Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pompeo v ČR vytočil komunisty, Babiš se jim ospravedlňuje. Fischer: „Nedůstojné“

Aktualizováno -
15. srpna 2020
16:28
Autor: ČTK, simao - 
15. srpna 2020
11:31

KSČM vyzvala premiéra Andreje Babiše (ANO), aby po návštěvě ministra zahraničí USA Mikea Pompea uvedl, zda byly uzavřené nějaké konkrétní dohody či zda padly přísliby např. ohledně dostavby Dukovan či 5G sítí. Babiš na výzvu komunistů reagoval slovy o tom, že Američanům se nic neslibovalo. Pompeo přitom dnes pokračuje v evropské návštěvě - na jednání u sousedů v Polsku.

Vedení KSČM, která ve Sněmovně toleruje menšinovou vládu ANO a ČSSD, zkritizovalo vystoupení amerického ministra zahraničí Mikea Pompea při jeho návštěvě v Česku.

Podle komunistů se Pompeo snaží vtáhnout Česko do obchodní války USA proti Rusku a Číně, v zájmu země ale není vystupovat proti těmto státům. KSČM také vyzvala premiéra Andreje Babiše (ANO), aby zveřejnil, zda vůči Pompeovi učinil nějaké sliby ohledně stavby nového jaderného bloku v Dukovanech nebo budování mobilních sítí 5G. Pompeo vyzýval, aby se do těchto projektů nezapojovaly ruské a čínské firmy.

Video  Pompeo s Babišem odmítli posilování Ruska a Číny. Američané touží dostavět Dukovany.  - abl
Video se připravuje ...

Vedení komunistů také kritizovalo Pompea za jeho upozornění, že by zapojení Ruska a Číny do dostavby Dukovan oslabilo českou národní bezpečnost. „Vyzýváme Andreje Babiše, jako hlavního vyjednavače, aby české veřejnosti sdělil a vysvětlil konkrétní výsledky návštěvy amerického ministra. Zda byly dojednány konkrétní komerční projekty, k jakému postupu zavázal Českou republiku v otázce dostavby jaderné elektrárny Dukovany a mobilních sítí páté generace,“ uvedli.

„Žádné přísliby jsem nikomu nedával,“ reagoval Babiš pro deník Právo. Ohledně Dukovan podotkl: „Panu Pompeovi jsem řekl, že je to soutěž, do které zasahovat nebudeme, a že stejně jsou po světě konsorcia, kde spolupracují třeba Rusové, Němci i Francouzi. Jde nám o to, aby vyhrál nejlepší dodavatel, který zaručí efektivní, moderní zdroj a postaví jej včas. Bezpečnost si pohlídáme, aby nějaká cizí moc nemohla mít vliv na naši energetickou bezpečnost.“

Ke stavbě 5G sítí pak český premiér dodal: „U 5G říkáme, že by se EU měla snažit najít jednotnou pozici, což se nedaří.“ 

Babišovo vysvětlování komunistům zkritizoval senátor a šéf senátního zahraničního výboru Pavel Fischer, někdejší prezidentský kandidát.

„Považuji za nedůstojné premiéra svobodné země, aby ujišťoval komunisty, že jednání s US ministrem zahraničí vlastně nebylo závazné. A předseda KSČM nemá hlídat politiku ČR vůči komunistické straně, která z Číny zkouší mluvit do našich věcí. To je pro demokracii u nás nebezpečné!“ varoval v sobotu na twitteru.

Pompeo se v Praze setkal s premiérem Babišem i prezidentem Milošem Zemanem. A také přednesl projev v Senátu, načež diskutoval se senátory. Vystoupení amerických ministrů zahraničí či jiných členů vlády v českém Parlamentu nejsou obvyklá. Z vrcholných amerických politiků naposledy v Senátu vystoupil v roce 2018 tehdejší předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan.

KSČM odmítla také projekt Trojmoří, který je polskou iniciativou rozšířené spolupráce zemí ve východní části Evropské unie. Podle komunistů je projekt snahou USA prosazovat své energetické a vojenské zájmy v Evropě a pro regionální spolupráci je dostatečným formátem Visegrádská čtyřka, kterou tvoří Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Pompeo v Polsku: Podepsal armádní dohodu

Pompeo dnes podepsal ve Varšavě dohodu, která umožní vyslat další tisícovku amerických vojáků na základny do Polska. Informovala o tom polská média. V současnosti je v Polsku asi 4500 amerických vojáků, kteří mají spolu s dalšími jednotkami NATO v Pobaltí odradit Rusko od případné agrese.

Za Polsko podepsal dohodu o posílení obranné spolupráce ministr obrany Mariusz Blaszczak. Slavnostní ceremonie se zúčastnil i prezident Andrzej Duda, s nímž bude Pompeo nyní jednat. Už ráno se americký ministr zahraničí setkal s premiérem Mateuszem Morawieckým, později má na programu jednání s šéfem polské diplomacie Jackem Czaputowiczem.

V současnosti je v Polsku asi 4500 amerických vojáků. Stálou základnu ale USA v zemi nemají. O její zřízení polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) dlouhodobě usiluje. V roce 2018 Varšava navrhla, aby se chystaná základna jmenovala na počest amerického prezidenta Fort Trump (Pevnost Trump).

Na základě dnes podepsané dohody se do Polska přesune část velení pátého sboru americké armády. Spadat pod něj budou všechny americké jednotky na východním křídle NATO. Podle agentury AP na základě dohody Američané rovněž získají přístup k dalším polským vojenským zařízením. Smlouva rovněž stanovuje vzorec, podle kterého se Washington a Varšava budou dělit o náklady na americkou přítomnost v zemi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mibao ( 17. srpna 2020 11:00 )

Myslím si, že ten veľvyslanec tu dlho nebude. Lebo nech je ako chce, koná proti štátu a to sa jednoducho nenosí. Pokiaľ ide o o KSČM, tak si myslím , že tiež reprezentuje časť spoločnosti, tak prečo by predseda vlády ako správny demokrat nemal rešpektovať ich názor. Skôr si myslím , že práve tie vaše názory sú škodlivé pre Českú spoločnosť.

manunu ( 16. srpna 2020 20:05 )

9vox9: Jste ubožačka!!!

tomshark ( 16. srpna 2020 18:38 )

Běloruský velvyslanec v Bratislavě vyjádřil solidaritu s protestujícími

tomshark ( 16. srpna 2020 18:08 )

Fuck KSČM a tu sbírku obdivovatelů ruských gulagů. Komunisty je třeba vytáčet stále

t.novak ( 16. srpna 2020 13:31 )

Pan Fischer, pan Vystrčil a lidé podobného smýšlení, by měli dostávat v tv více prostoru, aby mohli pozitivně působit na ty méně inteligentní voliče 🐷

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa