený herec to koulí dobře Fialový poskok jistě jeho požadavky bleskově zařídí...Není to málo, Vladymyre?? Mohl by někdo konečně vysvětlit Fialovi a dalším USA onucím, že se má starat především o bezproblémový chod TÉTO země?? Většině z těchto politiků je UA tak nějak u pozadí, ale bojí se "trhat partu". Jako znevážení summitu považuji šaškárnu se zlatým Putinem před Hradem, to byla jen ukázka, kam jako země patříme. Dostali oni "aktivisté" všimné od Fialy?? Taková ochrana Hradu, tisíce snajperů, policistů, vrtulníky, stovky tajných a pár ušmudlaných retardů si tam udělá dýchánek??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa