Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klaus bez roušky zpátky na Hradě. Zeman mu přál k narozeninám, party překazil koronavirus

Autor: Jakub Veinlich - 
24. června 2020
16:30

Po zrušené narozeninové oslavě se Václav Klaus nakonec gratulace k 79. narozeninám od svého nástupce dočkal. Prezident Miloš Zeman popřál bývalé hlavě státu ve středu odpoledne přímo na Pražském hradě. V tomto týdnu měl Zeman o schůzky postaráno. Chvíli před Klausem totiž přijal šéfa Sněmovny, v úterý pak například bývalého předsedu lidovců.

Setkání dvou prezidentů Pražský hrad dlouho nezažil. Tentokrát k tomu byla příležitost spíše osobní. Miloš Zeman totiž popřál svému předchůdci Václavu Klausovi k 79. narozeninám. „Pan prezident Miloš Zeman daroval Václavu Klausovi manžetové knoflíčky s českým lvem,“ prozradil Blesk Zprávám prezidentův dar pro bývalou hlavu státu hradní mluvčí Jiří Ovčáček.  

Oba státníci byli už bez roušek. Zatímco Václav Klaus prošel v minulém období testováním na koronavirus a ukázalo se, že je negativní, Zeman vyšetření celou dobu vehementně odmítal.

Narozeniny měl bývalý prezident Václav Klaus 19. června. Tradiční oslavu ve svém institutu na pražské Hanspaulce ale letos zrušil.

„Vzhledem k ne příliš povzbudivé situaci po koronavirové krizi se pan prezident rozhodl, že teď není vhodná doba na velké oslavy. Tradiční hanspaulská společenská akce se proto letos konat nebude,“ vysvětlil zrušení akce Blesk Zprávám Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Kalus si tak užil alespoň rodinnou oslavu, o které se zmínil v krátkosti na na svém facebookovém účtu šéf Trikolóry, Václav Klaus ml. „Vyskočila na mne pět let stará fotka dětí a je to cestou k dědovi na narozeniny (dle Elišky slavnostní sukýnky a slavnostní džísky:-)). Je 19. června – VK senior dnes 79! Ještě lyžuje, hraje tenis (teda čtyřhru)... Malá oslava byla včera, ale narozeniny jsou dnes,“ připomněl narozeniny svého otce současný poslanec.

Ten den se na internetu objevila řada fotografií s bývalým prezidentem. Velkou oslavu by mohl Václav Klaus uspořádat na zahradě svého institutu příští rok, kdy mu bude rovných osmdesát.

Zeman přijal Vondráčka i Bělobrádka

Tento týden se u Miloše Zemana dveře netrhnou. Například v úterý přijal na Pražském hradě bývalého šéfa lidovců.

„Prezident republiky Miloš Zeman přijal v úterý dne 23. června 2020 na Pražském hradě na jeho žádost poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Pavla Bělobrádka,“ okomentoval schůzku na twitteru stroze Zemanův mluvčí Ovčáček a zveřejnil fotografii obou politiků. Na rozdíl od dnešního setkání Zemana s Klausem měl v úterý prezident a bývalý šéf lidovců roušky.

Video  Klaus: „Koronaviru se nebojím.“ Na testy ale přesto musel, varoval i před inflací.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Bělobrádek pak Blesk Zprávám řekl, že si občasnou schůzku s prezidentem slíbili poté, co bývalý šéf lidovců opouštěl před rokem a čtvrt svou funkci. „Byl jsem u pana prezidenta jako soukromá osoba. Samozřejmě jsme řešili i aktuální politickou situaci,“ reagoval Bělobrádek, který odstoupil z čela strany i kvůli roztroušené skleróze, na dotaz Blesk Zpráv.

Ve středu po poledni pak prezident přijal šéfa Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka. Ani tady nebyl hradní mluvčí s informacemi o schůzce nijak sdílnější. Vyměnil jen datum a jméno hosta. „Prezident republiky Miloš Zeman přijal ve středu dne 24. června 2020 na Pražském hradě na jeho žádost Radka Vondráčka, předsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR,“ napsal ve středu na twitter a přidal fotografie, jak Vondráček předává Zemanovi knihu.

„Zbylé dva pracovní dny budou věnovány běžné prezidentské administrativě,“ řekl Blesk Zprávám Ovčáček. Zemana tak tento týden už žádná politická návštěva nečeká.

Zatímco šéf Sněmovny byl na Pražském hradě, předseda Senátu byl na Bratislavském hradě. Miloš Vystrčil (ODS) totiž vyrazil na svou první zahraniční cestu poté, co v únoru nahradil v čele horní komory Jaroslava Kuberu (ODS), který náhle zemřel. Na setkání s prezidentkou Zuzanou Čaputovou si ale bude muset Vystrčil ještě počkat. Čaputová je totiž až do pátku v preventivní domácí karanténě. Jeden z jejích spolupracovníků se totiž potkal s osobou nakaženou koronavirem.

Video  Celý projev Zemana na Klausových narozeninách: Václave, vypadáš dobře!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa