Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Německý prezident pojede na návštěvu Česka vlakem. Posedí si skoro čtyři a půl hodiny

Autor: ČTK - 
9. srpna 2021
20:35

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier se na návštěvu České republiky vydá 25. srpna, cestu podnikne vlakem. Vyplývá to z diplomatických informací, které má ČTK k dispozici. Kancelář německého prezidenta zatím přesný harmonogram návštěvy neupřesnila, Steinmeierova mluvčí Anna Engelkeová dnes sdělila, že podrobnosti oficiálně zveřejní ještě tento týden.

„Ještě připravujeme detaily cesty,“ řekl Engelkeová. Prezidentský palác také doposud za termín cesty uvádí konec srpna, v diplomatických zdrojích je ale jako začátek návštěvy označen 25. srpen.

Výběr vlaku pro návštěvu Česka má být symbolickým krokem, hlava německého státu totiž v době boje proti oteplování klimatu zvolí ekologicky šetrnou dopravu a zároveň zdůrazní význam železničního spojení Berlína s Prahou. Mezi českým hlavním městem a saskou metropolí Drážďany je projektována výstavba vysokorychlostní trati (VRT) s tunelem pod Krušnými horami.

Díky tomuto novému koridoru, který umožní vlakům jízdu rychlostí až 350 kilometrů za hodinu, získá Česko napojení na německý systém VRT. To výrazně urychlí i jízdu z Prahy do Berlína, která nyní trvá zhruba čtyři hodiny a 20 minut.

Za jeden z hlavních bodů Steinmeierovy cesty do Česka se očekává setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Na základě vzájemných dopisů, které už loni zveřejnil na webu Pražského hradu Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček, chce hlava českého státu Steinmeierovi osobně poděkovat za solidaritu Německa v koronavirové krizi.

Ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák na konci loňského roku řekl, že schůzka obou hlav států byla dvakrát odložena kvůli epidemické situaci. Tehdy také uvedl, že prezidenti mohou jednat vedle pandemické situace a jejího dopadu na ekonomiku také o sousedských vztazích, přeshraniční spolupráci nebo o evropských záležitostech.

Video  Projev Miloše Zemana při pietě za oběti covidu na Hradě 
Video se připravuje ...

jajas ( 10. srpna 2021 16:48 )

No bacha na to! Jsem teď četl něco o srážce vlaků a skončilo to tragicky....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa