Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Klaus v totální válce s ODS: „Volil bych jedině sebe.“ Uražená ješitnost, míní expert

Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. dubna 2021
16:50

Pořádně ostrá slova exprezidenta zazněla směrem ke straně, kterou zakládal. Václav Klaus na Frekvenci 1 při příležitosti 30 let ODS šil do předsedy Petra Fialy, vytkl mu „neuvěřitelně brutální urážku a nehoráznost“. A to kvůli dopisu, který od Fialy dostal. Politolog Jan Kubáček pro Blesk Zprávy promluvil o Klausově dlouhodobé strategii, nesouladu se současnou Fialovou ODS, ale i uražené ješitnosti či Klausovu čerstvém vyjádření: „Já bych šel volit jedině sebe.“

Klaus starší kritizuje předsedu ODS Petra Fialu dlouhodobě. Nyní zašel ještě o kus dál. V době, kdy si ODS vydáním kroniky – v níž Klaus coby „otec zakladatel“ hraje nemalou roli – připomíná 30 let své existence, se obořil na šéfa současné občanské demokracie.

Klaus své výhrady k Fialově ODS nijak neskrývá. Vadilo mu i vyhození jeho syna Václava Klause ml., který však naposledy skončil i v Trikolóře. Exprezident kategoricky odmítá, že by vůbec zvažoval hodit ve volbách hlas koalici Spolu, kterou ODS vede společně s lidovci a TOP 09 do volební vřavy a kterou Klaus označuje za nesmyslný projekt. V souvislosti s děním ve Vrběticích pak exprezident říká, že nyní de facto nemá, koho by volil.

Bylo to přitom nedávno, kdy si ODS připomněla své založení. Odehrálo se 21. dubna 1991 v Olomouci, kde se konal její ustavující sjezd. Současná ODS a Klaus mají pouze společnou minulost, patrnou i v nové kronice strany. Názorově se rozchází. A o konflikty není nouze.

Klaus o dopisu od Fialy: Neuvěřitelně brutální urážka

„Já jsem byl zásadně pobouřen jeho dopisem před dvěma týdny, který mi poslal, který považuji za ztělesnění jeho politické necitlivosti a lidské necitlivosti při blížícím se 30. výročí ODS,“ uvedl Klaus na Frekvenci 1. „To, co píše členům ODS, mě tolik nezajímá, mě zajímá, co poslal mně, a to byl natolik evidentně kopírovaný text, že určitě nebyl výlučně poslán mně. Kromě bezcenné úvahy, že nemůže být žádné důstojné setkání ODS ke 30. výročí, což bylo 80 procent textu, napsal, že mi děkuje za práci pro ODS, vykonanou pro ODS. A to jako někdo, kdo ODS tvořil, vyvzdoroval, dlouhá léta vedl a vůbec s ní odehrál zásadní bitvy… poděkovat za práci?“ čílil se Klaus.

Nešlo dle něj o „dopis nějakého soudného, zodpovědného a kvalitního člověka, ale byl to dopis pana Fialy“, rýpl si exprezident. Označil to za „neuvěřitelnou brutální urážku a nehoráznost“. Fiala však prý Klause již nemůže zklamat ničím. „To bylo tak ostudné, že to překročilo charakter toho, že by mě to mohlo nějakým způsobem zabolet,“ tvrdí dotčený Klaus.

Expert: Klausova uražená ješitnost

Šel by Klaus volit koalici Spolu? „Koalici pana Fialy nebudu volit v žádném případě, to by musela nastat ještě větší diktatura, než u nás dneska nastává, to by museli být lidé odvádění v poutech k volbám a musel by jim být dáván do ruky jeden volební lístek. Pak bych snad tuto koalici volit mohl, ale jinak opravdu ne,“ vzkázal Klaus.

Co na toto nejnovější okopávání kotníků své někdejší straně říká politolog? „Je to dlouhodobá strategie Václava Klause a jeho dlouhodobé uvažování. Je tam samozřejmě rozměr uražené ješitnosti, že mu není věnována pozornost, nemá adekvátní prostor, jak by očekával v ODS. Je to i logika toho, že dneska jsou oba dva – Václav Klaus i Petr Fiala – postavení úplně někde jinde,“ řekl Blesk Zprávám Jan Kubáček.

„Naprosté zoufalství Fialovy ODS.“ Klaus pokáral i Vystrčila

K aktivitě koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) sehnat podpisy pro svolání schůze k vyjádření nedůvěry vládě Klaus st. poznamenal: „Nad tím se musí usmívat každý člověk, který pod čepicí má ještě trochu mozek a ne jenom prázdnou hlavu. Fialova ODS měla na důstojný buď souboj s Babišem, a nebo spojení se s Babišem šanci už čtyři roky a že by chtěla teď najednou si to s ním vyřídit a rozpouštět vládu pár měsíců před volbami, navíc v situaci, kdy není volební zákon atd., to je pouze politická hříčka, to je naprosté zoufalství.“

Šéfovi senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) pak Klaus vytkl kvůli hrozbě ústavní žalobou prezidentovi Zemanovi kvůli kauze Vrbětice pokáral za „falešné hry“. „Jeho výroky považuji za absurdní,“ kritizoval Vystrčila Klaus. V ODS za jeho vlády „nehráli kauzy dávat žaloby na prezidenty republiky apod. a přijímali, že se pohybujeme na politickém hřišti a že soupeře je třeba porazit politickou cestou a nevyužívat k tomu cestu soudní“. „Na tohle se musím dívat jen jako na úsměvnou věc. Prostě vyhrajte politicky a nehrajte tyhle vedlejší falešné hry,“ vzkázal Klaus.

Naopak koho pochválil, je europoslanec Jan Zahradil. „I když bych tipoval, že bude brzy vyloučen z ODS,“ míní Klaus. Právě Zahradil tuto aktivitu Vystrčila a Senátu odmítá. „Připomínám, že jednu senátní žalobu na prezidenta jsme tu už měli. Senát je od té doby pln nových tváří, takže též připomínám, že skončila velkou blamáží žalujících a velkou reklamou pro žalovaného. Bránili jej pak i mnozí ti, kdo jej jinak nesnášejí. Ale dělejte, jak myslíte,“ vzkázal na twitteru.

Klaus: ODS změkla

Exprezident Klaus šil do ODS i nedávno v anketě pro Reflex, kde odpovídal na otázky spolu s ním právě Petr Fiala. „Je to opoziční strana, která změkla a o vstup do vlády příliš vážně neusiluje. V opozici se zabydlela. Nic jí tam nechybí,“ míní Klaus. „ODS se už více než jedno desetiletí posouvá od pravicové občanské a demokratické strany k levicové pravdě a lásce, k modernímu progresivismu. Ztrácí své původní charakteristické rysy,“ vytkl současnému vedení.

Klaus přitom nezastírá, co mu na současné ODS vadí především. „Dnešní ODS si asi myslí, že naším a jejím největším nepřítelem je Rusko, Čína, vakcína Sputnik a dostavba Dukovan. Já si myslím, že by za hlavního nepřítele naší společnosti měla ODS považovat dnešní vývoj západního světa – stále posilující a k nám se šířící ideologie multikulturalismu, genderismu, klimatického alarmismu, kovidismu a evropeismu. Tyto ideologie bohužel i dnešní ODS přijala za své, ač je v počátcích totálně odmítala,“ uvedl Klaus.

Reflex.cz: Václav Klaus vs. Petr Fiala: Devět otázek na prvního a posledního předsedu ODS

Odvrácení od Klause

„Otec zakladatel“ ODS Klaus senior a současná Fialova ODS zastávají skutečně každý jiné názorové pozice a postoje. Do jisté míry neslučitelné.

„Na vkus Václava Klause se ODS posunula do středu, nedrží tolik ekonomická témata a v řadě témat je spíše městská, progresivní, není tak tradicionalistická, jako byla za Václava Klause. Primárně se to celé však odvíjí od toho, že Václavovi Klausovi se nelíbí, že ODS ho nevnímá, nevěnuje mu pozornost, nenaslouchá mu a naopak velká část ODS se už vůči němu velmi kriticky vymezuje. A to třeba už i lidé kolem Jany Černochové. Není to jen to nové vedení, které bylo dlouhodobě kritické, ale už v podstatě i staré tváře, které začínaly kariéru za Václava Klause, už se od Klause distancují. A nejen v zahraniční politice,“ podotýká k tomu politolog Kubáček.

„Je to částečně pocit nevděku a nepozornosti a také to, že tematicky jsou již každý jinde. Je to v podstatě i rozdílný generační pohled. Dnešní ODS se po 30 letech emancipovala a vidí to jinak, než to viděl Václav Klaus v 90. letech,“ pokračuje.

Klaus: Šel bych volit jedině sebe

Klause nedávno zklamal rozchod jeho syna s Trikolórou, nyní cítí, že nemá koho volit. Volbu nyní prý má „zoufale těžkou“.  „Já bych šel volit jedině sebe,“ řekl Klaus. „I po tom, co jsem prožil teď s celou vrbětickou aférou, já už mám pocit, že už nevím, co by se dalo říci. Já jsem nikdy v životě neměl pocit emigrovat, vždycky jsem měl pocit, že se to má odehrávat tady, ale to, co prožívám za tento týden, to už je pro mě opravdu těžké zkousnout,“ říkal Klaus, podle kterého kauzu Vrbětice uměle vyrobili právě kvůli volbám a nejde o česko-ruský, ale česko-český problém.

Bude tedy on sám kandidovat, nebo se jinak politicky angažovat? „Nevím, jestli to vůbec stojí za to a jestli se mám do toho namočit,“ uvedl Klaus. „Samozřejmě, že o tom přemýšlím, ale můj elán už v tomto směru utichá,“ doplnil.

Kdyby cítil podporu, už v politice zpět je, míní Kubáček

Jenže nejde patrně jen o elán. Ale spíše o pragmatický přístup, který je Klausovi vlastní. „Pokud by měl a cítil podporu, tak Václav Klaus už dnes v té politice je a kandiduje do sněmovních voleb. Mně to vychází tak, že měl tuto úvahu. Velmi vážnou. Myslím, že zvažoval do toho jít společně se synem, ale že si vyhodnotil buď nedostatečnou podporu preferenční, nebo nedostatečnou podporu sponzorskou, zázemí, aby ta kampaň byla viditelná, tak couvá a nejde do toho,“ zmínil Kubáček.

„Vzpomeňme pár týdnů zpátky, kdy sliboval, že syna přemluví, že do toho ještě aktivně vstoupí. Z dalších výroků to vypadá, že do toho nepůjde. Což na mě dělá jednoznačně dojem, že necítí širokou podporu. Václava Klause přitom politika neomrzela. Pokud by cítil zájem, potenciál a příslib preferencí, tak by do toho šel,“ řekl Blesk Zprávám politolog.

„Václav Klaus je pragmatik, dělal spoustu kampaní a ví, že je nesmírně důležité jít do souboje, který má šanci vyhrát. A hlavně do souboje, kde vedle zájmu a potenciálních voličů má i finanční zázemí na to dělat opravdu kvalitní kampaň. Václav Klaus není z těch, že by chtěl příštipkařit. Jak příštipkařit v podpoře, tak příštipkařit tím, že by tu kampaň dělal na koleně, na to už není stavěný,“ dodává Kubáček.

Video  Křest nové knihy Václava Klause: Covidismus s námi velmi zamával, míní exprezident 
Video se připravuje ...

LuCo ( 2. května 2021 19:45 )

Fiala % prázdný a falešný jako Topolánek!! Nic jiného, stejně jako jeho podržtasška Zbyňda Nicnevimov Stanjura!!!

marmat ( 29. dubna 2021 12:55 )

NIKDO, kdo se prohlašuje předem za vítěze, neslaví...Karma nemá vejtahy ráda !

hejhej ( 29. dubna 2021 12:37 )

gabreta: Kéž by to byla utopie. Piráti jsou podporování ANTIFOU, celostátní promuslimskou organizací. Vzpomeňme na volby do PS, kdy TOP09 bylo téměř do konce pod 5% a najednou ... podvod. Mám obavy , že u té hnusné pirátské strany to bude podobné.

hejhej ( 29. dubna 2021 12:34 )

Že je Klaus ješitný není žádná novinka. Ovšem sebestředný chronický žvanil Fiala je daleko horší. Nic nedokázal, jenom hloupě žvanit a napadat vládu a prezidenta. A hlavně, že si ve straně dlouho ponechával vulgárního idio.ta P. Novotného a ještě ho dlouho omlouval. Tím, že se tři strany, potažmo ty druhé dvě ve slepenec, jsou nevolitelní. To si Fiala tak málo věří ( ale stále mele, že bude premiérem, stejně jako to odredované strašidlo), že se musí slepovat s jinými stranami ??? Když mají stejný program, pak ať se spojí v jednu stranu, nebo každá strana za sebe.

marmat ( 29. dubna 2021 11:45 )

Každý, kdo trpí sympatií s tímto pyšným starcem, může mu brzy popřát !
14.6.2021 .......80 let !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa