Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemanův rušný den na Hradě: Poprvé od června na veřejnosti, jmenoval soudce i generála

Aktualizováno -
29. července 2020
13:49
Autor: ČTK - 
29. července 2020
12:01

Novou předsedkyní Městského soudu v Praze se od října stane Jaroslava Pokorná, Krajský soud v Plzni povede Alexandr Krysl. Oba ve středu do funkcí jmenoval na návrh ministryně spravedlnosti prezident Miloš Zeman, který jim zároveň popřál, aby se nenechali ovlivňovat lobbistickými skupinami. Noví předsedové nahradí Libora Vávru a Miloslava Sedláčka, kterým na konci září vyprší sedmiletý mandát. Prezident Zeman na Pražském hradě také propůjčil od srpna generálskou hodnost plukovníku Pavlu Lipkovi, který se v srpnu stane zástupcem velitele alianční mnohonárodní divize severovýchod v Polsku. 

Jediné, co bych vám popřál, je, abyste se nenechali ovlivnit ve vaší náročné práci nikým jiným než sebou samým, vaším zdravým rozumem, vaším právním citem, a nikoliv lobbistickými skupinami, které bohužel zejména v Praze mají svoji doménu. Věřím, že i na základě vašeho minulého profesního životopisu tomuto cíli dostojíte,“ uvedl prezident.

Stejně jako při středečním jmenování 33 nových soudců museli mít při ceremoniálu na Pražském hradě všichni přítomní nasazené roušky.

Zeman naposledy veřejně vystoupil na americké ambasádě na konci června.

Video  Projev Miloše Zemana na americké ambasádě  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Do výběrového řízení na šéfa Městského soudu v Praze se přihlásilo pět zájemců, z toho tři jeho místopředsedové. Soudcovská rada doporučila jako nejvhodnějšího kandidáta současného místopředsedu trestního úseku Jana Kadlece. Výběrová komise ministerstva spravedlnosti ale dala přednost dosavadní předsedkyni Obvodního soudu pro Prahu 10 Pokorné.

V Plzni se ucházeli o post předsedy dva soudci

„Zná dokonale prostředí a problematiku řízení obvodních soudů. Nebojí se přijímat i nepopulární opatření, a pokud je považuje za nezbytná, najde způsob, jak je aplikovat prakticky,“ uvedlo ministerstvo při zdůvodnění výběru. „Je náročná a důsledná ke svým podřízeným a kolegům, ale i k sobě samé,“ doplnil úřad.

O post předsedy plzeňského krajského soudu se ucházeli dva jeho místopředsedové: vedle Krysla, který má na starosti úsek správního soudnictví, to byl Jiří Levý, jenž řídí občanskoprávní sekci. Soudcovská rada doporučila Levého, ve výběrovém řízení ale vyhrál Krysl.

Současným předsedům těchto soudů vyprší mandát na konci září. Zeman na Pražský hrad na dnešek pozval i nové soudce. Vláda mu navrhla, aby jich jmenoval 33. Kandidáti jsou ve věku od 30 do 42 let a převažují mezi nimi ženy, kterých je 20.

Video  "Je na úrovni jednoho roku," říká maminka tříletého chlapce s dětskou mozkovou obrnou. Pomůžou jí peníze z nadace prezidenta Zemana. Ty jí před kamerou Blesk Zpráv symbolicky předala "první dcera" Kateřina Zemanová. (8. 7. 2020)  - Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Generál nahradí nového šéfa NÚKIBu

Pavel Lipka dosud působí jako zástupce velitele pozemních sil české armády. Povýšení na brigádního generála Zemanovi na konci června navrhla vláda.

Lipka od začátku srpna nahradí brigádního generála Karla Řehku na pozici zástupce velitele mnohonárodní divize severovýchod v polském Elblagu, odkud se velí jednotkám alianční předsunuté přítomnosti na území Polska a Pobaltí. Řehka se v březnu stal ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Vyhověl jsem návrhu vlády na vaše jmenování, i když to je mimo obvyklé termíny, protože potřebujeme schopného zástupce v Severoatlantické alianci,“ řekl Zeman Lipkovi při jmenování. Popřál mu, aby dále pomáhal české armádě v NATO. Lidé přítomní ceremoniálu měli nasazené roušky, a to včetně prezidenta, ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) či náčelníka generálního štábu Aleše Opaty. Po skončení jmenování Zeman Lipku pozval na skleničku vína.

Hodnost byla Lipkovi mimořádně propůjčena

Podle zákona o vojácích z povolání může být vyšší hodnost vojákovi propůjčena na dobu výkonu volené funkce nebo na dobu plnění služebního úkolu, který propůjčení vyšší hodnosti vyžaduje. Postu zástupce velitele alianční divize odpovídá generálská hodnost. Voják, kterému byla hodnost propůjčena, má stejná práva a povinnosti, jako kdyby byl do této hodnosti jmenován. Nemá ale nárok na úpravu platu, který by dané hodnosti odpovídal. Propůjčení hodnosti trvá do pominutí důvodu, pro který mu byla poskytnuta.

„Plukovník Lipka prokazuje vysokou profesionální připravenost a je vzorem pro podřízené. Významným způsobem se podílí na plnění úkolů ozbrojených sil České republiky, včetně spolupráce se zahraničními partnery a zabezpečení účasti armády v zahraničních operacích,“ uvedlo v červnu ministerstvo obrany k návrhu na povýšení.

 

 

kurna1 ( 29. července 2020 14:45 )

Prosímtě Centurione už nechlastej a nebo si sedni a prober se z toho alkoholického opojení. Ty píšeš jako kdybys měl v sobě 10 panáků a 12 dvanáctistupňových piv.

ingmarie ( 29. července 2020 13:32 )

Moc ho nevidáme . Asi málo platíme

xiioma ( 29. července 2020 13:22 )

pooresh, to byl Nývlt, nebo Macháně!?

hast ( 29. července 2020 12:43 )

On ještě žije?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa