Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kauza Zemanova rakovina: Bartík se musí prezidentovi omluvit a dát mu 250 tisíc korun

Autor: jn - 
11. září 2020
14:44

Prezident Zeman požadoval od brněnského aktivisty a někdejšího radního Svatopluka Bartíka (45, ex Žít Brno) satisfakci ve výši 5 000 000 korun plus náklady řízení ve výši 111 000 korun. Bartík uvedl na svém Facebooku, že hlava státu před třemi lety trpěla rakovinou. Soudce byl nakonec shovívavý, Bartíka odsoudil k omluvě a finanční satisfakci ve výši 250 tisíc korun.

Při žádosti o výši satisfakce vycházel Hrad z řízení ohledně Václava a Dagmar Havlových, kteří za plakát s Dášeňkou a Václavkou požadovali také pět milionů korun. 

Částka by šla podle právníka prezidenta Marka Nespaly bezezbytku na dobročinné účely. Bartík namítal, že je schopný zaplatit nejvýše 50 000 korun, částka navíc jej prý zlikviduje.

Soud se slitoval

Zemanův právník opáčil, že Ústavní soud sice shledal, že částka satisfakce by neměla být likvidační. „Nikde ale nenapsal, že likvidační být nesmí,“ prohlásil Nespala. Prezident je nicméně připraven přijmout plnění Bartíka v jakýchkoliv splátkách na jakoukoliv dobu.

Soud byl nakonec shovívaý. Bartík musí do tří dnů poslat doporučený dopis prezidentovi s omluvou a do 15 dnů mu zaplatit 250 tisíc korun. Bartík informaci podle soudu získal informaci od jednoho z členů konzilia, které prezidenta vyšetřovalo. Spornou informaci ale nijak neověřil. Bartík přitom odmítl svůj zdroj odkrýt. 

Hrad: Bartík lhal

Hrad nemá pro Bartíkovo chování sebemenší omluvy. „Žalovaný si jako politický podnikatel, nebo spíše trhovec, vytvořil projekt, kterým by, za předpokladu, že by inženýr Zeman nebyl zvolen prezidentem, získal body a sympatie opozičních minorit,“ řekl.

„Kdyby, nedejbože, inženýr Zeman zemřel, narostl by v té chvíli politický rating pana Bartíka a zvýšila by se i hodnota celé jeho práce,“ zdůraznil hradní advokát.

Zeman prý zhubl, aby se mu lépe chodilo

Zeman podle právního zástupce redukoval tělesnou hmotnost proto, aby se mu při neuropatii (necitlivost nohou), kterou trpí, lépe chodilo. „Ano, vznikl dojem, že prezident před třemi lety vypadal na podzim jinak než na jaře,“ připustil Nespala.

Žalovaný Bartík podle Hradu zveřejnil text, který byl brutální. „Byla to zlá, úmyslná lež, navíc po předchozím rozmyslu. To je nejtěžší zločin, který si lze v civilním právu představit. Svoboda projevu a veřejný zájem se podle Hradu nesmí nikdy překrývat lží,“ dodal. Podle Nespaly tento případ vejde do učebnic práva.

Bartík: soud je nespravedlivý

„Veřejnost má právo znát zdravotní stav prezidenta,“ zdůraznil Svatopluk Bartík. Volbu prezidenta připodobnil k výběrovému řízení, které konají všichni občané republiky starší 18 let.

„Za těchto okolností jsem zveřejnil informaci o zdravotním stavu prezidenta, kterou jsem obdržel z důvěryhodného zdroje,“ řekl Bartík.

I když informaci na druhý den stáhl, díky obrázku, který pořídil hradní mluvčí Jiří Ovčáček, kolovala na veřejnosti dál.

„Byl jsem nazván lidským odpadem, pak se psalo o trestním oznámení a pěti milionech. Tím Hrad celou publicitu věci o několik řádů zvýšil,“ řekl Bartík. Dodal, že nechápe, jak jej může žalovat někdo, kdo má imunitu. „Principiálně mi přijdou žaloba i celý soud nespravedlivými,“ uzavřel.

Znalci ale před soudem za zavřenými dveřmi vypověděli, že prezident je „s výjimkou cukrovky a jejích důsledků jinak zdráv jako řípa a jeho stav je odpovídající jeho věku“.

levicove-smegma ( 15. září 2020 21:18 )

Neobtěžuj nás detaily z pozorování svého Helmuta, kterému říkáš "moje thajská přítelkyně".

salto ( 15. září 2020 10:56 )

Bartíku, Bartíku - když jsi socka a nedáš do kupy víc jak 50 000 Kč, tak si opakuj mantru: mlčeti zlato,mlčeti zlato,mlčeti zlato,mlčeti zlato...
Tak to dopadá, když malý ho.no vysoko skáče

levice-je-smegma ( 14. září 2020 08:03 )

Soudruh Zeman je mladý sportovec. Jen po té zlomené ruce by měl změnit své sportovní aktivity, aby čerstvě zhojená kost nebyla přetěžována. Místo veletočů na hrazdě raději doporučuji maratonský běh nebo skoky o tyči.

levice-je-smegma ( 13. září 2020 19:10 )

manatr říká pravdivá fakta, rudá komoušská hnido!

manatr ( 13. září 2020 09:29 )

Za Zemanovy lži musí platit ministerstvo financí, ale opačně už je ministerstvo mimo a prachy bere sám Zeman.
Sfiňárna přímo mafiánská.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa