Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Smrt Oty Černého: Kalousek zmínil „mladého ušáka“, vzpomínají Benda, Pithart či Žantovský

Aktualizováno -
16. února 2021
14:03
Autor: Jakub Veinlich, Jakub Tomek, David Polák - 
16. února 2021
12:04

Smrt Otakara Černého, který v minulosti uváděl v televizi nejen sportovní, ale i politické relace, zasáhla i současné aktivní či bývalé politiky. Pro Blesk Zprávy na Černého, který zemřel ve věku 77 let, zavzpomínali Miroslav Kalousek, prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý či Michael Žantovský.

Otakar Černý, legenda české sportovní žurnalistiky, byl vystudovaným učitelem, v České televizi pracoval od roku 1969. Vedl redakci zpravodajství i sportovní redakci, do důchodu odešel v roce 2013, upozorňuje iSport.cz.

Někdejší moderátor politických debat Černý však působil i jako tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví - v letech 2000 až 2002. Tehdy byl ministrem ve vládě Miloše Zemana Bohumil Fišer.

V letech 1989 až 1997 moderoval politické debaty Co týden dal. Poslední federální vydání tohoto pořadu vysílala Československá televize 27. 12. 1992. Pořad se následně jmenoval Debata.

Rozchod s Bubílkovou

Co týden dal s legendární hláškou „A co na to občan?“ moderoval po boku se Zuzanou Bubílkovou, která tehdy mluvila záměrně slovensky. Moderátorské duo se ale zhruba po dvouleté spolupráci rozpadlo. Bubílková s Černým se rozešli i lidsky.

„Myslím, že mi měl za zlé, že jsem se dala dohromady s Miloslavem Šimkem a začali jsme dělat politickou satiru. Jeden čas dělal také tiskového mluvčího ministrovi zdravotnictví Fišerovi. My jsme si z něj dělali legraci, což zřejmě taky sehrálo svou roli. Také jsem napsala knížku, kde se v jedné postavě poznal, a to se mu nelíbilo. Nebylo to ale ve zlém úmyslu. Možná bychom si to měli vysvětlit a vzpomínat na to pěkné, co jsme společně zažili,“ zavzpomínala v knize 1989 očima 30 slavných osobností autora Petra Macka Zuzana Bubílková na rozchod s Černým. Sama si tou dobou přála, aby s Otakarem Černým našli zase společnou řeč a mohli se účastnit společně různých debat.

Video  Zuzana Bubílková o zesnulém Otovi Černém (†77): Proč se někdejší parťáci přestali stýkat?  - Petr Macek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Kalousek: Šel po tématu, ne po člověku

Politický matador Miroslav Kalousek (TOP 09), který nedávno dobrovolně opustil řady poslanců, na Otakara Černého zavzpomínal pro Blesk Zprávy.

„Byl vždy velmi dobře připraven. Byly to skutečně debaty, kde se nesetkávali protivníci na život a na smrt. Nebyl to ring. Tehdy byla ale jiná politická atmosféra, než je dnes. Debaty byly opravdu diskuzemi, nebyly to hádky. Byl to profík, který šel vždy po tématu, ne po osobě. Nezajímaly ho drby. Já byl tehdy mladý ušák a učil jsem se teprve mediálně vystupovat. Od Oty Černého se bylo co učit, zejména co se týká jednoduchosti a srozumitelnosti sdělení,“ říká Kalousek, který do Sněmovny poprvé coby poslanec vkročil v červnu 1998.

„Byla to nečekaná, smutná zpráva. S Otakarem Černým jsem absolvoval desítky debat, především v ČT, ale i jinde. Vždy s ním byla velmi dobrá spolupráce, byl sice tvrdým, ale férovým moderátorem, navíc měl osobitý humor. Později jsem ho vnímal jako velmi erudovaného sportovního redaktora. Myslím, že bude naší novinářské obci chybět,“ řekl Blesk Zprávám Vladimír Dlouhý, někdejší ministr průmyslu a obchodu, exposlanec a v současné době prezident Hospodářské komory.

Žantovský: Ota byl velmi originální

Zavzpomínal i Michael Žantovský, bývalý mluvčí Václava Havla, později velvyslanec v USA a senátor za ODA.

„Ota byl velmi originální a v podstatě přátelský moderátor, který většinu debat začínal legendárním úvodem: Tak co tomu říkáte? A někdy se člověk musel trošku orientovat, k čemu to říká. Nebyl to zákeřný nebo záludný moderátor. Nezapřel v sobě původního sporťáka. A byl to hlavně fajn chlap, vždy usměvavý a optimistický. Vzpomínám na něj rád,“ řekl Blesk Zprávám.

Video  Smutná zpráva z České televize! Zemřel bývalý novinář a šéf sportovní redakce Otakar Černý.  - iSport TV
Video se připravuje ...

Pithart: Jeho nasazení se už nebude opakovat

Bývalý premiér a předseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) má za to, že na Otakaru Černém bylo při vysílání vidět určité vzrušení.

„Na něm bylo vidět, že ho pořad, ale i to téma nejenom zajímá, ale že ho to vzrušuje. A že není prostě nějaký rádoby objektivní vyvážený moderátor, ale že na člověka naléhá s tou svou otázkou. Protože divák se ptá a divák má právo a musí vědět odpověď. Navíc to říkal s takovým přesvědčením. Ti dotazující se ale necítili pod tlakem, ačkoli svým způsobem byli. A to bylo jeho umění, dnes totiž každý chce být naprosto neutrální, a ono to má své nevýhody. Jeho profesní nasazení a přístup se už proto nebude opakovat.

Benda: Choval se věcně a bez dryáčnictví

V posledním federálním vydání pořadu Co týden dal byl na konci prosince také tehdejší začínající politik Marek Benda (dnes ODS), kterému bylo v roce 1992 teprve 24 let.

„Otakar Černý byl určitě více ve svém živlu ve sportovním zpravodajství. Devadesátá léta byla všeobecně slušnější a korektnější. Chodit do jeho pořadů bývala ovšem radost, choval se věcně a bez dryáčnictví. Myslím, že politické žurnalistice lidé jeho typu chybí,“ zavzpomínal na Černého Benda, který dnes patří ve Sněmovně ke služebně nejstarším poslancům.

mbmb ( 16. února 2021 19:48 )

spis nez sportovec, by byl v jzd Snusovice reporterem A sislal, drmolil jak ***dna Zagorova !

MaximiIian ( 16. února 2021 19:01 )

Alkoholik Kalousek nám přiblížil, jak dlouho se flákal v politice, místo toho, aby pracoval.

Matos7 ( 16. února 2021 15:33 )

Ne Ota Černý, ale Kalousek je VŮL.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa