Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komunisté dali Babišovi nůž na krk a hrozí vládě „rozvodem“. Filip skončí jako šéf

Autor: Jakub Veinlich - 
1. dubna 2021
15:33

Komunisté jsou přesvědčení, že hnutí ANO nedodržuje podmínky, za kterých tolerují menšinovou vládu Andreje Babiše. Ústřední výbor KSČM bude o další toleranci menšinového kabinetu hlasovat do úterý 6. dubna. Premiér má sestavit výbor, který má připomínky komunistů vyhodnotit. V polovině dubna by měli komunisté navíc rozhodnout v Nymburku o novém vedení strany.

Už brzy se může ve Sněmovně hlasovat o nedůvěře vládě. Komunistům došla trpělivost a dost možná vypoví smlouvu o toleranci, která jim mimo jiné zakazuje vyvolat podobné hlasování. „Hlasování o nedůvěře vládě se neobáváme, ale počítáme s tím,“ řekl na tiskové konferenci předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

V takovém případě není jasné, jak by se pokračovalo dál. Do voleb totiž zbývá půl roku. S Babišem se chce vedení KSČM ještě sejít. „Než druhému dáte rozvodové papíry, je slušnost si ještě promluvit,“ řekl ČTK ke krokům vedení KSČM poslanec Jiří Dolejš. 

Komunisté nejsou spokojeni s tím, že hnutí ANO neplní hned několik bodů z toleranční smlouvy.

 „Které vedou k tomu, že KSČM ztrácí důvěru v hnutí ANO splnit dohodu, kterou jsme uzavřeli,“ dodal šéf strany Vojtěch Filip, který byl na základě dohody také zvolen do vedení Poslanecké sněmovny.

„Co se neplní, to je zabránění růstu cen bydlení a podpora výstavby obecních bytů. Máme obavu, že se do konce volebního období tato část nepodaří splnit,“ vyjmenoval Filip jednu z několika podmínek, které vláda neplní.

„Dále jsme nespokojeni, jak se vyvíjí jednání o pěti týdnech dovolené pro zaměstnance. Zcela nesplněna je podmínka o sloučení zdravotních pojišťoven ministerstva vnitra a obrany. Vzhledem k tomu, že jsme v dubnu tohoto roku, nemáme zaručeno, že k fúzi dojde. Stejně jako je nesplněna podmínka vytvoření komerční banky s podílem státu,“ dodal další výtky směrem k menšinové vládě vedené hnutím ANO Filip.

„Z toho vyplývá, že dohodovací řízení může skončit tím, že vypovíme dohodu o toleranci,“ uzavřel šéf KSČM po jednání širšího vedení strany více než hodinové jednání. Nyní prý vyzve předsedu vlády Andreje Babiše, aby sestavil tým, který povede dohodovací řízení.  

17. dubna by pak navíc komunisté měli rozhodnout v Nymburku o novém vedení. Naposledy tu byl na stranickém sjezdu mezi delegáty také prezident Miloš Zeman

blamal ( 4. dubna 2021 21:04 )

“Hlasování o nedůvěře vládě se neobáváme, ale počítáme s tím,“ řekl na tiskové konferenci předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik.“ ty rudej zmetku, mluvis, jako bys byl premier, asi se tak citis. Tak zapomen, smejde. Psenka bolsevikum pokvete max. jen do doby, dokud bude na Hrade ovar. Hajzle jeden.

marmat ( 3. dubna 2021 23:21 )

Konec jedné totality je na obzoru..... mnoho zničených rodin, osudů i životů !!!

marmat ( 3. dubna 2021 23:19 )

LuCo: Skála a Semelová a spol . by už dávno vodvařili KSČM ....kompletně-do 2% !
Filip v tom uměl bruslit.

marmat ( 3. dubna 2021 23:17 )

ingmarie: Štěstí ??? 3těstí, že se Vaše identita schová za nick, co ???
Ostuda by byla podstatně větší !!! Vy snad nejste senilní, ale nepamatujete evidentně Československo-do r. 1992, natož to, že v KSČ byla tehdy ČTVRTINA národa !!!

marmat ( 3. dubna 2021 23:12 )

pokrok:
Vám někdo ty "pokrokové hověziny" JEN implantuje, nebo i zaplatí ???
Nedá se to fakt ani dočíst..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa