Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pět milionů za nařčení, že má Zeman rakovinu: Prezident lže a chátrá, stále tvrdí Bartík

Aktualizováno -
22. června 2020
15:56
Autor: Jiří Nováček - 
22. června 2020
11:32

V listopadu 2017 zveřejnil Svatopluk Bartík (45, ex Žít Brno) na svém profilu sociální sítě vyjádření, ve kterém píše, že Miloš Zeman (75) má rakovinu a maximálně 7 měsíců života. Za toto nařčení ho prezident zažaloval a civilní žalobu nyní začal řešit brněnský městský soud. Prezident požaduje pět milionů.

Během klíčového výslechu znalce, který měl říci, zda prezident skutečně trpěl či netrpěl rakovinou, vyloučil soudce Radek Malenovský z jednací síně veřejnost i novináře. Ti měli do soudní síně navíc vstup jen na místenky.

Vyloučení veřejnosti zdůvodnil soudce „právem na ochranu údajů týkajících se zdraví prezidenta Zemana“.

Znalec podle Bartíka za zavřenými dveřmi vypověděl, že prezident je „s výjimkou cukrovky a jejich důsledků jinak zdráv jak řípa a jeho stav je odpovídající jeho věku“. „Výslech znalce jednoznačně potvrdil, že u pana Zemana nikdy žádná rakovina jednoznačně něbyla,“ prohlásil advokát prezidenta Marek Nespala.

Zeman požaduje po Bartíkovi omluvu dopisem a zadostiučinění pět milionů korun. Prezidenta údajně poškodilo Bartíkovo tvrzení na internetu, podle kterého prý trpí rakovinou.

„Prezident upustil od požadavku omluvy na Bartíkově facebookovém profilu,“ řekl Zemanův právní zástupce Marek Nespala. „Pan Bartík byl při svém jednání soukromého novináře veden zlým úmyslem,“ zdůraznil žalobce.

Video  Městský soud v Brně projednává civilní spor mezi prezidentem Zemanem a Svatoplukem Bartíkem (ex Žít Brno), který o něm v listopadu 2017 napsal, že má rakovinu  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Má rakovinu a sedm měsíců života

Brněnský levicový aktivista, který se sám označuje za publicistu, vyvěsil 7. listopadu 2017 na svůj facebookový profil vyjádření: „za chvíli skončí uzávěrka nominací na hrad, takže je možno jít ven s pravdou o zdraví miloše zemana. má rakovinu, metastáze na více místech, svoji diagnózu zná už cca 3 týdny, léčbu odmítl, prognóza 3 – 7 měsíců, zdroj z pochopitelných důvodů nezveřejňuji. konec hlášení. (ps: kdyby nešlo o nejvyššího státního činitele, navíc v období sestavování vlády, a zeman znovu nekandidoval, jistě bych to nešířil. myslím tedy, že je vysoký veřejný zájem na tom, aby to veřejnost věděla.)“ (přepis uvádíme doslovně, Svatopluk Bartík nepoužívá velká písmena – pozn. red.).

Sranda něco stojí

Státní zastupitelství již dříve zamítlo stížnost Hradu proti odložení trestního oznámení na Bartíka. Expolitik tedy nemůže být v kauze trestně stíhán. Prezident proto pokračuje v civilním sporu.

Soudce se zajímal o Bartíkovy majetkové poměry, zajímalo ho, jaká část z žalovaného částky by pro něj nebyla likvidační. Podle Bartíka jde zhruba o 50 000 korun.

„Každá sranda něco stojí, když to řeknu lidově," komentoval před novináři Nespala výši požadované částky. U soudu uvedl, že prokáže-li žalovaný své majetkové poměry, projedná s klientem plnění ve splátkách.

Bartík: Hájím právo veřejnosti

„U soudu se Zemanem neobhajuji jen svoje právo, ale i právo kohokoliv jiného na to, abychom před volbami mohli znát, jak je na tom skutečně člověk, který se u voličů v přímé volbě uchází o nejodpovědnější pracovní pozici v tomto státě. O svém zdraví přitom vysloveně lže, viditelně zdravotně chátrá, delší dobu se neukazuje na veřejnosti, slibuje zveřejnění vlastní zdravotní dokumentace, aniž by tak pak učinil, a pořád o svém zdravotním stavu melduje, a to i když není tázán, a pak když tázán je, tak věcně nijak neodpoví,“ zveřejnil Bartík své stanovisko před zahájením slyšení.

Právník: Veřejnosti do zdraví nic není

Otázku Blesk.cz, zda má veřejnost právo znát zdravotní stav hlavy státu, kterou si lidé sami volí, nechal prezidentův právník bez konkrétní odpovědi. „To není otázka na mne, ale na zákonodárce,“ řekl. „Psát ale o někom, bez znalosti konkrétní zdravotní dokumentace, že brzo umře, je ovšem záležitost pro soudní budovy,“ doplnil.

„Povinnost uchazečů o prezidentský úřad zveřejňovat svůj zdravotní stav bych považoval osobně za jejich diskriminaci,“ řekl prezidentův právník.

Jednání je odročeno na 21. července, soud mezitím prozkoumá Bartíkovy majetkové poměry.

va45 ( 24. června 2020 12:22 )

Jen hňup může přát někomu rakovinu.Bártíku bacha aby tebe nenavštivila sestra rakovina.

e.lesanova ( 22. června 2020 19:29 )

vildo, začínám mít pocit, že budete na kluky...máte "vybraný" vkus...a který je TEN vyvolený ?? Novotný, Lang, Bartík.....nebo sám Šarapatka ???

e.lesanova ( 22. června 2020 19:26 )

vildo...máte "řeporyjský slovníK"...něco z přízně????

hejhej ( 22. června 2020 19:11 )

e.lesanova:
Bartíkovi se nerozsvítí, nemá co.

e.lesanova ( 22. června 2020 17:55 )

vildo..načtěte si o Peroutkovi více a hlavně jeho publikované články, pak tu nebudete za blbce...že jeho příbuzná je "naočkovaná" v domnění, že z toho něco kápne, je její problém

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa