Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeman a jeho sousedé: Proč se prezident Čechů straní a kdo naopak vede národ z temnoty

  • Autor: Dagmar Machotová - 
    15. 3. 2021
    05:10

    Vyvést národ z krize, motivovat, povzbuzovat, stmelovat a udržovat světlo na konci tunelu. To je hlavní úloha prezidentek a prezidentů ve složitých dobách, jako je třeba právě současná koronavirová krize. Protože žít bez naděje znamená přestat žít. Jak se se svojí aktuálně hlavní úlohou popasovali lídří střední Evropy a co dělají pro svoje země Zuzana Čaputová (Slovensko), Miloš Zeman (Česko), Alexander Van der Bellen (Rakousko), Frank-Walter Steinmeier (Německo) a Andrzej Duda (Polsko)?

  • 1.Zuzana Čaputová – markýza andělů

    Zuzana Čaputová si zakládá na lidském přístupu a neváhá svou podporu poslat i za hranice Slovenska. Je si vědoma toho, že jsou to právě lékaři a sestry, kteří jsou pro zvládnutí pandemie klíčoví. V říjnu loňského roku telefonicky mluvila nejen se slovenskými lékaři, ale volala i do českých nemocnic, aby jim poděkovala za jejich nasazení a náročnou práci. 

    „Česko a Slovensko spolu musí držet i v těchto těžkých časech. To, čím si procházíme, je v mnoha věcech podobné. Absolvovala jsem dnes několik telefonátů s řediteli nemocnic, mezi nimiž byli i dva čeští. Jednak proto, abych jim právě v tento den vyjádřila podporu v jejich nelehkém zápase, ale také proto, že jejich zkušenosti pro nás mohou být velmi obohacující,“ uvedla v den vzniku Československa Zuzana Čaputová.

    V předvečer výročí prvního potvrzeného případu koronaviru na Slovensku uspořádala prezidentka pietní akci za oběti covidu a současně vyslala občanům poselství, aby vydrželi a byli ohleduplní k sobě navzájem.

    „Je to přesně rok, co se na Slovenku potvrdil první případ koronaviru. V předvečer tohoto smutného výročí jsem si chtěla připomenout všechny oběti, které na Slovensku zemřeli v důsledku tohoto onemocnění. Zapálili jsem sedm svíček jako vzpomínku na 7000 obětí. Všem pozůstalým chci ještě jednou vyjádřit upřímnou soustrast.“ 

    Slovensko spolu s koronavirovou krizí čelí i vládní krizi, která vyvrcholila rezignací ministra zdravotnictví Marka Krajčího. Ta je součástí dohody o urovnání vztahů uvnitř čtyřčlenné koalice, kterou vyvolaly návrhy na rekonstrukci vlády a kritika řízení premiéra Igora Matoviče. 

  • 2.Alexander Van der Bellen – hlas z metra

    Nečekanou podporu v době koronavirové krize ve středu vyjádřil rakouský prezident Alexander Van der Bellen. V době ranní špičky v metru promluvil k Vídeňanům a poděkoval jim za to, jak zvládají situaci. Pochválil je za dodržování opatření, že nosí respirátory a jsou k sobě navzájem ohleduplní. Na závěr jim popřál krásný den. Záběry z pořízeného videa dokazují, že nešlo o hlas ze záznamu. Prezident skutečně přijel do centrály vídeňských dopravních podniků. Informaci přinesl deník Die Presse

    „Milí cestující, mluví k vám Alexander van der Bellen. Chtěl jsem vám dnes prostě poděkovat. Není to teď vůbec jednoduché a cestování veřejnou dopravou může být někdy pořádná výzva,“ zaznělo v metru.

  • 3.Frank-Walter Steinmeier - světlonoš

    Už loni před Velikonocemi, kdy situace okolo šíření koronaviru nebyla tak vážná, vyzval německý prezident Frank-Walter Steinmeier občany k trpělivosti a solidaritě. Ve svém projevu poukázal na to, že lidé možná až příliš dlouho věřili v nezranitelnost a v to, že míří stále rychleji kupředu a výše, což byla ale chyba. Řekl také, že na něj udělalo hluboký dojem, jakou vůli země v posledních týdnech prokázala. „Tolik z vás překonalo samo sebe. Děkuji vám za to,“ řekl. V projevu nevynechal ani německou solidaritu v rámci Evropy. „Německo nemůže z krize vyjít silné a zdravé, když silní a zdraví nebudou naši sousedé,“ uvedl. „Třicet let po sjednocení Německa a 75 let po konci druhé světové války jsme my Němci k solidaritě s Evropou nejen vyzýváni, ale i povinováni,“ zdůraznil.

    Letos, kdy má země na kontě přes 70 tisíc úmrtí, se prezident rozhodl uspořádat pietní akt za oběti onemocnění covid-19. „Sedmdesát tisíc obětí, to není jen prostý výčet a ani součást statistiky. Za každým číslem je osud a člověk, který nás opustil. Jsou to lidé, které jejich milovaní ztratili,“ řekl Steinmeier. Prezident uvedl, že mnoho lidí s nemocí covid-19 umíralo v osamění a že také pohřby se musely konat jen v nejužším kruhu. Steinmeier zdůraznil, že žádná oběť koronaviru nebude zapomenuta a že vyslyšení dojdou i pozůstalí. 

  • 4.Andrzej Duda - konzervativní raper

    Neotřelým způsobem podpořil zdravotníky polský prezident Alexander Duda. Zapojil se do akce, kdy známé osobnosti nahrály vlastní verzi hiphopové skladby ve snaze finančně podpořit zdravotníky bojující s koronavirem. Konzervativní prezident ve své skladbě, kterou si na severu youtube přehrálo několik milionů lidí, rapuje v kravatě a s tabletem v ruce: „se tě neptají na jméno a bojují s ostrým stínem mlhy“.

    Lidé jeho metaforu většinou pochopili jako úsilí zdravotníků zachránit životy lidí nakažených koronavirem. Podle webu siepomaga.pl se na podporu zdravotníků a nemocnic vybralo okolo 1,7 milionu zlotých (asi 10,2 milionu korun). Duda tímto gestem odhalil Polákům svoji dosud neznámou tvář a to v době, kdy se uchází o znovuzvolení v prezidentských volbách.

  • 5.Miloš Zeman - ztracený prezident

    Český prezident Miloš Zeman prožívá koronavirovou krizi spíš v ústraní. K národu promluvil v polovině října loňského roku a ve vánočním projevu. Vyzval k respektovaní opatření, nošení roušek a poděkoval zdravotníkům.

    „Prezident se nám ztratil z očí a obrovsky podcenil to, co se od něj očekávalo a očekává. Prezident má ve stavu nouze motivovat a stmelovat národ v krizi, takovým tím churchillovským způsobem, kterého mimochodem pan prezident moc rád cituje. To se nestalo, Miloš Zeman v podstatě zmizel,“ řekl pro Blesk zprávy politolog Jan Kubáček. Zároveň dodal, že děkování zdravotníkům by mohlo být častější, protože jsou to právě oni, kdo krizi odnášejí v první linii

    „On to zúžil na pár projevů a na svou dceru, která některá ta pracoviště navštívila. Miloš Zeman bohužel toho potenciálu vůbec nevyužil, stejně jako nevyužil svou roli, která je mu dána Ústavou - tedy roli vrchního velitele vojsk. Z tohoto titulu mohl viditelně podpořit a poděkovat i armádě,“ řekl Kubáček.

    Video  Zeman: Zdravotníci odvádějí nadprůměrný výkon, odměny si zaslouží  - Blesk
    Video se připravuje ...

    „Milí přátelé, až usedne prach na bojišti, až tato epidemie odejde, jako až dosud odešly všechny epidemie, budeme sčítat zisky a ztráty. Dělejme vše pro to, abychom touto zkouškou vyšli se ctí, nikoli zbabělostí, nikoli pohodlností, ale odpovědností vůči sobě i vůči druhým.“ pronesl Miloš Zeman 16. října 2020.

     

     

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 15. března 2021 19:25 )

daimon: Jestlipak jsi se začal už modlit? No nečum

ingmarie ( 15. března 2021 15:43 )

Souhlas. Jako by lánskému povaleči nestačilo jaká provaŕená vykrmená esa Babišovi už do vlády nacpal ( Benešová , Toman ....)

villon ( 15. března 2021 15:29 )

Koblihářům rupaj nervy. A bude hůř. Piráty nemusim, ale vidět bureše bez imunity a konečně v lochu, za to klidně 4 roky s dredařema vydržim. Hůř než s anofertem fakt už bejt nemůže (komáři naštěstí vychcípávaj).

villon ( 15. března 2021 15:25 )

Eman nabíjí akumulátory
Prezident jak noha. Obraz českýho zmaru, který dokonal Bureš, ale piráti ho asi na podzim přece jen vyfakujou, Lihoš bude muset jmenovat jejich vládu, už se těším. (Piráty nevolím, ale kvůli těm dvěma nas,aným škůdcům český země se těším).
Lihoš do mrazáku a Bureš do lochu.

ingmarie ( 15. března 2021 14:02 )

Babiš by mohl dnes připomenout ,místo nefunkčního Zemana , tragický 15. březen 1939 - výročí okupace Čech nacistickou armádou ale , bohužel, jeho rodní Slováci se odtrhli avyhlásili Slovenský štát jako spojence ( kolaboranta) nacistického Německa , který tímto souhlasil se všemi zvěrstvy , která se za okupace v protektorátu Čechy a Morava děla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa