Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čísla nakažených se zhoršují, Babiš slibuje: Další lockdown nebude, zpřísnění přijít může

Aktualizováno -
7. září 2021
18:02
Autor: ČTK - 
7. září 2021
14:09

V Česku v pondělí přibylo nejvíce potvrzených případů nákazy koronavirem od začátku června. Laboratoře jich odhalily 391, v mezitýdenním srovnání zhruba o 150 víc. Více odhalených případů za den eviduje ministerstvo zdravotnictví naposledy 3. června, a to 425. Incidenční číslo, které ukazuje týdenní počet nově nakažených v přepočtu na 100 000 obyvatel, stouplo z 16 na 18. Roste i reprodukční číslo. V nemocnicích bylo v pondělí 82 pacientů s covidem, o den dříve to bylo 64. Více hospitalizovaných bylo naposledy 22. června. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) vláda očekává další nárůsty, nechystá ale tzv. lockdown a nebude zavírat školy,

Reprodukční číslo se nad hodnotou jedna drží třináctý den v řadě. Hodnota jedna představuje předěl mezi zrychlováním a zpomalováním šíření infekce.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes na Litoměřicku řekl České televizi, že vláda očekává, že počet nakažených covidem-19 dál poroste. Případná opatření proti šíření koronaviru podle něj ale budou lokální. Nejvíc se nyní sleduje situace v Karlovarském kraji, kde je z epidemického hlediska nejméně příznivá situace. Zároveň uvedl, že hygienici čekají na výsledky testování ve školách, poté budou data vyhodnocena a podle toho se rozhodne o opatření. Nyní žádný návrh opatření není, prohlásil premiér.

My se poučili z minulého léta a jsme připraveni na veškeré situace. Není důvod, aby občané měli strach, že by byla opatření, která dopadnou na jejich život,“ uvedl Babiš.

Kritizoval v té souvislosti, že česká opozice jako „snad jediná v Evropě“ politicky pandemii zneužívá. „Nebude žádný lockdown, nebudeme zavírat školy. Byl bych rád, kdyby to opozice neříkala,“ uvedl Babiš. Úřady podle něj situaci sledují. „Byl bych rád, kdyby se nelhalo a neříkaly nepravdy. Žádný lockdown nebude, není na to nejmenší důvod,“ doplnil.

Za důležité ale považuje, aby se apelovalo na občany starší 65 let, aby se nechali očkovali. Relativně dost jich je podle něj totiž stále nenaočkovaných. Připomněl v této souvislosti novou motivaci pro praktické lékaře, aby se snažili starší lidi k vakcinaci přemluvit. Za prvoočkované pacienty starší 65 let mají od září bonus 380 korun. „Naštěstí situace v nemocnicích je jiná než minulý rok, sice to stoupá, ale není tam takové nebezpečí, jaké jsme zažili v březnu nebo říjnu,“ dodal Babiš.

Zhoršily se všechny parametry

V Karlovarském kraji za poslední týden připadá 33 odhalených případů covidu na 100.000 obyvatel. Následuje Praha s 29 případy a Jihočeský kraj s 22 případy. Naopak nejnižší incidenční číslo má Královéhradecký kraj. Na 100 000 obyvatel tam připadá osm nových případů za poslední týden.

Od začátku loňského března, kdy se v České republice objevily první případy nákazy, bylo v zemi potvrzeno přes 1,68 milionu případů koronaviru. Většina nakažených se vyléčila, 30 408 lidí s covidem-19 dosud zemřelo. V mezitýdenním srovnání se nárůsty počtu nových případů zvyšují osm dní v řadě. Za celý minulý týden evidují statistiky 1743 nově potvrzených případů nákazy, zatímco o týden dříve to bylo 1307 nakažených. V minulém týdnu se počty pozitivních testů vyšplhaly těsně nad 300 ve čtvrtek a v pátek.

Laboratoře v pondělí provedly přes 84 000 testů, asi o tisícovku víc než ve stejný den v předchozím týdnu. U preventivních a plošných testů, které tvoří naprostou většinu prováděných testů, podíl potvrzených případů vzrostl proti předchozímu pondělí z 0,14 na 0,2 procenta. U diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé s příznaky, podíl stoupl z 1,22 na 2,78 procenta. V případě epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, se zvýšil z 0,81 na 0,99 procenta.

Zdravotníci v pondělí aplikovali 15 819 dávek vakcíny proti covidu, zhruba o 12 000 méně než o týden dřív. Celkem bylo za dobu očkování podáno 11,56 milionu dávek. Plně naočkovaných je v zemi 5,79 milionu lidí, to je přibližně 54 procent celkové populace České republiky. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v neděli v České televizi řekl, že zrušit nošení roušek a další opatření pro hromadné akce bude možné, až se naočkuje asi 75 procent populace. Odhaduje, že by se toho mohlo dosáhnout do konce podzimu.

Počty potvrzených případů covidu-19 v krajích za posledních sedm dní v přepočtu na 100 000 obyvatel:

Kraj

Případů na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní

Karlovarský

33

Praha

29

Jihočeský

22

Jihomoravský

19

Středočeský

17

Ústecký

16

Zlínský

16

Liberecký

16

Vysočina

15

Moravskoslezský

14

Pardubický

14

Plzeňský

12

Olomoucký

11

Královéhradecký

8

hubaucpanakoblihou ( 7. září 2021 23:04 )

Babiš musí ve volbách vyhrát, je třeba za vítězství bojovat do roztrhání těla. Do roztrhání vašeho těla.

Heil_Babisch ( 7. září 2021 23:00 )

Další lockdown nebude, poškodilo by to Babišovy předvolební preference. Pár tisíc mrtvých navíc je nutno obětovat pro vítězství soudruha velkokapitalisty Babiše stejně, jako vloni.

Stano1963 ( 7. září 2021 22:27 )

přenašeči jsou všichni nakažení, ale největší přenašeči jsou nakažení neočkovaní

Stano1963 ( 7. září 2021 22:25 )

vláda nezvládla naočkovat stovky tisíc občanů 60+, jsme jedni z nejhorších v EU, čím to je?

MAMKA2316 ( 7. září 2021 19:19 )

Vojtěch nastínil konec roušek. Jenže očkovaní přenašeči to asi neumožní!!!
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v nedělních Otázkách Václava Moravce naznačil, kdy bude možné odložit respirátory. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí nabádá v tomto ohledu k obezřetnosti. Podle jeho dat totiž nemusí stačit ani stoprocentní proočkovanost.

Inspirace k odložení roušek přichází například z Irska, které hodlá zrušit většinu protipandemických opatření, nebo z Dánska, které to již učinilo.

Vše však možná překazí americký výzkum Centra pro kontrolu a prevenci nemocí Právě jeho výsledky, které získala redakce The New York Times, nevyznívají dobře ani pro ty, kteří jsou plně očkovaní.

Data ukazují, že očkovaní lidé nakažení variantou delta nesou obrovské množství viru v nose a krku.

Zjištění je tak v rozporu s tím, co vědci pozorovali u očkovaných lidí infikovaných předchozími verzemi koronaviru, kteří většinou vypadali, že nejsou schopni nakazit ostatní.

===

Zdroj: http­s://ww­w.id­nes.cz­/zpra­vy/do­maci/­adam-vojtech-ministr-zdravotnictvi-rousky-proockovanost-prena­seci­.A2109­06_104­000_do­maci_­imat­?utm_c­ampa­ign=&­utm_m­edium=z-boxi­ku&ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa