Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za měsíc začne české předsednictví v Radě EU: Mezi priority patří uprchlická krize. A summit se Zelenským

Aktualizováno -
1. června 2022
10:36
Autor: ČTK - 
1. června 2022
07:34

Za měsíc začne Česká republika předsedat Radě Evropské unie. Mezi pět hlavních politických priorit by měly patřit zvládnutí uprchlické krize a poválečná obnova Ukrajiny, energetická bezpečnost, posilování evropských obranných kapacit, strategická odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí. Oproti původním plánům kabinetu Spolu a Pirátů se STAN se většina akcí uskuteční v Praze, nikoli v regionech. Jedním z cílů je pozvat na summit v Praze ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, záležet bude ale na situaci v zemi, kterou v únoru napadlo Rusko.

Zmíněné priority zatím nemají finální podobu. Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) dříve upozornil, že je diplomatickým zvykem, že předsednická země priority představuje v definitivní podobě až těsně před začátkem daného půlročního období. Nelze totiž vyloučit, že vnější okolnosti změní situaci a text se ještě bude upravovat.

Česko by při předsednictví chtělo uspořádat summit, kterého by se zúčastnil ukrajinský prezident Zelenskyj. Šlo by o zasedání věnované některému z klíčových témat předsednictví. Uskutečnit by se mělo na počátku října na Pražském hradě. Premiér Petr Fiala (ODS) rádiu Frekvence 1 dříve řekl, že podmínkou bude, že na Ukrajině situace dospěje k mírovému řešení.

Kromě summitu s ukrajinským prezidentem je na stole varianta setkání lídrů zemí EU s představiteli států západního Balkánu. Záleží však na tom, zda se podobné zasedání neuskuteční ještě za francouzského předsednictví, které skončí v polovině roku. Česko původně také pracovalo s možností, že by se některého summitu zúčastnil americký prezident Joe Biden, po jeho nedávné návštěvě Polska to ale není pravděpodobné.

Původně vláda plánovala více akcí uspořádat v regionech. Válka na Ukrajině a řešení hlubokých ekonomických problémů ale podle Beka vedou k tomu, že ambice posilovat program předsednictví v regionech bude muset být velmi úsporná. Mohly by se tam uskutečnit například kulturní akce.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dříve uvedl, že by Česko mohlo během předsednictví uspořádat dárcovskou konferenci pro Ukrajinu. Plán je debatován na vládě, řekl v květnu ČTK Bek. Podle něj česká diplomacie uvažuje o tom, že konferenci ČR buď může uspořádat nebo spolupořádat, nemusí ale také nutně být na českém území.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Témata předsednictví

Témata udržitelnosti, kreativity a inovace spojují deset projektů, které připravila Česká centra u příležitosti českého předsednictví EU. Měly by pomoci v pozitivní prezentaci Česka ve světě a v druhé polovině letošního roku se do nich zapojí všech 17 evropských a sedm mimoevropských center. Program dnes novinářům představili ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a ředitel Českých center Ondřej Černý.

Česká centra jsou příspěvkovou organizací ministerstva zahraničí. „Kulturní stránka českého předsednictví je neoddělitelnou součástí toho, že symbolicky a v mnoha ohledech i prakticky povedeme EU,“ řekl dnes Lipavský po schůzce s řediteli jednotlivých Českých center. „Po kulturní stránce jsme dobře připraveni a budeme v rámci předsednictví prezentovat Českou republiku a její kulturní a společenskou sféru,“ doplnil s tím, že k hlavním tématům českého předsednictví má patřit téma evropské spolupráce, udržitelnosti a téma Ukrajiny.

Motivem bude udržitelnost

Černý uvedl, že deset síťových projektů, které mají tvořit hlavní linii nadcházející kulturní sezony, nemá prezentovat české pozice, ale pozice Evropské unie, které budou v době českého předsednictví důležité. „Projekty mají společné to, že nejsou hotové, budou se dotvářet až vždy na místě, kde se bude daný program představovat,“ uvedl Černý.

Podle zástupců Českých center by měla být nejsilnějším motivem projektů udržitelnost, s níž pracuje třeba projekt SDGs: Innovations for a Sustainable Future. Výstava připravená pro smíšenou realitu představuje cíle udržitelného rozvoje a to, jak se vědcům či inovátorům z Česka i ze světa daří tyto cíle naplňovat.

Projekt Laboratoř budoucnosti zkoumá udržitelný design, téma udržitelnosti městských komunit a veřejného prostoru pak zpracovává například projekt Street Meets (Mural) Art, který znamená intervence českých vizuálních umělců do veřejného prostoru zahraničních měst. Mezi projekty jsou i ty tradiční, která Česká centra připravují dlouhodobě, jako třeba Noc literatury nebo Evropské dialogy Václava Havla.

Několik českých osobností z veřejného života se zapojilo do projektu Visions for Europe, kde prostřednictvím minutových videí představují svou osobní vizi Evropy a to, co sami k jejímu naplnění dělají. Patří k nim třeba překladatel Martin Hilský, bývalá politička a diplomatka Milena Vicenová nebo ředitel Památníku národního písemnictví Zdeněk Freisleben. Informace o projektech budou na stránce www.visionsforeurope.cz od 1. července.

Video  Lidé nechápou, co se na nás řítí, vzkazuje Topolánek. A současné vládě by dal chvalitebnou  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 2. června 2022 20:25 )

Z Fialy už lidem naskakují fialové fleky Nechutný poskok USA a Bruselu, který si stále nemůže vzpomenout, že je ČESKÝM premiérem. Zatím dělá vše pro ekonomickou katastrofu naší země, není schopen řešit problémy, které se týkají nás. Notorický kývač, žádný vlastenec, jen přidává polínka do válečného konfliktu a skáče jak Zelenský píská.

Jirik-ta ( 1. června 2022 21:58 )

brejlatej skladník je mimo.

horaIysa ( 1. června 2022 13:33 )

Jen si zanadávej. Ale bacha na tu žilku. Už ti nabíhá....

panda82 ( 1. června 2022 10:07 )

vyhvězdičkovali slovo *** , to se nesmí?

panda82 ( 1. června 2022 10:05 )

To bude veřejně ostudy ve světě, vždyť ti ***i, vůbec neví jak se chovat, chybí jim základní etika politika, no ale na úroveň zeleného mužíka to stačí, dejte, pošlete, no to bude ostudy, ani těch 14 poradců to nezachránií

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa