Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hádka o stavební zákon ve Sněmovně. Dostálová to schytala i od vládního kolegy Zaorálka

Aktualizováno -
1. dubna 2021
17:20
Autor: ČTK, mach - 
1. dubna 2021
10:55

Komplexní pozměňovací návrh sněmovního hospodářského výboru ke stavebnímu zákonu zavádí podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) čistou stavební správu. Návrhem by byl zaručen jeden úřad, jedno razítko, jedno povolení, a to všechno do jednoho roku, řekla na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně. Opoziční ODS, Piráti, TOP 09, KDU-ČSL a STAN pozměňovací návrh vládních stran kritizují. Kriticky se k návrhu vyjádřil i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který varuje před přijetím stavebního zákona v předložené podobě. Během dopoledne bylo k návrhu stavebního zákona načteno na sedm desítek pozměňujících návrhů.

Poslanci zahrnuli návrh nového zákona pozměňovacími návrhy. K dnešnímu ránu jich bylo ve sněmovním systému na sedm desítek a k souvisejícímu změnovému zákonu, který mění ostatní normy, asi čtyři desítky.

Institucionální model je zřejmě předmětem největších diskusí. Loni v lednu ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová přistoupila ke kompromisu se Svazem měst a obcí a ustoupila od čistě státní stavební správy. Zákon měl zachovat stavební úřady na úrovni obcí. V této podobě šel do Sněmovny. Pozměňovací návrh hospodářského výboru však znovu počítá s převodem všech stavebních úřadů pod stát.

Jeden úřad stavební řízení nezrychlí

Návrh hospodářského výboru počítá s tím, že by státní stavební správa byla organizovaná podobně jako třeba finanční správa. Ministryně řekla, že již nyní platí stát čtyři miliardy ročně za umístění úřadů a jejich archivů. Poukázala na to, že existuje 1300 samostatných stavebních úřadů s 13 tisíci úředníky. 

Proti tomu vystoupil Jan Čižinský (KDU-ČSL): „Sázka na centralizaci je sázka na špatného koně, je to sázka na koně, který běží úplně opačným směrem, než je cíl.“ Lidovec Marek Výborný označil prosazování státní stavební správy za velký podraz. Návrh kritizoval i předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Podle Kateřiny Valachové (ČSSD) problémem tohoto návrhu je to, že padá role krajů. „Největší slabinu vidím v tom, že tímto zákonem padají kraje a tím i smíšený model veřejné správy.“ Valachová vyzvala Dostálovou, aby se držela politické shody, která panovala na původním návrhu. „Neoslabujme dohodnutou vládní verzi. V zákoně musí být zohledněna památková péče i ochrana životního prostředí,“ uzavřela Valachová. 

Video  Díky urychlení stavebního řízení korupce? Nesmysl, říká ministryně Dostálová  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Ministr kultury návrh Dostálové zkritizoval

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) byl ve svém vystoupení k zákonu poměrně kritický: „Vládní předloha stavebního zákona představuje od začátku mezní kompromis. Není možné si představit, že by se jednalo o rozumné hájení kulturního dědictví.“ 

Ministryni Zaorálkův postoj zaskočil, podle ní pozměňovací návrh nemění v případě památek nic z původního vládního návrhu. „Domnívám se, že se ze strany pana ministra jedná o nedorozumění a možná přehlédnutí informací v podkladech. Chci proto pana ministra znovu ubezpečit, že automaticky vygenerované povolení v návrhu zákona opravdu není a jde o pozměňovací návrh poslanců. Ráda se s panem ministrem kultury na toto téma i téma ochrany památek a nového stavebního zákona znovu osobně potkám, povolování staveb musí být nejen rychlé a efektivní, stejně důležitá je pro nás důsledná ochrana veřejných zájmů,“ řekla Blesk Zprávám Dostálová.

Ani sociální demokracie tak není jednotná v podpoře aktuální verze návrhu, a jeho podpora je tak nejistá. Množství navržených změn podle něj může spíše přispět k tomu, že celé stavební právo havaruje.

Poslanci Marek Výborný a Jan Čižinský (oba KDU-ČSL) Zaorálkovi poděkovali. „Máte ještě pocit, že je nad zákonem shoda?“ zeptal se Dostálové poslanec Čižinský.

„Vybudování centrálního mega úřadu nepřinese to, co si od něj vláda slibuje, tedy zrychlení celého procesu. Naopak se tím celé řízení posune dál od občanů,“ řekl Blesk Zprávám Marek Výborný a dodal, že je nutné hlavně posílit prvky digitalizace v podobě portálu stavebníka, který by naopak proces povolování staveb urychlil.

Pětice opozičních stran prosazuje vlastní úpravu předpisu, která podle nich posílí digitalizaci stavebního řízení či roli samospráv. „Stavební řízení trvá tak dlouho, protože stále obíhají spíš lidé než data. Náš návrh je moderní a elegantní. Stavebník bude mít možnost zadat na jednom místě elektronicky dokumentaci, ke které budou všichni přistupovat, každý ze své kanceláře,“ uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš. Oproti vládnímu návrhu, jehož příprava vyjde na 25 miliard korun, počítá opoziční úprava s asi desetinovými náklady, dodal.

Poslanec ANO Martin Kolovratník uvedl, že v noci na dnešek do systému nahrál pozměňovací návrh vládních ANO a ČSSD, který zavádí, že města i kraje budou mít územní plánování plně ve své kompetenci. To požadovalo například vedení Prahy.

Podle dalšího návrhu by úředníci jednotného stavebního úřadu měli pracovat na jednotlivých úsecích podle své odbornosti. Zavádí též veřejně přístupný deník práce, aby bylo jasné, který případ je u kterého úředníka, dodal Kolovratník.

Okamura i komunisté chtějí vládu podpořit

Hnutí SPD podle předsedy Tomia Okamury nový stavební zákon podporuje a chce, aby se vyřízení stavebního povolení a stavební řízení zkrátilo na dobu maximálně dvou let. Česká republika podle Okamury v tomto ohledu aktuálně patří mezi rozvojové země.

Také komunisté podpoří vládní návrh. Místopředseda sněmovního klubu KSČM Leo Luzar novinářům řekl, že jeho straně jde o drobné stavebníky, kterým dosud do jejich záměrů prostřednictvím stavebního řízení často vstupovala samospráva. Proto KSČM vítá v řízení úplné oddělení státní správy a samosprávy. „Máme obavy, jak to bude technicky zvládnutelné, pomůže to ale stavebnímu právu i stavebníkům,“ uvedl Luzar. Přesun je podle něj zásadní pro urychlení stavebního řízení.

Stavební zákon se připravuje už několik let a vyvolává spory. Ministerstvo pro místní rozvoj si od něj slibuje rychlejší povolování velkých staveb. Výhrady mají ministerstvo kultury, samosprávy či některé občanské a ekologické spolky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

UFO1 ( 3. dubna 2021 15:51 )

To bude nemoc z povolání,všude stejne

UFO1 ( 3. dubna 2021 15:50 )

Má někdo dobrou zkušenost s pracovníkem stavebního úřadu?

dynaty ( 1. dubna 2021 16:13 )

jeden z problémů je ten, že naprostá většina úředníků nerozlišuje jestli stavíš bytový dům s XXXXbyty, nebo jen provádíš rekonstrukci.

MAMKA2316 ( 1. dubna 2021 14:09 )

ZAS VYMYŠLITE HOVADINY ??PROČ NEPŘEVEZMETE STAVEBNI ZÁKON S RAKOUSKA TAM DĚLA VŠECHNO JEDEN UŘEDNÍK A JE TO !!! VEMTE DAŇOVÉ PROGRESIVNI ZDANĚNI S NĚMECKA NEBO RAKOUSKA A MUŽEME PROPUSTIT POLOVINU UŘEDNIKU ,MINISTERSTEV POSLANCŮ A SENÁT A KRAJE MUŽEME ZRUŠIT !!!!!TO UŠETŘÍME A BUDE TO FUNGOVAT !!!!Manželé sledují v televizi
politickou debatu na téma
“naše ekonomika“ a žena
pak říká: „...já tomu furt
jaksi nerozumím..., tak
kam ty naše peníze mizí...?, když vidím
všude v obchodech plno zboží a lidi
nakupují a nakupují...“ „To máš
jednoduché...,“ říká jí manžel, „...když
kupujeme hadry, boty, hračky..., prachy putují
do Číny..., koupíme benzín - jde to Arabům,
elektronika - Japonsko a Korea, plyn - Rusko,
ovoce a zelenina - prachy jdou Španělům...
Jediný způsob, jak nechat peníze v Česku, je
utratit je za naše komodity - kurňy, naše pivo,
víno z jižní Moravy, slivovici z Valašska...
Takže, až mě zase přistihneš opilého s kurňou
v posteli, tak si nech ty blbé kecy..., protože to
dělám z lásky k naší vlasti...!

zamlzena ( 1. dubna 2021 13:54 )

Vedoucí stavebního úřadu , která něco hodně pokazí, přijme na úřad assistenta, snad aby se další výkony stavebního úřadu měly na koho rozptylovatt./??/ Rozhodně v mém případě se již nikdy neangažovala.
Nevím, zda někdo a kdo schvaluje, aby se přijímaly další osoby na stavební úřad v v malé obci?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa