Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

„Moravec chtěl dělat Zemanovi mluvčího,“ zaútočili z Hradu. Moderátor ČT: Lži a zastrašování

Aktualizováno -
8. září 2021
12:05
Autor: sova - 
8. září 2021
11:30

Moderátor České televize a současně jedna z jejích nejznámějších tváří Václav Moravec se ohradil proti tvrzení hradního kancléře Vratislava Mynáře, že se v roce 2013 ucházel o post mluvčího prezidenta Miloše Zemana. Tehdejší Hanu Burianovou nakonec nahradil Jiří Ovčáček. Moravec tvrzení, které je součástí kancléřova dopisu zaslaného generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi, označil za lživé a Mynáře obvinil ze zastrašování.

Mynář, který se dle svých slov o „fungování ČT aktivně zajímá“, v dopise kritizoval moderátora a vysokoškolského pedagoga za to, jak si počíná ve své nedělní relaci Otázky Václava Moravce.

„Bez jakéhokoliv faktického podkladu se o sobě ve veřejnoprávní televizi z úst tohoto člověka dozvídám, že jsem mafián, bezpečnostní hrozbou pro náš stát, že prezident republiky je lhář a mí kolegové stojí za různým ‚rozkrádáním‘,“ píše Mynář v otevřeném dopise zveřejněném na webových stránkách Hradu.

Pan Moravec řekl o někom, kdo není za nic pravomocně odsouzený, že je mafián? A že nemá bezpečnostní prověrku a je hrozbou pro stát přesto, že ve skutečnosti bezpečnostní prověrku má? To nic, byla to jen metafora v publicistickém pořadu. Tak bude znít zřejmě Vaše odpověď,“ přisadil si i na adresu Dvořáka.

Mynář: Moravec pronesl neskutečnou chválu k prezidentovi

Za Moravcovým chováním, který OVM moderuje s krátkou přestávkou v roce 2005 přes 16 let, stojí podle šéfa Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Mynáře zhrzenost. Když v roce 2013 opustila prezidentův tým první tisková mluvčí prezidenta Zemana Hana Burianová, měl se o tento post ucházet právě Moravec.

„V té době se ke mně na schůzku dostavil veřejně známý moderátor ČT, kterého jsem přijal ve své pracovně v domnění, že se chce ucházet o rozhovor s prezidentem republiky. K mému překvapení jsem si z úst tohoto moderátora vyslechl neskutečnou chválu mířenou k prezidentu republiky a také ke mně samotnému. V závěru schůzky tento člověk dokonce projevil zájem o místo tiskového mluvčího prezidenta republiky, které jak známo nakonec obsadil Jiří Ovčáček,“ píše Mynář Dvořákovi.

Moravec: O práci v KPR jsem se neucházel a nikdy nebudu

Moravec, který je mimo jiné autorem několika odborných publikací věnujících se historii a etice novinářské profese, to však v následující twitterové reakci označil za lež.

S chutí bych se totální absurditě zasmál, pokud by nebyla k pláči. Šíření dezinformací z Hradu se však stalo normou,“ reagoval Moravec a rezolutně dodal, že mimo jiné odmítá řešit hlouposti: „V této hradní mlze, resp. odvádění pozornosti jde o zneužívání jména jednoho ze zaměstnanců ČT a jeho zastrašování. Aby bylo jasno: o žádné místo na Hradě, ani v jeho okolí, ani v KPR, ani v Osvětimanech jsem se nikdy neucházel a ucházet nebudu.

Pekarová Adamová: Je to vyznamenání Moravcovy práce

Moravce se zastala i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Když si na někoho stěžuje Vratislav Mynář, je to pro něj vyznamenání, že svou práci dělá dobře,“ uvedla na twitteru.

Na Mynářovu adresu dodala, že by bylo vhodnější, aby vzhledem ke svým kontroverzním kauzám mlčel.

Už má bezpečnostní prověrku? Už vysvětlil, jak se dostal k dotaci 26 milionů na výstavbu sportovního objektu? Už se omluvil ženě pana Kubery za výhružný dopis? Tak ať mlčí!“ napsala.

Ropak88 ( 8. září 2021 21:13 )

Dejte Václava na Hrad. Přehled má, jinak tam v politice nejde po současném co zkazit. Napravit ano.

LuCo ( 8. září 2021 20:16 )

Moravec? Už ho bylo dost! Stejně jako Dvořáka..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa