Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hygiena uzavřela účet za Zemanovou schůzkou v Lánech. Prohřešek „přikryl“ soud

Autor: Jakub Veinlich - 
24. června 2020
14:40

Vyšetřování schůzky expertního týmu prezidenta Miloše Zemana v Lánech v době koronavirových opatření krajská hygienická stanice Středočeského kraje odložila. Předmětem šetření mělo být případné porušení epidemiologických pravidel, která měla zabránit šíření nákazy covid-19. Šetření hygienikům zkomplikovalo rozhodnutí Městského soudu v Praze, který zrušil některá nařízení ministerstva zdravotnictví.

Nedodržení potřebných rozestupů i zjevné nedodržení nošení roušek v případě konzumace připraveného jídla. Krajská hygienická stanice Středočeského kraje schůzku prezidenta Miloše Zemana a s jeho poradním týmem ze začátku dubna prověřovala na základě stížnosti jednoho z občanů.

„V průběhu prošetřování podnětu musela Krajská hygienická stanice (KHS) reagovat na změněnou právní situaci vyvolanou rozsudkem Městského soudu v Praze, kterým bylo mj. zrušeno mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví zakazující volný pohyb osob na území České republiky a také přikazující zachovávat při kontaktu s ostatními osobami odstup nejméně dva metry, pokud je to možné,“ řekla Blesk Zprávám k průběhu šetření a dílčím závěrům Dana Šalamunová z KHS Středočeského kraje.

„Na základě těchto okolností tak správní orgán uzavřel, že v daném případě nejsou naplněny důvody pro zahájení správního řízení o přestupcích s jednotlivými účastníky předmětného jednání jako fyzickými osobami,“ dodala Šalamunová.

Miloš Zeman, ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) nebo vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), nebo policejní prezident, ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) i guvernér ČNB Jiří Rusnok či prezident Hospodářské komory nedodrželi podle zveřejněné fotografie z akce tou dobou platné povinné dvou metrové rozestupy. 

Politici zjevně museli porušit také pravidlo nošení roušek, protože jiným způsobem by asi nemohli spořádat jídlo, které mají naservírované před sebou. Na základě rozhodnutí soudu ale podle hygieniků tedy nakonec přestupek spáchán nebyl.

Testy postačily

Hygienici ale také prověřovali, zda prezidentská kancelář uspořádáním této schůzky neporušila i další mimořádné opatření, které v rámci protikoronavirových nařízení vydalo ministerstvo zdravotnictví.

„Kterým se mj. nařizovalo všem orgánům veřejné moci (tedy i Kanceláři prezidenta republiky) a správním orgánům, aby v rámci všech svých pracovišť zachovávaly omezený provoz vyplývající z nouzového stavu, spočívající mj. v přijetí opatření zabraňujících přímému kontaktu a dále konání jednání za zvýšených hygienických opatření,“ píše se dál v prohlášení krajské hygieny.

Z šetření také vyplývá, že prezidentská kancelář sice při schůzce nepřijala přímá bezpečnostní opatření, ale hygienici přihlédli k tomu, že všichni zúčastnění prošli před společným jednáním testy na nákazu COVID 19.

„KHS dospěla na základě prověřování získaných poznatků k závěru, že Kancelář prezidenta republiky sice vzhledem ke všem časovým a místním okolnostem, za nichž se jednání odehrávalo, nemohla přijmout opatření zabraňující přímému vzájemnému kontaktu všech účastníků (např. dostatečné odstupy), nahradila je ale jiným účinným preventivním opatřením, kdy se všichni pozvaní na pokyn kanceláře prezidenta ČR před schůzkou podrobili testu na přímý průkaz infekce SARS-CoV-2 výtěrem z nosohltanu (tzv. PCR metoda),“ dodala pro Blesk Zprávy Šalamunová s tím že testy u všech přítomných byly negativní, a tak nikdo nebyl nákazou ohrožen.

Video  Miloš Zeman: Testovat jsem se nenechal. Bojí se o zdraví?  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Policejní prezident mluvil o pokutách

„Jakkoliv tedy formálně nebyla naplněna litera mimořádného opatření, jeho účel neutrpěl. Právě pro absenci materiálního znaku (nedostatek společenské škodlivosti) jednání Kanceláře prezidenta republiky KHS podnět odložila, aniž by s ní zahájila řízení o přestupku,“ uvedla hygiana. KHS tak podnět k projednávání odložila s konstatováním, že ke spáchání přestupku nedošlo.

Policejní prezident Jan Švejdar, který se inkriminované schůzky sám účastnil, připustil po zahájení prověřování, že by mohli její aktéři v krajním případě zaplatit také pokuty.

Zabijačka u Mynáře

Naopak jako přestupek ale vyhodnotili policisté koronavirovou zabijačku u hradního kancléře Vratislava Mynáře. Ta se konala v polovině dubna v Osvětimanech. Kancléř a další porušili podle policie nařízení o povoleném počtu shromažďování lidí v době šíření pandemie. Na zabíjačku jako první upozornily Blesk Zprávy.

Video  Bez urážky Zuzany Bubílkové: Politická koronahitparáda! Největší nesmysly!  - Zuzana Bubílková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Média rozpoutala hon na základě informace od mého bývalého švagra Libora Zemana, který udal svého tchána, jednoho z účastníků. Je to naprosto absurdní, trapné a ukazuje se, na jak laciné vějičky média i v době řešení pandemie naskakují," uvedl pak Mynář ve svém prohlášení.

 

levicove-smegma ( 24. června 2020 19:44 )

Od naší zkourumpované justice jsem ani nic jiného nečekal.

narmat ( 24. června 2020 18:28 )

Měli by je zavřít všechny i s hygienou!

MarDis ( 24. června 2020 15:49 )

Mě by podobná akce za stejně nastavených podmínek určitě neprošla!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa