Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Supersummit v Praze: Lídři EU řešili podporu Ukrajině proti Putinovu teroru i energokrizi

Autor: vr, mav, simao, for, ČTK, dnav, vja - 
7. října 2022
18:35

Franouzský prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz, šéfka Evropské komise Ursula von der Leynová, ale třeba i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan - více než čtyři desítky lídrů dorazily ve čttvrtek na historický summit Evropského politického společenství, který hostila Praha. V pátek lídři debatovali v rámci Evropské rady především o Ukrajině i energetice. Dění jsme na Blesk.cz sledovali online

  • Ve čtvrtek se v Praze poprvé sešel tzv. Evropské politické společenství – vedle států EU dostalo pozvánku i 17 dalších zemí včetně Británie, Ukrajiny či Turecka. Na neformální večeři ke státníkům promluvil prezident Miloš Zeman.
  • Vedle hlav unijních zemí a lídrů, jako jsou Emmanuel Macron či německý kancléř Olaf Scholz, do Prahy zavítala i britská premiérka Liz Trussová či turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se připojil na dálku ve čtvrtek i v pátek.
  • Bezpečnost a doprovod účastníků summitu zajišťují stovky policistů. Od úterý do soboty se uzavřel celý areál Pražského hradu.
  • V pátek se hlavy států a premiéři členských zemí EU sešli na neformálním zasedání Evropské rady – a to především o válce na Ukrajině a energetické krizi. Jak funguje Evropská rada čtěte ZDE

Pražský supersummit EU
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
16:41
7. 10. 2022

„Summit obecně vnímám jako úspěch. Měl dvě roviny, politickou a ekonomickou,“ komentoval včerejší sjezd evropských lídrů europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). „Je dobré ukázat zemím, jako je Ukrajina, že sice výhled na plné členství v EU je daleko, ale relativně brzy se mohou podílet na hospodářské integraci, společném trhu. To samé Turecko, které se politicky od Evropy zřetelně oddaluje, ale ekonomicky má stále blízko,“ uvedl pro Blesk Zprávy. A politická rovina podle něj nabyla na důležitosti s válkou na Ukrajině a zhoršením vztahů s Ruskem: „Už tou účastí se ukázalo, že za Evropskou unií stojí celá Evropa.“

16:40
7. 10. 2022

Šéfka Evropského parlamentu Roberta Metsolaová o tématech jednání a svých postojích promluvila i na svém twitteru. Zdůraznila, že Evropa se nachází v důležitém bodě. „Musíme ochránit naše domovy a podporovat Ukrajinu (…) Potřebují těžké zbraně, které jim pomůžou se bránit. Evropa může pomoci a může poskytnout potřebnou vojenskou podporu. Nedělat nic není možnost,“ uvedla Metsolaová.

16:31
7. 10. 2022
!

Program na Pražském hradě nabral nemalé zpoždění, na vině budou právě dohady kolem řešení potíží spojených s vysokými cenami energií. Není to normální, aby se k energetice chtěl vyjadřovat každý, nyní ano, i dvakrát, uvedl k průtahům v programu a dohadům v závěru pražského jednání, které se točilo kolem energetiky, zdroj blízký Úřadu vlády.

16:19
7. 10. 2022

Sociální sítě z dnešního dne zaujalo zejména video, ve kterém finská premiérka Sanna Marinová odpovídá na otázku, co by mohlo zastavit konflikt na Ukrajině. „Cestou z konfliktu je, že Rusko opustí Ukrajinu... To je cesta z konfliktu,“ řekla a odešla.

16:12
7. 10. 2022

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj také ve videoprojevu před lídry EU znovu vyzval Moskvu, aby stáhla své jednotky z okupované Záporožské jaderné elektrárny. „Musíme Rusko konečně přinutit, aby se okamžitě začalo řídit požadavky MAAE (Mezinárodní agentury pro atomovou energii) a normálních lidí po celém světě a elektrárnu demilitarizovalo,“ řekl Zelenskyj, který na úvod poděkoval českému premiérovi Petru Fialovi za možnost na summitu promluvit.

16:06
7. 10. 2022

Lídři zemí Evropské unie vyzvali Evropskou komisi, aby rychle připravila plán na snížení cen energií, řekl polský premiér Mateusz Morawiecki. Řada lídrů podle něj kritizovala podpůrný balík Německa, který prezentuje německý kancléř Olaf Scholz.

„Musíme využít síly Evropské unie k tomu, abychom stanovili maximální ceny plynu,“ prohlásil po jednání Morawiecki, který patří k hlasitým zastáncům zavedení cenového stropu. Stejně jako Polsko se k této myšlence hlásí například Francie, Itálie či Španělsko. Německo spolu s Nizozemskem či severskými státy se zatím staví proti s obavami, že by strop zásadně narušil fungování trhu a mohl způsobit nedostatek plynu. Česko jako předsednická země zastává neutrální postoj.

Summit lídrů EU v Praze: Německý kancléř Olaf Scholz (7.10.2022) Summit lídrů EU v Praze: Německý kancléř Olaf Scholz (7.10.2022)
16:02
7. 10. 2022

Podle informací reportérů Blesk Zpráv se plánovaná tisková konference opět odsunula. Lidři se i nadále přihlašují do debaty, závěr je tak zatím v nedohlednu.

15:52
7. 10. 2022

Ukrajinský preizdent Volodymyr Zelenskyj ve videoprojevu k lídrům Evropské unie požádal státy o další dodávky zbraní a munice, Ukrajina se podle něj musí bránit útokům na infrastrukturu. 

„Zvyšte dodávky zbraní a munice, abychom se mohli bránit ruskému tlaku... Musíme být zvláště obezřetní co se týče ochrany naší kritické infrastruktury, a to zejména po sabotáži, která zasáhla plynovody v Baltském moři,“ řekl Zelenskyj. „Náš kontinent nikdy nečelil takové hrozbě - hrozbě zničení podvodních potrubí, kabelů a tunelů. Ale nyní to od Ruska můžeme čekat,“ dodal.

15:43
7. 10. 2022

„Evropa se musí naučit jednat, ale také myslet geopoliticky. Bruselský geopolitický institut bude katalyzátorem formulování specificky evropských strategických zájmů,“ napsal francouzský prezident Emmanuel Macron ke společné fotografii s německým kancléřem Olafem Scholzem a nizozemským premiérem Markem Ruttem.

15:31
7. 10. 2022

Italský premiér Mario Draghi čelil v Praze otázkám ostatních evropských lídrů ohledně nové vlády a pravděpodobné příští šéfky exekutivy Giorgie Meloniové. Napsal to dnes deník La Repubblica. Evropští státníci u Draghiho sondovali, jakým směrem se Itálie po nástupu nové koalice, ve které budou zřejmě převažovat krajně pravicové strany, vydá. Podle listu Draghi ostatní politiky ujistil, že nová vláda bude spolupracovat s Evropskou komisí.

„Jaká je Giorgia Meloniová? A co se může stát v Itálii?“ To jsou podle deníku La Repubblica otázky, které Draghi dostával nejčastěji při formálních i neformálních setkáních s dalšími evropskými politiky.

15:23
7. 10. 2022

Ukázka dalšího pohoštění, které mají k dispozici hosté a novináři.

Pohoštění na supersummitu v Praze (7.10.2022) Pohoštění na supersummitu v Praze (7.10.2022) Pohoštění na supersummitu v Praze (7.10.2022)
15:17
7. 10. 2022

V současnosti se čeká na tiskové konference. Ty byly kvůli průtahům v jednání posunuty a informace o tom, kdy se s tiskovkami začne, prosakují pomalu. Hlavní tisková konference byla nyní oficálně posunuta na 16.00, u národních tiskovek to však údajně bude individuální. Některé země prý možná tiskové konference zruší a novinářům pouze odpoví na otázky při odchodu z hradu.

14:30
7. 10. 2022

„Výborný mrkvový koláč, zato čokoládový perník je poněkud sušší,“ komentovali pro Blesk Zprávy oběd pracovníci bruselského sekretariátu Evropské rady. „Škoda, že není jablečný štrúdl jako včera.“ Po dlouhém chladném ránu pod širým nebem ocenili horký vývar. „A máte dost masa, že? To je ve střední Evropě běžné,“ podotkli. Celkově si kuchyni a vůbec organizaci chválili. „A hlavně to nádherné prostředí!“

14:08
7. 10. 2022
!

Podle informací Blesk Zpráv ze zákulisí už se probralo téma Ukrajiny, protahuje se však jednání o energetice. Závěrečné tiskové konference se průběžně odsouvají.

13:57
7. 10. 2022

Na dnešní den je i připraven nový seznam účastníků. Ve včerejším byl na prvním místě jako hostitel uveden Petr Fiala a účastníci byli seřazeni abecedně podle svých jmen, která byla jediným identifikujícím údajem. V dnešním seznamu je však na prvním místě uveden prezident Evropské rady Charles Michel a následně jsou hlavy států sezařeny abecedně podle jejich zemí. Kromě toho jsou pak v seznamu uvedeny i jejich oficiální funkce.

Včerejší poměrně vágní seznam byl záměrem, jednoho z účastníků (Kosovo) totiž některé z ostatních států neuznávají a jednalo se tedy o způsob, jak tento diplomatický problém obejít. Na dnešním jednání členů evropské sedmadvacítky již ale nic takového nehrozí a u účastníků tak můžou být uvedeny i jejich země a funkce.

Seznam hlav států na pražském summitu. (6.-7. Seznam hlav států na pražském summitu. (6.-7. Seznam hlav států na pražském summitu. (6.-7.
13:45
7. 10. 2022

„Měl jsem projev při večeři. Během ní se jistý účastník velmi rozrušil, že až musel opustit stůl a jídelnu – prý hovořím velmi tvrdě. Ale nehovořil jsem tvrdě,“ prohlásil včera na tiskové konferenci turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Nejmenoval, zároveň ale připomněl, že narůstá napětí mezi Tureckem a Řeckem.

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis to komentoval ráno při příchodech na jednání Evropské rady: „Řecko nikdy neprovokuje a na provokace vždy reaguje sebevědomě. Ani nedává smysl obviňovat Řecko ze zvyšování napětí v Egejském moři, zatímco Turecko přímo zpochybňuje suverenitu řeckých ostrovů,“ cituje ho server Protothema. „Večeře byla prvotřídní příležitostí i pro mé kolegy, kteří o tomto tématu moc nevědí, aby pochopili, kdo tu provokuje a zvedá hlas – a která země se sebevědomím hájí svá práva.“

Supersummit v Praze 2022: Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis (6.10.2022) Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan na summitu na Hradě.
13:40
7. 10. 2022

Snímek přátelského stisku ruky s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem sdílel na twitteru Petr Fiala (ODS). 

13:30
7. 10. 2022

Postupně se summit blíží do finále. Ve 14:15 by měla být tisková konference Francie a Slovenska. Půl hodiny nato hlavní tisková konference.

13:26
7. 10. 2022

„Dnešní neformální jednání Evropské rady je ve znamení zajištění dodávek energie,“ napsal na Twitter rakouský kancléř Karl Nehammer. „Rakousko podporuje evropské řešení, které by snížilo vysoké ceny na energetickém trhu. Pro nás je také jisté, že musí být i nadále zajištěna bezpečnost dodávek v naší zemi.“

13:11
7. 10. 2022

„Skutečný mír potřebuje spravedlnost a odpovědnost za válečné zločiny spáchané na Ukrajině. Musíme dohnat všechny pachatele k odpovědnosti a varovat svět, že zločiny nelze páchat beztrestně,“ napsala na twitteru předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolová. 

Sdílela také snímky ze Španělského sálu Pražského hradu, kde diskutovala i s českým premiérem Petrem Fialou (ODS).

13:09
7. 10. 2022

Na dnešním jednání Evropské rady je na Pražském hradě i dozimetr, nemá však souvislost s pražskou korupční kauzou. Používá jej Hasičský útvar ochrany Pražského hradu, aby mohli detekovat případné hodnoty radioaktivního záření. K dispozici pak mají i spektometr pro bezkontaktní analýzu nebezpečných látek či detektor biologických hrozeb.

Hasičský útvar Pražského hradu Hasičský útvar Pražského hradu Hasičský útvar Pražského hradu
13:08
7. 10. 2022

Čeští ministři se v Kyjevě 31. října zúčastní zasedání ukrajinské a české vlády, jednat budou o dopadech ruské agrese i obnově Ukrajiny.

12:56
7. 10. 2022

Ačkoliv některé významné hlavy států se již dnešního jednání neúčastní, novinářů je v prostorách Pražského hradu i tak stále dost. Prostor Jízdárny je i tak z velké části zaplněn, velké množství novinářů se pak v jakýkoliv daný moment pohybuje i kolem Jízdárny či například v prostorách zahrad, kde je připraveno i občerstvení.

Novinářské zázemí v Jízdárně Pražského hradu při jednání Evropské rady (7.10.2022) Novinářské zázemí v Jízdárně Pražského hradu při jednání Evropské rady (7.10.2022) Novinářské zázemí v Jízdárně Pražského hradu při jednání Evropské rady (7.10.2022) Novinářské zázemí v Jízdárně Pražského hradu při jednání Evropské rady (7.10.2022)
12:55
7. 10. 2022

Expremiér Andrej Babiš (ANO) informoval o svém ranním dýchánku s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Státníci spolu údajně řešili válku na Ukrajině či třeba energetickou krizi. ANO a Macronova strana Renassiance spolu patří do evropské liberální strany ALDE, třetí největší frakci v Evropském parlamentu zastoupené klubem Renew Europe. Podle Babiše schůzku zprostředkoval jejich další kolega z ALDE, lucemburský premiér Xavier Bettel.

12:49
7. 10. 2022

Olaf Scholz později na twitteru upřesnil, že se společně pánové setkali i se zakladateli bruselského institutu. „Musíme společně najít způsob, jak si udržet silnou pozici na světové scéně,“ dodal německý kancléř na twitteru k ranní schůzce kancléře s nizozemským premiérem a francouzským prezidentem. 

 

e.lesanova ( 8. října 2022 16:20 )

Bohužel, výsledek dle očekávání...NIC. Jestli lze něco ozančit jako "super", takže to byl opravdu politický SUPERpropadák

st.rec ( 8. října 2022 11:36 )

Nevím jak chtějí řešit energokrizi dyž všichni hulákali jak je nutné se zbavit závislosti na plynu z RF,napadá mě že všichni budou ve velkém baštit fazole,čočku,hrách atd.a povinně si zavedou hadičku do "výfuku".

tarrica ( 7. října 2022 18:25 )

Proč jsem si vzpomněla na pohádku Dařbuján a Pandrhola ?- tady máme pandrholu s chováním Dařbujána: Já,já a chci a chci.
Vy ostatní žerte mláto....

Alaxandra Saxo ( 7. října 2022 18:19 )

Je tady někdo, kdo mi bude rozumět?
Tady je všechno v pr deli…,
Silnice, školy, školky, zdravotnictví, špína ve městech, narkomani, nezaměstnaní…..
A Fia LA pořad jede tu stejnou větu!
Musíme pomoci Ukrajině!
Mne snad jebne

e.lesanova ( 7. října 2022 17:00 )

Zelený herec to koulí dobře Fialový poskok jistě jeho požadavky bleskově zařídí...Není to málo, Vladymyre?? Mohl by někdo konečně vysvětlit Fialovi a dalším USA onucím, že se má starat především o bezproblémový chod TÉTO země?? Většině z těchto politiků je UA tak nějak u pozadí, ale bojí se "trhat partu". Jako znevážení summitu považuji šaškárnu se zlatým Putinem před Hradem, to byla jen ukázka, kam jako země patříme. Dostali oni "aktivisté" všimné od Fialy?? Taková ochrana Hradu, tisíce snajperů, policistů, vrtulníky, stovky tajných a pár ušmudlaných retardů si tam udělá dýchánek??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa