Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Agrofert prodal státní firmě Čepro paliva za 5 miliard a bez soutěže. Expert: Nepřípustné

Autor: Mii, ČTK - 
19. ledna 2021
13:25

Státem vlastněná firma Čepro, která pro Česko zajišťuje skladování a prodej ropných produktů, se v posledních čtyřech letech postarala Agrofertu o pěknou zakázku. Od holdingu nacházejícího se ve svěřenských fondech premiéra Andreje Babiše (ANO), nakoupila paliva za 5 miliard korun. To by nebylo nijak zvláštní, kdyby byla vypsána veřejná zakázka. Ale ona nebyla, upozornil server Aktuálně.cz. Okolnosti obchodu nejsou jasné, samotné Čepro se obhajuje tím, že ve skutečnosti státní není.

Čepro patří společně například s ČEZEM, Českými dráhami, Lesy ČR nebo Vojenským výzkumným ústavem mezi strategické firmy státu. Má na starosti pohonné hmoty, z toho důvodu také ochraňuje zásoby státních hmotných rezerv a provozuje síť benzinových pump EuroOil. Česko je jediným akcionářem této firmy.

S Agrofertem spolupracuje Čepro dlouho. Jak uvádí Aktuálně.cz, v letech 2013 a 2016 každoročně mezi firmami proteklo průměrně 600 milionů korun, holding tehdy vlastněný současným premiérem dodával státnímu podniku biosložku na přimíchání do nafty. Vše bylo alespoň na pohled transparentní, existovaly záznamy o tom, kdo další kromě Agrofertu se o zakázky Čepra ucházel a s jakou cenou prohrál.

Změna nastala v roce 2017. Tehdy začal platit zákon o střetu zájmů, známý jako lex Babiš, kvůli kterému firmy vlastněné politiky dostaly zákaz ucházet se o veřejné zakázky. Předseda vlády sice holding vložil do svěřenského fondu a tím se za něj zbavil právní zodpovědnosti, zakázky mezi Čeprem a Agrofertem ale ustaly.

Respektive neustaly, jak se nyní zjistilo, jen pro ně přestala být vypisována veřejná soutěž. Čepro dál objednávalo od Agrofertu, zatímco ostatní podniky ztratily možnost ucházet se o tuto šanci. Dodávky se za toto období do současnosti pohybují v hodnotě kolem 5 miliard korun. Jednání jsou soukromá a tok peněz nemůže kontrolovat například antimonopolní úřad.

Čepro: Státní skoro nejsme a takhle šetříme

Přitom jak již bylo zmíněno, akcionářem Čepra je stát, dohled nad jeho právy vykonává ministerstvo financí ovládané spolupracovnicí Babiše, Alenou Schillerovou (za ANO). Všechny státní orgány musí podle zákona vypisovat veřejné zakázky, teoreticky se tedy tato povinnost vztahuje i na Čepro. Podnik to však odmítá a pochybení nevidí.

Firma své nejasné postavení podle jejího šéfa Jana Duspěvy řešila již v roce 2008. „Dohodli jsme se s tehdejším ministrem financí, že přistoupíme k zadávání veřejných zakázek dobrovolně v případech, kdy nás to jako obchodní společnost nebude poškozovat,“ cituje jej server Aktuálně.cz. Následně Čepro požádalo o stanoviska ministerstvo pro místní rozvoj a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

První úřad říká, že Čepro veřejným zadavatelem spíše není, druhý dospěl k názoru, že záleží na konkrétních obchodech. Veřejným zadavatelem podnik není ani podle analýzy advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný a spol., kterou si Čepro nechalo zpracovat, celé znění ale odmítá vydat. Navíc spoluzakladatel této kanceláře Pavel Smutný má podle serveru Neovlivni blízko k Babišovi.

Duspěva uvedl, že Čepro obvykle veřejné zakázky vypisuje, ovšem někdy je záhy zruší. A to v situacích, kdy se přihlásí málo zájemců nebo nabídnou nevýhodnou cenu. Pak firma osloví sama některé tuzemské a zahraniční subjekty. „Tím zajišťujeme větší konkurenci v rámci našeho vlastního nákupu. Bez ohledu na dodavatele nebo způsob nákupu tak vždy nakupujeme za nejnižší možnou cenu,“ vysvětluje šéf podniku.

Podle něj není pravda, že by Agrofertu bylo nadržováno. Podotýká ale, že holding má navrch, protože je prostě velký. „Oslovujeme vždy i další výrobce, a to včetně zahraničních. V řadě případů tak postupujeme naopak proti zájmům Agrofertu. Ten má ale z pohledu výrobních a logistických nákladů vždy výhodu, protože je největším výrobcem biosložky FAME na tuzemském trhu,“ říká Duspěva.

Agrofert k dodávkám do Čepra uvedl, že je získává dlouhodobě buď podle rámcových smluv uzavřených na základě veřejných zakázek, anebo kupních smluv uzavřených na základě obchodního jednání. „Tímto způsobem probíhal prodej produktů společnosti Čepro daleko dříve, než nabyla účinnosti novela zákona o střetu zájmů,“ řekl serveru iHNED mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Není to přípustné, hodnotí expert

Protikorupční experti se však domnívají, že v pořádku toto jednání není. Hlavně proto, že Čepro je strategický podnik státu a stát jej tak sám označuje.

„Není přípustné, aby firma v režii ministryně financí nakupovala bez veřejné kontroly, a už vůbec ne od firem ze svěřenského fondu premiéra z téže strany. Buď musíme dostat nákupy zpět pod veřejnou kontrolu, nebo omezit vliv ministerstva na řízení firmy Čepro,“ uvádí Marek Zelenka ze spolku Oživení.

„Je zřejmé, že tyto nákupy podniku jdou mimo veškeré kontrolní mechanismy pro nakládání s veřejnými prostředky,“ míní také Jiří Skuhrovec, analytik společnosti DatLab, který se sledováním veřejných zakázek dlouhodobě zabývá.

Zelenka nyní připravuje kvůli záležitosti podnět k antimonopolnímu úřadu.Ten má v současnosti nového předsedu dosazeného vládou Andreje Babiše, Petra Mlsnu. O transparentnosti jeho jmenování se vedly spory, navíc jeho předchůdce Petr Rafaj rezignoval pro podezření z korupčního jednání.

Video  Ve skladu Čepro v Třemošné na Plzeňsku hořela střecha jedné z obřích nádrží na benzin.  - HZS PK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.lesanova ( 19. ledna 2021 18:29 )

No jo, chápu tyto snahy...celou éru Babiše se opozice snaží něco na něj najít, aby měla volné pole působnosti a stále nic...před volbama začne opět masáž ze všech stran...Škoda, že se Babišovi protivníci nesnaží dokázat, že mají větší kvality než neustálými podrazy, kritikou, udáváním

Michal Snobl ( 19. ledna 2021 16:45 )

Ten pán Kokeš je ale snaživý člověk.
Ovar říkal že by ho rád viděl na hradě.Tak doufejme že už mu na hradě Mírov chystají komnatu.

1xxx ( 19. ledna 2021 15:00 )

do nafty hnus od Agrofertu. To se to rýžuje, když Čepru nejde o cenu, ale o dobré vztahy s vládou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa