Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Koalice Spolu sbírá podpisy pro nedůvěru vládě. Piráti, STAN a KSČM se nepřipojí

Aktualizováno -
27. dubna 2021
15:21
Autor: mach, ČTK - 
27. dubna 2021
12:05

Koalice Spolu začne sbírat podpisy pro svolání mimořádné schůze Sněmovny, na níž by bylo možné vyslovit nedůvěru menšinové vládě Andreje Babiše (ANO). Oznámil to v úterý předseda ODS Petr Fiala na společné tiskové konferenci s předsedy koaličních KDU-ČSL a TOP 09. Pro vyvolání hlasování ale zatím nemá potřebnou podporu - podpisy nepřipojí Piráti, STAN, KSČM ani SPD. Koalice Pirátů a STAN preferuje rozpuštění Sněmovny a předčasné volby, a to v době uklidnění diplomatické roztržky s Ruskem. Také předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček neočekává, že by některý poslanec sociální demokracie mohl podpisem pomoci vyvolat hlasování.

Podle Spolu, které ve Sněmovně disponuje 40 hlasy, je nutné ukázat, zda má vláda ve Sněmovně důvěru potom, co ji přestali oficiálně podporovat komunisté. Ke svolání schůze k vyslovení nedůvěry je třeba 50 podpisů.

Spolu chce dále hlasy pro svolání schůze hledat mezi demokratickou opozicí. „Mrzí nás, že ještě minulý čtvrtek jsme měli jasné společné stanovisko s koalicí Pirátů a STAN, ale během pár dní se to změnilo,“ uvedla Pekarová. Pozice konkurenční koalice se ale podle ní znovu může změnit. Předseda ODS Petr Fiala odmítl, že by koalice hledala hlasy například u SPD, které podpisy sbírá také. Ke svolání schůze budou podle Fialy stačit podpisy z demokratického spektra, na schůzi se pak každý bude moct k trvání vlády vyslovit. Další jednání mezi dvěma opozičními seskupeními bude ve čtvrtek.

Video  Volby 2021: ODS, TOP 09 a KDU-ČSL půjdou do voleb v koalici.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Fiala: V politice není možné taktizovat, nepokusit se dělat nic

Piráti a STAN se však k návrhu staví rezervovaně. Podle předsedy Starostů Víta Rakušana nedůvěra nic neřeší, pouze posílí „proruského prezidenta“ a oslabí mezinárodní pozici Česka v době konfliktu s Ruskem,

Pirátský šéf Ivan Bartoš by to považoval za špatné znamení spojencům z EU a NATO a za nepochopitelné, aby vláda v době, kdy rozhodla o stanovení stropu počtu diplomatů na ruské ambasádě v Praze kvůli kauze Vrbětice, dostala od Sněmovny „červenou kartu“. Fakticky by to podle něj znamenalo přesun veškerých pravomocí do rukou prezidenta, který by buď nechal premiéra Andreje Babiše (ANO) vládnout bez důvěry, nebo ho jednoduše vyměnil. Pokud by na hlasování došlo, projednal by věc poslanecký klub Pirátů.

„Jsme přesvědčeni, že v politice není možné taktizovat, nepokusit se udělat nic a sedět se založenýma rukama,“ řekl Fiala v odkazu na postoj prezidenta Miloše Zemana. Ten několikrát avizoval, že při vyslovení nedůvěry vládě by nechal dosavadní kabinet dovládnout do řádného termínu voleb v říjnu. Fiala dodal, že není třeba se strašit „vládou Miloše Zemana“, protože tu už podle něj máme, a upozornil, že v kabinetu není nikdo, s kým by prezident Zeman nesouhlasil.

Komunisté souhlasit nebudou

Ani komunisté ke svolání schůze podle jejich předsedy Vojtěcha Filipa podpisy nepřipojí. Jak by případně hlasovali o nedůvěře, by rozhodli v klubu.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury je svolávání schůze ze strany Spolu předvolební hrou a kopírováním iniciativy jeho hnutí. Pro nedůvěru by ale poslanci SPD hlasovali, jejich představou je podle Okamury utvoření vlády odborníků, která by zemi přivedla k řádnému termínu voleb. Zmínil také, že je na každém, koho s žádostí o podpisy osloví. „Za nás platí, že bychom velmi neradi byli v těchto situacích na stejném podpisovém archu s extremistickými Piráty nebo zprofanovanou TOP 09,“ konstatoval.

Je absurdní rozpouštět Sněmovnu, když máme vládu s důvěrou,“ uvedl Fiala k návrhu Pirátů a STAN, aby se poslanci rozpustili sami. K tomu by bylo třeba 120 podpisů členů dolní komory.

Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky je pokus o svolání schůze principiální záležitostí. „Při vědomí všech rizik, které tady jsou, máme jít postupnými logickými kroky,“ uvedl. Nejprve je podle něho třeba zjistit, zda má vláda důvěru, jako další krok pak hlasovat pro rozpuštění Sněmovny a postupovat k demokratickým volbám.

K vyvolání hlasování o nedůvěře je třeba nejméně 50 podpisů

Hamáček neočekává, že by některý ze 14 členů klubu sociální demokracie podpisem návrh podpořil. Postup Spolu označil za legitimní, voliči podle něj později zhodnotí, zda je vhodná destabilizace státu půl roku před volbami.

K vyvolání hlasování o nedůvěře je potřeba nejméně 50 podpisů. Pro vyslovení nedůvěry je nutné, aby jej podpořila nadpoloviční většina všech poslanců, tedy minimálně 101 zákonodárců. Pro rozpuštění Sněmovny a vypsání předčasných voleb je zapotřebí nejméně 120 poslanců.

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

CAVESMAN ( 2. května 2021 09:37 )

máte pravdu lépe to napsat nelze bohužel .To je ta rádoby demokracie.

CAVESMAN ( 2. května 2021 09:34 )

to není opozice ,ale banda žvanilů a škodičů opírajících se o politiku rozvracení státu za každou cenu

hejhej ( 28. dubna 2021 16:27 )

Staroduchodce:
Nejhloupější opozice, jaká kdy u nás byla, jeden hloupější než druhý. Nemají argumenty, nemají co nabídnout, jen antibabiš a antizeman. Jsou to ubožáci, poplatní EU za peníze českých pracujících.

wenzel trousil ( 28. dubna 2021 09:18 )

Veri nekdo ze lze vyyhrat volby s hybridem jako je ODS, TOP, ? Lze volit CIciolinu pokud chci Fialovej Humus? No, to jsem zvedav...

hejhej ( 28. dubna 2021 08:47 )

Hloupý, ubohý slepenec, stejně jako piráti se STAN. Ti také žvanili o shození vlády, nyní vzali zpátečku. To nejsou politici, ale blbci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa